«نارت نامه» یکی از بزرگ ترین آثار فرهنگی بشریت است
به نقل از خبرگزاری کتاب ایران1401/12/26کد خبر 1401c1250115
باعث خرسندی است که همزمان با گرامیداشت آیین پررمز و راز یلدای باشکوه، موسسه فرهنگی اکو که همواره در معرفی و بازنشر آثار ادبی پیشگام است، از کتابی تحت عنوان «نارت نامه» رونمایی کرد که در فهرست آثار فرهنگی جهانی ثبت شده است.
کتاب ارزشمند «نارت نامه»، حماسه ادبی اوست ها (ایرانی تباران قفقاز شمالی) دربردارنده روایت های اساطیری، افسانه ها و حماسه های قوم نارت است.
نارت نام عام ملتی است که روابط اجتماعی و ویژگی های شخصیت ایده آل دوره های ابتدایی تاریخ خود را در حماسه های قهرمانانه خود جای داده اند. این ملت که در قلب قفقاز زندگی می کنند، اوست ها نام دارند. اوست ها از تبار اقوام ایرانی هستند که به زبان آسی سخن می گویند؛ آسی از زبان های ایرانی شاخه شرقی و از خانواده زبان های هند و اروپایی است. پژوهش های علمی از پیوندهای پرشمار تاریخی و فرهنگی اوست ها و ایرانیان حکایت دارد که دامنه گسترده ای از ادبیات، سنت ها، تاریخ و جهان بینی را شامل می شود.
برداشت های اسطوره ای و مذهبی این ملت درباره جهان، یکی از بنیان های حماسه نارتی است که در داستان های قهرمانانه آن تجلی یافته است. مفاهیم داستان های حماسی نارتی و درون مایه آنها که سینه به سینه، میان نسل های اوست ها نقل شده است، از جنبه های مختلف با شاهنامه فردوسی قرابت های بسیاری دارد.
قدرت تصویرسازی، موجز بودن، طنز، لحظات دراماتیک، سادگی سبک، صمیمیت داستان ها، اهمیت سوژه قهرمانان و روشنی سیمای شخصیت های حماسه نارتی که در به تصویر درآوردن جزییات فراوانی از زندگی و سنت های قوم نارت نقش داشته اند، از ویژگی های هنری حماسه نارت ها محسوب می شود.
ریشه های حماسه نارتی که از قله های فرهنگ ملی دوران باستان اسکیفی و آلانی است و در شمار یکی از بزرگ ترین آثار فرهنگی بشریت قرار دارد، به 3000 سال پیش از میلاد مسیح، به دوران آریایی ها بازمی گردد و فرآیند تکامل آن به شکل منظوم و منثور تا میانه قرن بیستم ادامه یافته است.
حماسه نارت ها نخستین بار در دهه 60 قرن نوزدهم به صورت مکتوب درآمده و اینک پس از گذشت سالیان دراز به بلندای شب یلدا، با نقش آفرینی سازنده دانشگاه، به عنوان بنیانی که نقش سازنده ای در پیشبرد اهداف دیپلماسی علمی و فرهنگی دارد، به کوشش موسی عبدالهی و مریم مرادی، از اعضای هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی، برای نخستین بار از زبان روسی به زبان فارسی ترجمه شده و سپس با همکاری دانشگاه دولتی اوستیای شمالی با ترجمه آسی اثر، بازبینی و مطابقت داده شده و بعد به همت بابک بنازاده، ویرایش ادبی شده، در قطع خشتی، به صورت مصور و در 420 صفحه، ازسوی انتشارات نگارستان اندیشه به زیور طبع آراسته شده است.
کانون اصلی داستان های حماسی نارت نامه، به لحاظ وسعت قلمرو تاثیر، آوازه ای به بلندای یلدا دارد و تابش اشعه آن اغلب سرزمین های فارسی زبان را روشنی می بخشد. مطالعه این کتاب، افق های جدیدی را پیش روی پژوهشگران حوزه های فرهنگ پژوهی، اسطوره شناسی و ادبیات تطبیقی، به ویژه در گستره ایران بزرگ فرهنگی خواهد گشود و بی گمان از این نماد تاریخی، می توان در جهت احیای مواریث فرهنگی و تمدنی، تعاملات زبانی و همگرایی قومیت ها و تقویت زمینه های فرهنگی و اجتماعی میان ایران و روسیه بهره گرفت.
واژه شناسی این خبر (اکو):
سازمان همکاری اقتصادی (به انگلیسی : E conomic C ooperation O rganization )، اکو مخفف نام یک سازمان اقتصادی منطقه ای است. سه کشور ایران ، پاکستان و ترکیه در سال ۱۳۴۱ (۱۹۶۲) نخستین بار این سازمان را با نام «آر سی دی» یا « سازمان همکاری عمران منطقه ای » پایه ریزی کردند.
این سازمان در ابتدا با نام «آر سی دی» - که نام اختصاری سازمان همکاری عمران منطقه ای - است، آغاز به کار کرد. پس از انقلاب ایران (۱۳۵۷) در ایران ، کار سازمان با وقفه مواجه شد و در سال ۱۳۶۴ با نام «اکو» حیات خود را از سر گرفت.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
توسعه فیزیکی مراکز درمانی تأمین اجتماعی چهارمحال و بختیاری امسال عملیاتی می شود
1402/1/2
به گزارش روابط عمومی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان چهارمحال و بختیاری ، «سیدصولت مرتضوی» عصر امروز در حاشیه بازدید از بیمارستان امام علی(ع) تأمین اجتماعی فرخ شهر گفت: با اجرای این خواسته ها به مطالبات مردم پاسخ داده می شود تا محرومیت از چهره این استان پاک شود و به یاری خداوند شعار امسال یعنی مهار تورّم و رشد تولید را اجرایی کنیم. وی افزود: در بخش سرمایه گذاری، اشتغال و سایر حوزه ها در چهارمحال و بختیاری مطالبات جدی وجود دارد. مرتضوی اضافه کرد: قبل از اینکه خودم به استان سفر کنم از معاونان خواستم تا در سفرهای جداگانه مسائل چهارمحال و بختیاری را بررسی کنند، در این سفرها تصمیمات خوبی گرفته شده است که به زودی عملیاتی می شود. وی عنوان کرد: در حوزه تجهیزاتی ...
تیک تاک انتقال داده کاربران آمریکایی به دولت چین را رد کرد1402/1/2
مدیر اجرایی تیک تاک اعلام کرد این اپلیکیشن به اشتراک گذاری ویدئوی کوتاه چینی با بیش از ۱۵۰ میلیون کاربر آمریکایی، هرگز داده های کاربران ایالات متحده را با دولت چین به اشتراک نمی گذارد. به گزارشخبرگزاری مهربه نقل از رویترز، تیک تاک علت این مساله را نگرانی های فزاینده امنیت ملی در ایالات متحده توصیف کرده است. شو زی چو، مدیر عامل شرکت تیک تاک نیز روز پنجشنبه در کنگره آمریکا شهادت خواهد داد: «تیک تاک هرگز اطلاعات کاربران خود در ایالات متحده را با دولت چین به اشتراک نگذاشته یا درخواستی برای به اشتراک گذاشتن داده های کاربران ایالات متحده دریافت نکرده است. همچنین اگر چنین درخواستی مطرح شود، تیک تاک آن را رد می کند». متن مکتوب این شهادت روز سه شنبه در اختیار کمیته انرژی و بازرگانی مجلس نمایندگان آمریکا ...