روشی برای پیشگیری از ابتلای نوزادان به سلیاک
به نقل از خبرگزاری ایسنا1399/7/10کد خبر 139973785922
متخصصان اطفال به تازگی دریافتهاند که تغذیه نوزاد با خوراکیهای جامد حاوی گندم در ماههای اولیه پس از تولد میتواند از ابتلا به بیماری "سلیاک" پیشگیری کند.
به گزارش ایسنا، بیماری سلیاک یک بیماری التهابی است که بر اثر آن مصرف گلوتن به روده کوچک آسیب می رساند و باعث میشود جذب مواد مغذی به درستی انجام نشود.
این پزشکان در مطالعات خود دریافتند در صورتیکه نوزاد در چهار ماهه نخست پس از تولد در معرض گلوتن قرار گیرد خطر ابتلا به بیماری خودایمنی/آلرژی موسوم به بیماری سلیاک در او از بین میرود.
محققان انگلیسی اظهار داشتند: نتایج این بررسی بر اساس مطالعه انجام گرفته روی 1300 نوزاد بدست آمده است. نیمی از این نوزادان مواد غذایی جامد از جمله پروتئین گندم را در سنی دریافت کردند که خلاف دستورالعملهای محدود شده به تغذیه با شیرمادر است. در بین این نوزادان موردی از ابتلا به بیماری سلیاک مشاهده نشد.
این محققان بر اساس مطالعه انجام شده اظهار داشتند: یافته های بدست آمده شگفت آور است. اما درصورتیکه این مطالعه صحیح باشد نشان می دهد که برای پیشگیری از خطر ابتلا به بیماری سلیاک لازم است مقدار قابل توجهی از گندم در رژیم غذایی نوزاد در چهار ماهگی گنجانده شود.
با این حال محققان هشدار دادند که یافتههای بدست آمده در این رابطه نتیجه قطعی نیست.
به گفته آنها این مطالعه روی تعداد کمی بیمار انجام گرفته و بنابراین نمی توان نتیجه آن را قطعی در نظر گرفت و لازم است بررسی های بیشتری روی آن انجام شود.
انتهای پیام
واژه شناسی این خبر (بیماری سلیاک): ▲
بیماری سلیاک (به انگلیسی: Coeliac disease) یا اسپروی سلیاک یک اختلال آلرژی و خودایمنی روده باریک با زمینه ژنتیکی (ارثی) است. در این بیماری گوارشی پرزهای روده باریک آسیب دیده و در جذب مواد اختلال دارد. در صورتیکه بیماران مبتلا به سلیاک پروتئینی از دسته گلوتن (gliadin) که در برخی از غلات مانند گندم، جو، چاودار و گاه جوی دوسر وجود دارد را مصرف کنند دچار علایم عدم تحمل میشوند. ظاهراً ورود گلوتن به سلولهای پرزهای روده موجب پاسخ سیستم ایمنی میشود. واکنش التهابی ایجاد شده موجب تحلیل پرزهای روده (villous atrophy) وکاهش فعالیت آنزیمهای روده میشود. چون بخش عمدهای از جذب مواد غذایی در روده در پرزهای روده انجام میگیرد تخریب پرزها موجب سوء جذب میشود. اغلب موارد بیماری سلیاک، ژنتیکی هستند. بیماری سلیاک واگیر یا سرطانی نیست. این بیماری معمولاً به هنگام دوران شیرخوارگی یا اوایل کودکی (دو هفتگی تا یک سالگی) آغاز میشود. امکان دارد علایم هنگامی ظاهر شوند که کودک اول بار شروع به خوردن غذاهای حاوی گلوتن میکند. در بزرگسالان، علایم ممکن است به تدریج و در عرض چند ماه یا حتی چند سال پدیدار شوند. شیوع سلیاک در اروپا و آمریکای جنوبی 0/2 درصد است. تخمین زده شده که حدود 80٪ بیماران مبتلا به سلیاک، بیماری شان تشخیص داده نمیشود. بیماری سلیاک همچنین به نامهای اسپروی غیر حارهای و بیماری روده باریک حساس به گلوتن هم نامیده میشود. گاهی ممکن است بیماری سلیاک با بیماری سندروم روده تحریک پذیر اشتباه گرفته شود که در صورت تشخیص اشتباه، بیمارانی که درمانهای مرتبط با سندروم روده تحریک پذیر را دریافت کنند بهبود نخواهند یافت.
(واژه بیماری سلیاک از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)