تاثیراتی که قند بر مغز انسان می گذارد
به نقل از پایگاه خبری ایران اکونومیست1399/6/31کد خبر 1399611284414
مقدار قند اضافی در مغز، هم مهارت های شناختی و هم سیستم کنترل مغز را مختل می کند. برای بسیاری از افراد، مصرف کمی قند اشتیاق برای دریافت میزان بیشتر شیرینی را تحریک می کند. قند اثرات شبه دارویی در مرکز پاداش مغز دارد. دانشمندان پیشنهاد کرده اند که غذا های شیرین - همراه با غذا های شور و چرب - می توانند اثرات مشابه اعتیاد در مغز انسان ایجاد کنند، که باعث از بین رفتن کنترل خود، پرخوری و در نهایت افزایش وزن می شود.
در انسان های اولیه، این محرک آن ها را به سمت غذا های غنی از کالری سوق می داد، که در زمان کمبود غذا به زنده ماندن کمک می کرد. اما اکنون این انگیزه ابتدایی به شیوع بیماری های اپیدمی مانند چاقی و دیابت کمک می کند. ویژگی های رفتاری و عصبی بیوشیمیایی سو مصرف مواد و پرخوری کاملاً مشابه است و ایده اعتیاد به مواد غذایی در بین دانشمندان در حال گسترش است.
پاسخ پاداش به قند مشخص شده است که در انسان، غذا های با گلیسمی بالا مناطقی از مغز را که با پاسخ پاداش مرتبط است فعال کرده و احساس گرسنگی شدید تری را در مقایسه با غذا های کم قند خون تحریک می کنند. غذا هایی که باعث افزایش بیشتر گلوکز در خون می شوند، باعث ایجاد اعتیاد در مغز می شوند.
تحقیقات منتشر شده در مجله تغذیه بالینی آمریکا با استفاده از شاخص گلیسمی (GI) - اندازه گیری چگونگی تبدیل برخی غذا ها به قند در بدن - برای آزمایش این روند و دریافت نتیجه در رابطه با خوردن یک وعده غذایی با شاخص گلیسمی بالا باعث فعالیت بیشتر مغز در مناطق درگیر در رفتار خوردن، پاداش و ولع خوردن می شود. اعتیاد به قند مطالعات اضافی در مورد فعالیت مغز شواهدی را تأیید کرده اند که حاکی از آن هستند پرخوری سیستم پاداش مغز را تغییر می دهد، و بیشتر باعث پرخوری می شود.
آیا شکر واقعاً اعتیاد آور است؟ با گذشت زمان، مقادیر بیشتری از شکر مورد نیاز است تا به همان سطح پاداش برسد. مطالعات نشان می دهند که پرخوری منجر به کاهش پاسخ پاداش و اعتیاد تدریجی به غذا های فاقد مواد مغذی و غنی از قند، نمک و چربی می شود.
یک مطالعه منتشر شده PLoS One نشان داد که غذا های شیرین می توانند اعتیاد آورتر از کوکائین باشند. اگرچه تحقیق روی حیوانات انجام شده است، اما محققان دریافتند که مصرف شیرینی زیاد حتی در افراد حساس به مواد مخدر و افراد معتاد می تواند از پاداش کوکائین فراتر رود.
چگونه شکر بر حافظه تأثیر می گذارد؟ در کل، قند اضافی در بدن مضر است. حتی یک مورد افزایش گلوکز در جریان خون می تواند برای مغز مضر باشد، در نتیجه عملکرد شناختی را کَند، از قدرت حافظه و تمرکز بکاهد.
برخی تحقیقات نشان می دهند که مصرف زیاد قند باعث التهاب در مغز می شود و منجر به بروز مشکلات در حافظه می شود. یک مطالعه 2016 که در Behavioral Brain Research منتشر شد نشان داد که نشانگر های التهابی در هیپوکامپ موش هایی که از رژیم غذایی با قند بالا تغذیه می کنند وجود دارد، اما در کسانی که از رژیم غذایی استاندارد استفاده نمی کنند چنین نتایجی دریافت نشد.
با این حال خبر خوب این است که این آسیب التهابی ناشی از قند ممکن است دائمی نباشد.
یک مطالعه در سال 2017 در ژورنال Appetite نشان داد که با پیروی از رژیم کم قند و شاخص گلیسمی پایین، می توان آسیب حافظه ناشی از مصرف قند را برطرف کرد.
علاوه بر این، تحقیقات منتشر شده در مجله Nutrients در سال 2015 نشان داد که کاهش مصرف قند و مکمل اسید های چرب امگا 3 و کورکومین باعث بهبود قدرت تمرکز و حافظه می شود. شکر بر روحیه تأثیر دارد شکر همچنین بر خلق و خوی تأثیر می گذارد. بر اساس یک مطالعه تصویربرداری از مغز، در جوانان سالم، توانایی پردازش احساسات با افزایش گلوکز خون به خطر می افتد.
مطالعه دیگری که در Diabetes Care منتشر شد نشان داد که افراد مبتلا به دیابت نوع 2، احساس غم و اضطراب را در طی افزایش قند خون حاد (افزایش قند خون) گزارش کردند.
یکی از بزرگترین مطالعات برای ارتباط قند و افسردگی - تجزیه و تحلیل رژیم غذایی و خلق و خوی 23245 فرد شرکت کننده در مطالعه Whitehall II بود که نشان داد، افزایش میزان مصرف قند با شیوع افسردگی ارتباط نزدیکی دارد.
این مطالعه که در سال 2017 در ژورنال Scientific Reports منتشر شد، نشان داد کسانی که بالاترین سطح مصرف قند را دارند 23 ٪ بیشتر از کسانی که کمترین میزان مصرف قند را دارند دچار افسردگی می شوند. آیا مصرف قند باعث کاهش گنجایش مغز می شود افزایش گلوکز خون به عروق خونی آسیب می رساند. آسیب رگ های خونی مهم ترین علت عوارض عروقی دیابت است که منجر به مشکلات دیگری مانند آسیب به رگ های خونی مغز و چشم ها می شود و باعث رتینوپاتی می شود.
مطالعات طولانی مدت انجام شده بر روی بیماران دیابتی، آسیب پیشرونده مغز را نشان می دهد که منجر به نقص در یادگیری، حافظه، سرعت یادگیری و سایر عملکرد های شناختی می شود، و در نهایت یکی از علت های کوچک شدن مغز است.
حتی در کسانی که دیابت ندارند، مصرف بیشتر قند با درصد پایین تری در آزمایش عملکرد شناختی همراه است. تصور می شود این اثرات به دلیل ترکیبی از هایپرگلیسمی، فشار خون بالا، مقاومت به انسولین و افزایش کلسترول باشد.
تحقیقات اضافی نشان می دهد که رژیم غذایی حاوی قند اضافه باعث کاهش فاکتور عصبی ناشی از مغز (BDNF) می شود، ماده شیمیایی مغز برای تشکیل حافظه جدید و یادگیری آن ضروری است. کلام آخر همانطور که تحقیقات نشان می دهند، هر قندی که به غذای ما اضافه شود خطرناک است. به جای مصرف مواد غنی شده با قند، میوه های تازه را جایگزین قند های تصفیه شده کنید، تا از بروز این خطرات جدی جلوگیری نمایید.
خوردن میوه های تازه با اضافه کردن فیبر به رژیم غذایی، آنتی اکسیدان ها و مواد شیمیایی که باعث افزایش قند در جریان خون می شود و اثرات منفی را به همراه ندارد، می تواند برای تامین اشتیاق به مصرف شیرینی را برطرف کند.
فرارو
اخبار مربوط به (رژیم غذایی) را دنبال کنید:
راههایی طلایی برای رهایی از کبد چرب
علت 70 درصد مرگها بیماریهای قلبی و عروقی است
استفاده از جایگزین های نمک خطر مرگ های قلبی را کاهش می دهد
واژه شناسی این خبر (رژیم غذایی): ▲
رژیم غذایی، رژیم تغذیهای یا خوراک روزانه یا غذای معمول مجموعهٔ خوراکی است که یک موجود زنده یا شخص مصرف میکند. بعضی اوقات انسانها از رژیم تغذیه ای ویژهای پیروی میکنند که ممکن است توسط متخصص تغذیه به آنها توصیه شده باشد که به آن پرهیزانه یا رژیمِ درمانی میگویند (مثلاً در بیماری دیابت). گاهی افراد برای لاغر شدن یا چاق شدن از رژیم مراعات کننده لاغری یا رژیم پرهیزانهٔ چاقی (رژیم افزایش وزن) پیروی میکنند. همچنین برخی از افراد مایلند در رژیم غذایی خود تنها از گیاهان استفاده کنند که به رژیم خوراکی آنها گیاهخواری گفته میشود. نوع دیگری از رژیم تغذیه ای، رژیم تغذیه ای خام گیاهخواری است.
(واژه رژیم غذایی از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)