زلزله ای به بزرگی ۲.۷ ریشتر، بابامنیر را لرزاند
به نقل از خبرگزاری مهر1401/12/28کد خبر 1401c1307720
مرکز زلزله نگاری کشوری از وقوع زلزله به بزرگی ۲.۷ ریشتری در ۱۸ کیلومتری بابامنیر، استان فارس خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر ، مرکز زلزله نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران از وقوع زلزله به بزرگی ۲.۷ ریشتری در ۱۸ کیلومتری بابامنیر ، استان فارس خبر داد.
براساس اعلام مرکز زلزله نگاری کشوری این زلزله در روز یکشنبه، ۲۸ اسفند ماه ۱۴۰۱ در ساعت ۱ و ۱۵ دقیقه بامداد به وقت محلی رخ داده است.
گفتنی است، همچنین این زلزله در فاصله ۲۰ کیلومتری باشت و ۳۳ کیلومتری دوگنبدان ، کهگیلویه و بویر احمد به وقوع پیوسته است.
این زلزله در عمق ۱۰ کیلومتری زمین رخ داده و تا کنون اطلاعات و اخباری در ارتباط با خسارت های احتمالی آن مخابره نشده است. کد خبر 5736537
...
واژه شناسی این خبر (زلزله):
زمین لرزه (به انگلیسی : Earthquake ) یا زلزله ، بومهن، لرزش و جنبش و تکان خوردن زمین است که به دلیل رهش انرژی تخلیه شده از سنگ ها در گسل های پوسته زمین در مدّتی کوتاه روی می دهد. محلّی که منشأ زمین لرزه است و انرژی از آنجا خارج می شود را هایپوسنتر ، و نقطهٔ بالای کانون در سطح زمین را مرکز سطحی زمین لرزه می گویند. پیش از وقوع زمین لرزهٔ اصلی معمولاً زلزله های نسبتاً خفیف تری در منطقه روی می دهد که به پیش لرزه معروف اند. به لرزش های بعدی زمین لرزه نیز پس لرزه می گویند که با شدّت کمتر و با فاصلهٔ زمانی گوناگون میان چند دقیقه تا چند ماه رخ می دهد.
هرچقدر تعداد پیش لرزه ها بیشتر باشد، مقدار ریشتر زمین لرزهٔ اصلی، کمتر می باشد.
زمین لرزه نتیجهٔ رهایی ناگهانی انرژی از داخل پوسته زمین است که امواج ارتعاشی را ایجاد می کند. زمین لرزه ها توسط دستگاه زلزله سنج یا لرزه نگار ثبت می شوند.
هر چقدر، کانون زلزله عمیق تر باشد، آسیب رسیدگی هم، کمتر می شود.
مقدار بزرگی یک زلزله متناسب با انرژی آزاد شده زلزله است. زلزله های کوچک تر از بزرگی ۳ ریشتر اغلب غیر محسوس و بزرگ تر از ۶ ریشتر خسارت های جدی را به بار می آورند، البته ریشتر که هر واحد اضافه آن حدوداً ده برابر قبلی است (مثلاً ۵ نسبت به ۶) فقط واحد اندازه و شدت انرژی تخلیه شده است اما عوامل متعدد دیگری از فاصله گرفته (عمق بیشتر تأثیر کمتر از زیر ده کیلومتر تا ۷۰۰ کیلومتر همین طور فاصله بیشتر افقی از رومرکز ) تا جهت لرزش (عمودی یا ضربه ای) و نوع طول موج لرزش [ نیازمند منبع ] (فاصله جابجایی مکانی رفتی و برگشتی در هر لرزش) در میزان تخریب تأثیر دارند. امواج زلزله سه نوع P و S (امواج بدنی) و سطحی دارند که نوع P که اول می آید به امواج فشاری یا طولی مشهور است زیرا امواجش ضربه ای بوده و در جهت انتشار می لرزانند (مانند بازی کشیدن طناب) و در پوسته زمین با سرعت ۱٫۵ تا ۸ کیلومتر در ثانیه پیش می روند برعکس امواج S یا امواج قیچی تا ۱٫۷ بار سرعتشان کمتر است و در جهت عمود بر خط انتشار می لرزانند (مانند تکاندن سفره) اما نمی توانند از مایعات مثلاً آب یا سنگ مذاب مثل هسته بیرونی زمین رد شوند. زمین لرزه شدید در عمق با زاویه ای ۱۰۵ درجه نواحی سطحی را می لرزاند و نواحی ورای این زاویه منطقه سایه نامیده می شوند و از این رو تجربه نشان داده که امواج P فشاری نسبت به S دامنه بسیار وسیع تری از منطقه سایه را پوشش می دهند و موج P می تواند با تغییر جهت و گذر از گوشته یا هسته بیرونی زمین منطقه ای بسیار دور از رومرکز را بلرزاند.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
بزرگترین سونامی، موجی به ارتفاع ۵۲۵ متر!
1401/12/29
پریسا عباسی :در شب ۹ جولای ۱۹۵۸، زمین لرزه ای در امتداد گسل Fairweather در پان هندل آلاسکا بیش از ۳۰ میلیون متر مکعب سنگ را در ارتفاعات ساحل شمال شرقی خلیج لیتویا از جا کند. این توده سنگ از ارتفاع تقریباً ۹۱۴ متری در آبهای ورودی گیلبرت فرود آمدند (نقشه زیر را ببینید). نیروی حاصل از ریزش این حجم از سنگ باعث ایجاد یک سونامی محلی شد که در خط ساحلی جنوب غربی ورودی گیلبرت (انتهای آبدره خلیج لیتویا) اتفاق افتاد. این موج چنان قدرتی داشت که به طور کامل از روی تمام زمینی که ورودی گیلبرت را از بدنه اصلی خلیج لیتویا جدا می کرد، عبور کرد. سپس موج در تمام طول خلیج لیتویا، بر فراز «لا چاوسی اسپیت» و به سمت خلیج آلاسکا ادامه مسیر داد. این موج با قدرت زیاد خود، تمام درختان و پوشش گیاهی تا ارتفاع ۵۲۴ متری از ...
امروز زمین لرزه ایذه (خوزستان) را لرزاند1401/12/29
در ساعت 08:08:08 زمین لرزه به بزرگی 3.8، ایذه را لرزاند. کانون این زمین لرزه در عمق 6 کیلومتری و فاصله 28 کیلومتری از ایذه در خوزستان ثبت شده است. علاوه بر ایذه این زمین لرزه توسط ساکنین چلگرد (چهارمحال وبختیاری) و دشتک (چهارمحال وبختیاری) نیز احساس شد.
زلزله ۳.۱ ریشتری مشهد را لرزاند1401/12/29
زمین لرزه ای به بزرگی ۳.۱ ریشتر بخش رضویه مشهد را لرزاند. به گزارش خبرگزاری مهر ، بر اساس گزارش مرکز لرزه نگاری کشور این زمین لرزه ساعت ۲۱.۳۸ امروز سه شنبه، ۲۸ اسفند ماه، بخش رضویه مشهد را لرزاند. این زلزله در عمق ۱۰ کیلومتری زمین، در ۱۵ کیلومتری بخش رضویه مشهد، ۱۷ کیلومتری مشهد و ۳۵ کیلومتری طرقبه به وقوع پیوست. این زلزله در مشهد نیز احساس شده است. براساس اعلام محسن نجات، مدیر کل بحران خراسان رضوی، این زلزله تاکنون خسارتی نداشته است. کد خبر 5737234