توصیه هایی برای پیشگیری و کنترل بیماری های تنفسی
ایران اکونومیست- یک پزشک متخصص زنان گفت: با توجه به عوارض ناشی از ابتلا به ویروس کرونا، توصیههای تغذیهای جهت پیشگیری و کنترل بیماری مهم است.
(تصویر شماره 1)
(تصویر شماره 2)
(تصویر شماره 2)
فرناز مشیری، جراح و متخصص زنان اظهار کرد: با توجه به عوارض ناشی از ابتلا به ویروس کرونا، توصیه های تغذیه ای جهت پیشگیری و کنترل بیماری و رعایت آن بسیار حائز اهمیت است. او افزود: به طور کلی در هر شرایطی لازم است تعادل و تنوع در مصرف مواد غذایی رعایت شود. دریافت ویتامین های مورد نیاز بدن برای افزایش سطح ایمنی و مقابله با بیماری و بهبودی از طریق منابع غذایی آن تأمین می شود بنابراین تمام منابع غذایی حاوی انواع ویتامین ها و املاح است و هیچ گونه ارجحیتی بر یکدیگر ندارند. مشیری با بیان اینکه در برنامه غذایی روزانه باید دو اصل تنوع و تعادل رعایت شود، ادامه داد: تنوع یعنی مصرف انواع مواد غذایی که در شش گروه اصلی غذایی (نان و غلات، سبزی ها، میوه ها، شیر و فرآورده های آن، گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغز دانه ها) قرار دارند و تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از مواد موردنیاز برای حفظ سلامت بدن است. این پزشک متخصص بیان کرد: مواد غذایی در هر گروهی دارای ارزش غذایی تقریباً یکسان هستند و می توان از یکی به جای دیگری استفاده کرد. برای مثال می توان از ماست به جای شیر و از حبوبات و تخم مرغ به جای گوشت استفاده کرد. اما به منظور افزایش سطح ایمنی بدن باید روزانه از منابع غذایی دارای ویتامین C شامل انواع میوه ها و سبزی ها از جمله سبزی های برگ سبز مانند سبزی خوردن، انواع گلم، گل کلم، گوجه فرنگی، جوانه های گندم، ماش و شبدر، انواع مرکبات (لیموترش، لیموشیرین، پرتقال، نارنگی و نارنج)، کیوی و دیگر میوه ها و سبزی ها استفاده شود. او افزود: پیاز خام حاوی ویتامین C است بنابراین بهتر است روزانه همراه با غذا مصرف شود. همچنین می توان در تهیه سوپ یا آش از شلغم که حاوی ویتامین C است، استفاده کرد. با توجه به نقش ویتامین های E و A در تقویت سیستم ایمنی بدن روزانه از منابع غذایی ویتامین A (منابع گیاهی شامل انواع سبزی ها و میوه های زرد و نارنجی مانند هویج، موز و انواع مرکبات و منابع حیوانی مانند زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات) و منابع غذایی ویتامین E (روغن های مایع مانند کانولا، گلرنگ، آفتابگردان و ذرت) استفاده شود. پرهیز از خوردن غذا های چرب و شور مانند انواع تنقلات شور، انواع کنسرو ها و شور ها و انواع سوسیس و کالباس به دلیل تحریک سیستم ایمنی بدن تا حد امکان ضروری است. مشیری گفت: بهتر است جهت تقویت سیستم ایمنی بدن روزانه از منابع غذایی حاوی آهن و روی (گوشت قرمز، مرغ و ماهی، تخم مرغ، انواع سبزی ها، حبوبات، میوه های تازه و خشک شده و غلات کامل) استفاده شود. همچنین روزانه می توان با استفاده از منابع غذایی ویتامین D (ماهی های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ) به افزایش سطح ایمنی بدن کمک کرد. منابع غذایی ویتامین های گروه B مانند انواع سبزی ها برگ سبز و میوه ها، شیر و لبنیات، انواع گوشت ها، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش و مغز ها (پسته، گردو، بادام و فندق) نیز نقش مهمی در ارتقای سیستم ایمنی بدن دارند. در کنار تمام این توصیه ها، مصرف 8-6 لیوان آب آشامیدنی سالم و یا سایر مایعات به صورت روزانه، موکدا توصیه می شود، زیرا نوشیدن مایعات به اندازه کافی و فراوان به حفظ ایمنی بدن کمک می کند. توصیه های تغذیه ای برای بیماری های تنفسی این پزشک متخصص افزود: مصرف روزانه کربوهیدرات ها، به منظور تأمین بخش عمده انرژی و برخی از مواد مغذی ضروری است. مصرف انواع کربوهیدرات ها از جمله برنج، انواع نان سبوس دار (جو و سنگک) و ماکارونی ترجیحاً سبوس دار، رشته و غلات صبحانه، سبزی ها و میوه ها به شدت توصیه می شود. همچنین به منظور سالم و قدرتمند نگه داشتن عضلات تنفسی، بیماران باید منابع غنی پروتئین را دریافت کنند. بهترین منابع پروتئین ها شامل انواع گوشت ها، (قرمز، مرغ، ماهی و طیور)، انواع حبوبات (لوبیا، ماش، عدس، نخود، باقلا)، تخم مرغ، انواع لبنیات پاستوریزه (پنیر، شیر، ماست، کشک و دوغ) و انواع آجیل های بدون نمک هستند. توجه داشته باشید مصروف روغن ها و چربی های حیوانی، شامل کره، روغن ماهی پیه، دنبه و... باید محدود شود. مشیری تاکید کرد: مصرف مقدار مناسب آب باعث می شود، ترشحات درون مجاری هوایی رقیق تر شده و راحت تر حرکت کنند و تخلیه شوند، بنابراین مصرف 8 تا 6 لیوان آب و یا سایر مایعات به صورت روزانه را فراموش نکنید. او در مورد پایداری ویروس کرونا در شرایط انجماد گفت: کووید 19 در دمای منفی 20 درجه سانتی گراد تا دو سال می تواند زنده بماند. ویروس کرونا ویروس سارس و مرس بر اساس میزان دما، رطوبت و نور ماندگاری متفاوتی دارند. با توجه به اینکه ویروس کرونا در دمای پایین و فریز شده پایدار است، بهداشت و ایمنی مواد غذایی می تواند از انتقال آن از طریق غذا پیشگیری کند. این پزشک متخصص تصریح کرد: ویروس کرونا به دمای معمولی پخت (70 درجه سانتی گراد) حساس است بنابراین به عنوان یک اصل کلی باید از مصرف محصولات حیوانی مانند شیر، تخم مرغ، گوشت قرمز، مرغ و ماهی خام و کامل پخته نشده پرهیز کرد. همچنین به هنگام استفاده و آماده سازی مواد خام حیوانی مثل شیر خام و گوشت یا سایر فرآورده های حیوانی، برای جلوگیری از آلودگی سایر مواد غذایی ضروری است دست ها کاملا شسته شود و از تخته و چاقو جداگانه برای خرد کردن گوشت خام و مواد غذایی پخته استفاده شود.
باشگاه خبرنگاران جوان