• دلار آمریکا40,200
  • طلای 18 عیار2,633,997
  • اونس طلا1,950.82(0.085)▲
  • نفت اوپک70.42(%0.54)▲
  • تبلیغات
  • گفتگوی خبری
  • مجله بانکی
  • بازار سرمایه
  • مجله سلامت
  • لرزه نگاری
  • خبر ویدئو
  • داغترین ها
  • لرزه نگار
  • طراحی یک مدل جدید ...
  • چین و روسیه در صدد تسریع احداث خط لوله گاز «قدرت سیبری ۲» هستند
  • تحقق تولید حداکثری گاز از پارس جنوبی در زمستان سال ۱۴۰۱
  • تمرین گلزنی در آخرین تمرین پیش از روسیه با دستورات قلعه نویی
  • امروز زمین لرزه خورموج (بوشهر) را لرزاند
  • افزایش 2000 تنی تولید پسماند در پایتخت طی روزهای پایانی سال 401
  • در معابر رودخانه ها چادر احداث نشود
  • کتابخوانی تک خوری ندارد
  • وزیر اقتصاد: موضوع کنترل تورم در صدر سیاست های دولت است
  •  الیاس حضرتی: ظرفیت های مدیریتی کشور امروز سرگرم نوه های خود هستند !
  • اکران «موقعیت مهدی» و «های پاور» از قاب تلویزیون
  • تیموریان مربی تیم ملی فوتبال شد/ استقبال گرم ملی پوشان از آندو+تصاویر
  • برپایی آئین جزخوانی قرآن در ماه رمضان در مسجد جمکران
  • رشد ۱۱ درصدی مصرف بنزین در نخستین روز سال / مردم از کارت سوخت شخصی استفاده کنند
  • بارش باران برنامه تیم ملی را عوض کرد
  • جزئیات تامین برق کشور در آخرین روز 1401؛ سهم تجدیدپذیرها از 13 درصد فراتر رفت
  • نگاهی به عملکرد کشتی ایران در سالی که گذشت
  • تدارک بیش از 5 هزار تخته چادر برای اسکان مسافران نوروزی در 6 بوستان قم
  • ایران جزو کشورهای شاد است؟!
  • پذیرش ۵۱۳ هزار مسافر نوروزی در مراکز اسکان فرهنگیان ؛ افزایش 10 درصدی مدارس طرح اسکان
  • سرپرست فرورگاه امام خمینی(ره) خبر داد؛برقراری ۷۳۳ پرواز فوق العاده در ایام نوروز

سرپرست فرورگاه امام خمینی(ره) خبر داد؛برقراری ۷۳۳ پرواز فوق العاده در ایام نوروز

زمین لرزه به بزرگی 3.3 در بوشهر, خورموج

طراحی یک مدل جدید برای پیش بینی زلزله

به نقل از خبرگزاری تحلیلی ایران1401/12/27کد خبر 1401c1271037

(تصویر شماره 1)
ایرنا نوشت: دانشمندان یک مدل جدید و دقیق تر برای پیش بینی زمین لرزه ها با تقلید از انتشار انرژی زمین لرزه های گذشته طراحی کرده اند.
(تصویر شماره 1)

پیش بینی زمان و مکان زلزله قبل از وقوع، آماده سازی نهایی برای کاهش خطر خواهد بود. پیش بینی زمین لرزه هنوز عملی نشده است و ممکن است هرگز عملی نشود، اما در یک مطالعه جدید، دانشمندان مدل های پیش بینی خود را با بررسی نحوه رفتار گسیختگی گسل در زلزله های قبلی بهبود بخشیدند.
مدل های پیش بینی زلزله این امکان را فراهم می سازد که با ارایه احتمالات زلزله - مانند مدل های پیش بینی آب و هوا، برای زلزله آمادگی بهتری پیدا کنیم. جیمز نیلی، زلزله شناس دانشگاه شیکاگو و نویسنده اصلی این مطالعه، می گوید: در پیش بینی آب وهوا، داده های زیادی وارد مدل های پیش بینی آب و هوا می شود و استفاده از مدل های آماری قابل قبول است. با این حال، زلزله شناسان تنها مقدار کمی از داده های زمین لرزه های گذشته را برای پیش بینی زلزله در اختیار دارند که چالش های موجود در مدل های آماری پیش بینی زمین لرزه را توضیح می دهد.
در حال حاضر، در مدل های پیش بینی زلزله فرض براین است که زلزله تمام انرژی ذخیره شده را آزاد می کند و هر بار که زلزله ای اتفاق می افتد، گسل ها به شرایط قبل بازمی گردند. با این حال، این شرایط لزوماً نشان دهنده اتفاقی نیست که در یک گسل اتفاق می افتد.
محققان یک مدل پیش بینی جدید به نام مدل حافظه گسل بلند مدت (LTFM) طراحی کرده اند که به گفته نیلی، این مدل جدید بیشتر نشان دهنده اتفاقاتی است که در گسل ها رخ می دهد.
محققان خاطرنشان می کنند که از آنجا که این مدل رفتارهای واقعی تر گسل را در نظر می گیرد، روش آنها ممکن است پیش بینی واقعی تر زلزله را ایجاد کند. رفتار گسل ها مانند باتری های قابل شارژ است
کریس گلدفینگر، زمین شناس دانشگاه ایالتی اورگان که در این مطالعه مشارکت نداشته است، می گوید: گسل ها مانند باتری ها هستند. یک گسل می تواند تمام انرژی خود را در جریان یک گسیختگی تخلیه کند یا بخشی از کرنش را از طریق دسته ی از زلزله های متعدد و کوچکتر آزاد کند.
یکی از نمونه های گسل با آزادسازی جزیی کرنش، گسل سن آندریاس است. مطالعات دیرینه لرزه ای نشان داده است سوابق تاریخی زمین لرزه در گسل سن آندریاس پیچیده است. دوره های زمانی طولانی بدون زلزله سپری شده است که با دسته های زمین لرزه ها مشخص شده اند. براساس تحقیقات جدید، این رویدادها پراکنده هستند و نشان می دهد زلزله ها همیشه در فاصله های زمانی مورد انتظار تکرار نمی شوند.
پالت کریک، که در ابتدا در دهه ۱۹۷۰ حفاری شد، یکی از اولین مواردی بود که برای آشکار کردن زمان و بزرگی زمین لرزه های تاریخی در امتداد گسل سن آندریاس مورد مطالعه قرار گرفت.
نیلی می گوید اگرچه مدل های کنونی پیش بینی زلزله در ایجاد یک مدل ساده احتمال زلزله کارآمد هستند، اما این احتمالات همیشه با سوابق زمین شناسی زلزله های گذشته مطابقت ندارند.
برای مثال، بخش موهاوی گسل سن آندریاس قبل از سال ۱۸۱۲ به مدت ۳۰۰ سال، شاهد هیچ زلزله بزرگی نبوده است، اما زلزله ای به همان بزرگی، ۴۵ سال بعد در سال ۱۸۵۷ رخ داد. نیلی و همکارانش با استفاده از مدل های فعلی، احتمال وقوع زمین لرزه سال ۱۸۵۷ را بسیار پایین برآورد کردند.
نیلی وهمکارانش با استفاده از LTFM، همان بخش گسل بررسی کردند. آنها احتمال وقوع زلزله ۱۸۵۷ را ۴۱ درصد برآورد کردند. این رقم بسیار بیشتر از پیش بینی سایر مدل ها بود که احتمال وقوع زلزله را بین یک تا ۲۷ درصد پیش بینی می کردند.
این محققان همچنین احتمال زمین لرزه در دوره ۳۰ ساله را برای زلزله بزرگ بعدی در بخش جنوبی گسل سن آندریاس محاسبه کردند. آنها احتمال بسیار مشابهی را بین مدل های فعلی و LTFM پیدا کردند که حدود ۳۵ درصد است.
یک تفاوت مهم بین مدل این محققان و مدل های پیش بینی کنونی این است که احتمال زلزله در قرن های آینده در گسل سن آندریاس به طور قابل توجهی با فرض اینکه زلزله هنوز اتفاق نیفتاده است، متفاوت است. به عبارت دیگر، هر چه زمان بیشتر می گذرد، احتمال افزایش می یابد. مدل های فعلی احتمال وقوع زلزله در ۲۰۰ سال آینده را کمی کاهش داده اند، در حالی که LTFM احتمال وقوع زلزله در قرن های آینده را فزاینده برآورد کرده است. آینده پیش بینی زلزله
گلدفینگر می گوید: ما نمی دانیم چرا گسل ها دارای خوشه های لرزه ای هستند و به تازگی تاریخچه طولانی از علمکرد گسل ها بدست آورده ایم.
مدل های پیش بینی زلزله را می توان با مستندسازی بیشتر داده های تاریخی و بلندمدت زلزله بهبود بخشید تا مدل ها واقعی تر شوند.
اگرچه LTFM از مدل پیش بینی فعلی پیچیده تر است، اما قوی تر است و مبنای بهتری برای مدل های پیش بینی زلزله دارد. گلدفینگر می گوید: این مدل گامی منظم در مسیر درست برای پیش بینی زلزله است.
نیلی می گوید مدل LTFM می تواند برای شرایط دیگری مانند Cascadia Subduction Zone نیز به کار گرفته شود. وی خاطرنشان کرد که آنها قصد دارند در آینده مدل خود را با زلزله هایی با بزرگی متفاوت آزمایش کنند.
5858 کد خبر 1744421

...

واژه شناسی این خبر (زلزله):
زمین لرزه (به انگلیسی : Earthquake ) یا زلزله ، بومهن، لرزش و جنبش و تکان خوردن زمین است که به دلیل رهش انرژی تخلیه شده از سنگ ها در گسل های پوسته زمین در مدّتی کوتاه روی می دهد. محلّی که منشأ زمین لرزه است و انرژی از آنجا خارج می شود را هایپوسنتر ، و نقطهٔ بالای کانون در سطح زمین را مرکز سطحی زمین لرزه می گویند. پیش از وقوع زمین لرزهٔ اصلی معمولاً زلزله های نسبتاً خفیف تری در منطقه روی می دهد که به پیش لرزه معروف اند. به لرزش های بعدی زمین لرزه نیز پس لرزه می گویند که با شدّت کمتر و با فاصلهٔ زمانی گوناگون میان چند دقیقه تا چند ماه رخ می دهد. هرچقدر تعداد پیش لرزه ها بیشتر باشد، مقدار ریشتر زمین لرزهٔ اصلی، کمتر می باشد.
زمین لرزه نتیجهٔ رهایی ناگهانی انرژی از داخل پوسته زمین است که امواج ارتعاشی را ایجاد می کند. زمین لرزه ها توسط دستگاه زلزله سنج یا لرزه نگار ثبت می شوند. هر چقدر، کانون زلزله عمیق تر باشد، آسیب رسیدگی هم، کمتر می شود. مقدار بزرگی یک زلزله متناسب با انرژی آزاد شده زلزله است. زلزله های کوچک تر از بزرگی ۳ ریشتر اغلب غیر محسوس و بزرگ تر از ۶ ریشتر خسارت های جدی را به بار می آورند، البته ریشتر که هر واحد اضافه آن حدوداً ده برابر قبلی است (مثلاً ۵ نسبت به ۶) فقط واحد اندازه و شدت انرژی تخلیه شده است اما عوامل متعدد دیگری از فاصله گرفته (عمق بیشتر تأثیر کمتر از زیر ده کیلومتر تا ۷۰۰ کیلومتر همین طور فاصله بیشتر افقی از رومرکز ) تا جهت لرزش (عمودی یا ضربه ای) و نوع طول موج لرزش [ نیازمند منبع ] (فاصله جابجایی مکانی رفتی و برگشتی در هر لرزش) در میزان تخریب تأثیر دارند. امواج زلزله سه نوع P و S (امواج بدنی) و سطحی دارند که نوع P که اول می آید به امواج فشاری یا طولی مشهور است زیرا امواجش ضربه ای بوده و در جهت انتشار می لرزانند (مانند بازی کشیدن طناب) و در پوسته زمین با سرعت ۱٫۵ تا ۸ کیلومتر در ثانیه پیش می روند برعکس امواج S یا امواج قیچی تا ۱٫۷ بار سرعتشان کمتر است و در جهت عمود بر خط انتشار می لرزانند (مانند تکاندن سفره) اما نمی توانند از مایعات مثلاً آب یا سنگ مذاب مثل هسته بیرونی زمین رد شوند. زمین لرزه شدید در عمق با زاویه ای ۱۰۵ درجه نواحی سطحی را می لرزاند و نواحی ورای این زاویه منطقه سایه نامیده می شوند و از این رو تجربه نشان داده که امواج P فشاری نسبت به S دامنه بسیار وسیع تری از منطقه سایه را پوشش می دهند و موج P می تواند با تغییر جهت و گذر از گوشته یا هسته بیرونی زمین منطقه ای بسیار دور از رومرکز را بلرزاند.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکی‌پدیا)

واژه شناسی این خبر (زمین):
۱۴۸٬۹۴۰٬۰۰۰ km ۲ خشکی (۲۹٫۲ ٪)
زَمین سومین سیارهٔ منظومهٔ خورشیدی است که در فاصلهٔ ۱۴۹٬۶۰۰٬۰۰۰ کیلومتر از ستارهٔ خورشید قرار دارد. از نظر واژه شناسی ایرانی، زم در زبان اوستایی به معنای سرد بوده است که با پسوند «ین»، واژهٔ زمین را به معنای «جسم سرد» به وجود آورده است. نام این سیاره در زبان عربی «الأرض» (جمع: اراضی) است و نام زمین تنها نام فارسی و غیر عربی یک سیاره در منظومهٔ خورشیدی است که به طور گسترده در فارسی رایج است. این سیاره چگال ترین (به دلیل دارا بودن منابع وسیع آهن و فلزات دیگر) و از نظر بزرگی پنجمین سیاره از هشت سیارهٔ منظومهٔ خورشیدی است. همچنین در میان چهار سیارهٔ سنگی گردان به دور خورشید ( عطارد ، زهره ، زمین و مریخ ) زمین بزرگ ترین آن ها است. گاهی از آن با نام های جهان و تیله آبی نیز یاد می شود. نام لاتین آن Terra است. در منظومهٔ خورشیدی، فاصلهٔ زمین تا خورشید بین فاصلهٔ زهره تا خورشید و فاصلهٔ مریخ تا خورشید است. زمین جزو سیارات داخلی سامانهٔ خورشیدی به شمار می آید. زمین ششمین جسم در منظومهٔ خورشیدی بر پایهٔ جرم و حجم می باشد.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکی‌پدیا)

واژه شناسی این خبر (فناوری):
فناوری یا تکنولوژی (به فرانسوی : Technologie ) مجموع تکنیک ها، مهارت ها ، روش ها و فرایندهایی است که در تولید کالاها یا خدمات یا تحقق اهداف مانند تحقیقات علمی استفاده می شود. فناوری می تواند دانش تکنیک ها ، فرایندها و مواردی از این دست باشد، یا می تواند در ماشین ها تعبیه شود تا بدون اطلاع دقیق از عملکرد آنها، امکان کار را فراهم آورد. سیستمی که از تکنولوژی برای دریافت یک ورودی ، و سپس تغییر آن با توجه به کاربرد، و تولید خروجی استفاده می کند به عنوان سیستم تکنولوژیک یا سامانه فناوری شناخته می شود.
ساده ترین شکل فناوری، توسعه و استفاده از ابزارهای اساسی است. کشف چگونگی کنترل آتش در پیش از تاریخ و انقلاب نوسنگی بعدی، منابع غذایی موجود را افزایش داد و اختراع چرخ به انسان ها کمک کرد تا در محیط زندگی خود سفر کرده و آنها را کنترل کنند. تحولات در زمان های تاریخی، از جمله چاپ فشاری ، تلفن و اینترنت ، موانع جسمانی برقراری ارتباط را کاهش داده و به انسان ها امکان تعامل آزادانه در مقیاس جهانی را داده است.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکی‌پدیا)

همچنین بخوانید:
امروز زمین لرزه خورموج (بوشهر) را لرزاند
1402/1/2

در ساعت 17:49:45 زمین لرزه به بزرگی 3.3، خورموج را لرزاند. کانون این زمین لرزه در عمق 20 کیلومتری و فاصله 9 کیلومتری از خورموج در بوشهر ثبت شده است. علاوه بر خورموج این زمین لرزه توسط ساکنین دلوار (بوشهر) و اهرم (بوشهر) نیز احساس شد.

ساعتی پیش زمین لرزه 5 انبار الوم (گلستان) را لرزاند
1402/1/2

راس ساعت 14:08:49 زمین لرزه به بزرگی 5، انبار الوم را لرزاند. کانون این زمین لرزه در عمق 22 کیلومتری و فاصله 20 کیلومتری از انبار الوم در گلستان ثبت شده است. همچنین این زمین لرزه توسط ساکنین اینچه برون (گلستان) و آق قلا (گلستان) نیز احساس شد.

در این نشریه:

اطلاع از زمین لرزه ها (زلزله ها) در ایران

پیش بینی زلزله

تحلیل تکنیکال سهام و بازار بورس

محاسبه دیرکرداقساط بانکی

محاسبه اقساط و سود وام بانکی

پیش بینی نوسان قیمت دلار، طلا و سکه، ...

رپورتاژ های نشر یافته در این نشریه

به اشتراک بگذارید
امتیاز دهید(4.3)
آیا این صفحه مفید بود؟
2
برای مشاهده کد تصویری اینجا ضربه بزنید
ثبت نظر
خوانندگان و همراهان پایگاه خبری قدیری نیوز، علاوه بر ثبت نظر، پیشنهادات و یا سوالات خود می توانید با ورود به گفتگوی زنده خبری در پیام رسان نشریه، مستقیما با سایر مخاطبین نشریه که هم اکنون در پیام رسان آنلاین هستند درباره موضوعات خبری تبادل نظر کنید. برای استفاده نیازی به ثبت نام ندارید.
ورود به تالار گفتگو زنده

این نشریه

  • منابع خبری
  • شناسنامه
  • ارتباط با ما
  • RSS

شبکه های اجتماعی

  • فیس بوک
  • توییتر
  • لینکدین

نشریه در پیام رسان ها

  • واتس اپ
  • بله
  • گپ
  • آی گپ
  • روبیکا

نشریه را ببینید.

  • آپارات
  • نماشا
  • تماشا
  • دالفک
  • میهن ویدئو
  • نمایش

نشریه را بشنوید (پادکست).

  • Apple
  • Google
  • Anchor
  • Podbean
  • Buzzsprout
نماد تجارت الکترونیکی

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری قدیری نیوز بوده و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

Ghadiri News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

Copyright © 2023 GhadiriNews (Ghadiri Soft).