سعید قدیری مقدمگروه اجتماعی1403/7/28182کد خبر 140373452 دقیقه برای مطالعه

سنجش تاب‌آوری: راهکاری برای مدیریت بحران‌های پیش‌رو

سنجش تاب‌آوری: راهکاری برای مدیریت بحران‌های پیش‌رو

تاب‌آوری به عنوان یکی از ویژگی‌های مهم در حوزه مدیریت بحران و توسعه پایدار، منعکس‌کننده توانایی سیستم‌ها، جوامع یا افراد برای مواجهه با تغییرات و فشارها و بازیابی به حالت اولیه یا بهبود وضعیت خود است. سنجش تاب‌آوری به توسعه ابزارها و روش‌هایی نیاز دارد که بتوانند به‌طور جامع و دقیق ویژگی‌های مختلف تاب‌آوری را ارزیابی کنند. یکی از روش‌های رایج برای سنجش تاب‌آوری، استفاده از شاخص‌های کمی و کیفی است. شاخص‌های کمی معمولاً بر اساس داده‌های قابل اندازه‌گیری و عددی، مانند زمان بازیابی از یک بحران یا میزان خسارات مالی، محاسبه می‌شوند. این شاخص‌ها امکان مقایسه سریع و ساده وضعیت تاب‌آوری بین بخش‌های مختلف یا در طول زمان را فراهم می‌کنند.

از سوی دیگر، شاخص‌های کیفی بیشتر به تحلیل ویژگی‌های غیر‌عددی، مانند سطح همبستگی اجتماعی یا کیفیت مدیریت بحران، می‌پردازند. یکی دیگر از روش‌های مهم سنجش تاب‌آوری استفاده از مدل‌سازی و شبیه‌سازی است. در این روش‌ها، از نرم‌افزارهای کامپیوتری برای تحلیل وضعیت موجود و پیش‌بینی نقاط ضعف و قوت سیستم‌ها استفاده می‌شود.

این مدل‌ها می‌توانند به‌صورت دینامیک تغییرات در طول زمان را بررسی کرده و با ارائه سناریوهای مختلف، به تصمیم‌گیران کمک کنند تا در برابر بحران‌های احتمالی آمادگی بیشتری کسب کنند. پرسشنامه‌ها و مصاحبه‌ها نیز ابزارهایی مفید برای سنجش تاب‌آوری هستند که بیشتر بر نظرات و تجربیات افراد در جامعه تمرکز دارند. این روش‌ها می‌توانند اطلاعات ارزشمندی درباره ادراک و آمادگی جامعه فراهم کنند و نیز به شناخت نقاط قوت و ضعف جامعه در برابر بحران‌ها کمک کنند. روش‌های تحلیلی و آماری نیز در سنجش تاب‌آوری نقش مهمی ایفا می‌کنند.


برای مشاهده کد تصویری اینجا ضربه بزنید
ثبت نظر
خوانندگان و همراهان پایگاه خبری قدیری نیوز، علاوه بر ثبت نظر، پیشنهادات و یا سوالات خود می توانید با ورود به گفتگوی زنده خبری در پیام رسان پایگاه خبری، مستقیما با سایر مخاطبین که هم اکنون در پیام رسان آنلاین هستند درباره موضوعات خبری تبادل نظر کنید. برای استفاده نیازی به ثبت نام ندارید.