نگاه منفی آمریکایی ها به جنگ عراق دو دهه بعد
به نقل از خبرگزاری تسنیم1401/12/28کد خبر 1401c133654
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم و به نقل از راشاتودی، نتایج یک نظرسنجی بیست سال پس از تهاجم آمریکا به عراق نشان می دهد دیدگاه افکار عمومی آمریکایی ها در خصوص این جنگ معکوس شده و اغلب آنها بر این باورند که این اقدام باعث کاهش امنیت آمریکا شده است.
بر اساس نظرسنجی موسسات اکسیوس و اپسوس که این هفته منتشر شد، دو دهه پس از حمله آمریکا به عراق، اکثر آمریکایی ها متوجه شدند که این جنگ یک اشتباه بوده است.
در حالی که دو سوم آمریکایی ها با اقدام نظامی در سال 2003 موافقت کردند، اکنون 61 درصد معتقدند که این تصمیم اشتباه بوده است.
زمانی که تهاجم زمینی آمریکا به عراق در 20 مارس 2003 آغاز شد، فقط 26 درصد از پاسخ دهندگان در آمریکا به نظرسنجی پیو با اقدام نظامی برای سرنگونی دولت صدام حسین مخالفت کردند. این حمایت ها با توجه به وابستگی سیاسی پاسخ دهندگان به شدت متفاوت است، به طوری که 83 درصد از جمهوریخواهان در مقایسه با 52 درصد از دموکرات ها، طرفدار این تهاجم بودند.
این شکاف دو دهه بعد ادامه یافت و اکثریت بسیار کوچکتر جمهوریخواهان یعنی (58٪) همچنان اصرار دارند آمریکا حق حمله به عراق را داشته است. در این شرایط البته فقط 26 درصد از دموکرات ها هنوز فکر می کنند که این ایده خوبی بود.
بر اساس نظرسنجی اپسوس که هفته گذشته در میان هزار و هجده آمریکایی بالای 18 سال انجام شد، اکثر آمریکایی ها (67٪) معتقد نیستند که جنگ در عراق آمریکا را امن تر کرده است.
با این حال، حدود سه چهارم آمریکایی ها گفته اند می خواهند آمریکا «رهبر جهانی» باقی بماند و 54 درصد معتقدند که تمرکز کلی واشنگتن بر دفاع ملی و امنیت داخلی در دو دهه گذشته، آمریکا را امن تر کرده است. بیشتر حمایت های اولیه از جنگ بر اساس ادعاهای نادرست دولت جورج دبلیو بوش، رئیس جمهوری وقت آمریکا و رسانه هایی بود که ادعاهای ساختگی در مورد سلاح های کشتار جمعی عراق را منتشر می کردند. در حالی که کابینه بوش هرگز صراحتاً به آمریکایی ها نگفت که صدام حسین در حملات تروریستی 11 سپتامبر نقش داشته است، 57 درصد از پاسخ دهندگان به نظرسنجی پیو در سال 2003 این عقیده را داشتند. حدود 44 درصد از پاسخ دهندگان هنوز مطمئن نیستند که چه کسی در مورد جنگ درست گفته است - آنهایی که کاملاً از آن حمایت کردند، کسانی که از ابتدا با آن مخالف بودند، یا کسانی که در نهایت نظر خود را تغییر دادند.
عراق امروزی با بهشت دموکراتیکی که به مردم آن وعده داده شده بود بسیار فاصله دارد، یعنی زمانی که بوش در سال 2003 اعلام کرد «ماموریت انجام شده» است.
بنا بر اعلام پروژه شمارش اجساد عراق (IBC) (یک برنامه مبتنی بر وب برای ثبت مرگ و میر غیرنظامیان ناشی از تهاجم به رهبری آمریکا به عراق در سال 2003)، این تهاجم و پس از آن اشغال عراق منجر به کشته شدن دست کم 210 هزار غیرنظامی شد. پس از این جنگ عراق که در بی ثباتی غوطه ور شد، به بستر مساعدی برای جهادگرایی تبدیل شد و بسیاری از مناطق شمالی عراق پس از خروج نسبی آمریکا در سال 2011 تحت کنترل تروریست های گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) قرار گرفت. سال ها پس از آن که دولت عراق دستور خروج نیروهای آمریکایی را صادر کرد حدود دو هزار و 500 نیروی آمریکایی همچنان در آنجا مستقر هستند.
بر اساس داده های پنتاگون از سال 2019، مجموع تلفات نظامیان آمریکایی در کل جنگ عراق به چهار هزار و 487 نفر رسیده است. اشتباهات آمریکا در عراق چگونه روی جنگ اوکراین سایه انداخته است؟
واژه شناسی این خبر (کشور عراق):
عراق با نام رسمی جمهوری عراق از کشورهای خاورمیانه و جنوب غرب آسیا است. بیشتر مردم این کشور شیعه اند. شیعیان این کشور غالباً در مناطق جنوبی و مرکزی سکونت دارند. مرقد شش تن از ایمه شیعه در شهرهای نجف ، کربلا ، کاظمین و سامرا و نیز مساجد مشهور شیعه مانند مسجد کوفه و مسجد سهله و سرداب غیبت ، و حوزه علمیه نجف در این کشور واقع است. شیعیان بسیاری از سراسر جهان برای زیارت حرم امامان شیعه به عراق سفر می کنند. بزرگترین اجتماع شیعیان جهان هر ساله در راهپیمایی اربعین ، در کربلا شکل می گیرد.
سابقه تشیع در عراق به زمان امام علی(ع) برمی گردد و وقایع تاریخی صدر اسلام همچون جنگ جمل ، صفین ، نهروان ، واقعه کربلا و قیام مختار در این کشور به وقوع پیوست. در این دوره تشیع در عراق گسترش یافت و از آنجا به دیگر مناطق از جمله ایران منتقل شد. هر چند در دولت های شیعی عراق همچون حمدانیان ، آل بویه و صفویه ، کم و بیش شیعیان در حکومت نقش داشتند. با تأسیس دولت عثمانی شیعیان از صحنه سیاسی حکومت عراق طرد شدند. در زمان اشغال عراق به دست انگلیسی ها شیعیان نقش فعالتری یافتند و محمدتقی شیرازی فتوای جهاد علیه انگیسی ها را صادر کرد. در همین دوره بود که حزب الدعوه از نخستین احزاب شیعی عراق، فعالیت سیاسی خود را آغاز کرد.
(برگرفته از ویکی شیعه)