وجه التزام، جریمه دیرکرد اقساط وام بانکی
دیرکرد وام، وجه التزام یا جریمه دیرکرد اقساط وام بانکی عبارتی است که معمولا در کنار وام های بانکی از آن یاد میشود. وقتی شما وام بانکی را دریافت میکنید ملزم میشوید تا در تاریخ های مشخص (سر رسید) اقساط وام بانکی خود را واریز کنید. اما اگر شما خود را ملزم به واریز اقساط در تاریخ های سر رسید نکنید از طرف بانک جریمه میشوید!این جریمه بر اساس یک نرخ مشخص که به آن نرخ التزام گفته میشود و بر اساس مصوبات شورای پول و اعتبار بانک مرکزی تعیین میگردد، محاسبه شده و سود دیگری را به عنوان دیرکرد وام به سود اصلی که بانک از شما میگیرد اضافه میکند.
نرم افزار آنلاین محاسبه جریمه دیرکرد اقساط وام
در ادامه نرم افزاری را برای شما آماده کرده ایم که دیرکرد وام بانکی را بصورت آنلاین و سریع محاسبه میکند و در گزارشی که ارائه میدهد، میتوانید تعداد روزهای دیرکرد برای هر قسط عقب افتاده را مشاهده کنید.دقت کنید! لطفا ابتدا صفحه کلید گوشی را انگلیسی کنید بعد اعداد را یادداشت کنید.
توجه کنید! اگر مبلغ را تومان وارد کنید جواب محاسبه تومان و اگر ریال وارد کنید پاسخ به ریال خواهد بود.
اولین قسط عقب افتاده:
تاریخ پرداخت:
تاریخ آخرین قسط:
مبلغ اقساط:
نرخ سود(%):
نرخ التزام(%):
مثال برای درک بهتر کار با نرم افزار آنلاین محاسبه جریمه دیرکرد اقساط بانکی
برای مثال، فرض کنید شما وامی با نرخ سود 18% را از بانک دریافت کرده اید که اقساط ماهیانه آن 500،000 تومان میباشد و سر رسید پرداخت آن یکم هر ماه است. آخرین اقساط این وام در یکم اسفند 1401 میباشد. یعنی در یکم اسفند ماه وام را بطور کامل تسویه خواهید کرد.فرض میکنیم امروز 14 دی ماه 1401 است و شما قصد دارید اقساط خود را واریز کنید. درحقیقت بجای اینکه 1 دی ماه 1401 قسط را واریز کنید با 13 روز تاخیر در تاریخ 14 دی ماه قصد واریز دارید.
پس در این مثال اطلاعات مورد نیاز ما عبارتند از:
- اولین قسط عقب افتاده : 1401/10/01
- تاریخ پرداخت : 1401/10/14
- تاریخ آخرین قسط : 1401/12/01
- مبلغ اقساط : 500،000 تومان
- نرخ سود : 18%
- نرخ التزام : 6% (اعلامی توسط بانک بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار بانک مرکزی)
سوالات متداول
دریافت جریمه دیرکرد از سوی بانکها در ایران از نظر حقوقی و قانونی جایز است، اما از نظر شرعی و فقهی ممکن است با چالشهایی مواجه باشد. از نظر قانونی، بانکها بر اساس قراردادهای منعقد شده با مشتریان خود میتوانند جریمه دیرکرد دریافت کنند. این جریمهها به عنوان وجه التزام در قراردادهای وام درج میشود و به تأیید شورای نگهبان رسیده است. با این حال، برخی از فقها و مراجع تقلید دریافت جریمه دیرکرد را به دلیل شباهت به ربا، شرعاً جایز نمیدانند
از نظر تاریخی، پس از انقلاب اسلامی ایران، قوانین بانکی بدون ربا شکل گرفت و بانکها از دریافت خسارت تأخیر تأدیه خودداری میکردند. اما با گذشت زمان و به دلیل مشکلات اقتصادی و سوءاستفاده برخی از مشتریان، شورای پول و اعتبار طرحی را برای قانونی کردن جریمه دیرکرد ارائه داد که به تصویب رسید. امروزه، جریمه دیرکرد به عنوان یک ابزار بازدارنده برای تشویق به پرداخت بهموقع اقساط وام استفاده میشود