با این وجود دو سال است که برای شروع این جایگزینی به مجوز زیست محیطی نیاز بوده که هنوز اعطا نشده است
به نقل از خبرگزاری تحلیلی ایران1402/1/11کد خبر 14021428526
باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: احداث ۵ هزار مگاوات نیروگاه کلاس F دولتی از برنامه های شرکت حرارتی برای افزایش راندمان و توان نیروگاهی در کشور است.
دی ماه سال ۱۴۰۱ علیرضا نصراللهی مجری طرح نیروگاه های سیکل ترکیبی شرکت برق حرارتی از برنامه احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه کلاس F در کشور خبر داد که احداث آن ها از طریق دو بخش دولتی و خصوصی دنبال شد.
جدیدترین پروژه در این برنامه که مربوط به بخش دولتی بود و به مرحله بهره برداری رسیده، واحد گازی نیروگاه دو کوهه اندیمشک بود که در ابتدای بهمن ماه وارد مدار شد و ظرفیت نیروگاه های ایران به ۹۰ هزار مگاوات رسید.
اما نیروگاه های کلاس F چه مزیتی نسبت به نسل قبلی نیروگاه ها دارند؟ امروزه با توجه به اهمیت مصرف سوخت و ضرورت استفاده از تجهیزات با راندمان بالا، استفاده از نیروگاه های سیکل ترکیبی با راندمان بالا در سطح دنیا جایگاه ویژه ای دارد که مورد توجه وزارت نیرو نیز قرار گرفته و با تصمیم دولت برای راه اندازی نیروگاه های کلاس F و ایجاد جهش راندمانی بسیار مناسب برای بخش نیروگاهی کشور، مقرر شد تا بخش خصوصی نیز وارد حوزه ساخت این نیروگاه ها شوند و بخشی از برنامه توسعه نیروگاه ها به آن ها سپرده شود.
در حوزه اثرات زیست محیطی، سطح استانداردی که برای اکسیدهای نیتروژن در نیروگاه های کشور پیش بینی شده حدود ۲۰۰ پی پی ام بوده که این رقم در نیروگاه های کلاس F به کمتر از ۲۵ پی پی ام رسیده است؛ به عبارتی در این واحدها سطح آلایندگی اکسیدهای نیتروژن یک دهم استاندارد موجود است.
در نیروگاه های کلاس F مصرف آب به شدت کاهش یافته، راندمان به ۵۸ درصد افزایش پیدا کرده و توان تولیدی یک توربین گاز به ۳۰۰ مگاوات رسیده است.
سه ساختگاه هنگام، دوکوهه و سهند در فاز اولیه قرار دارند که دو مورد اول به مدار وارد شده و اقدامات لازم در مورد نیروگاه سهند نیز در حال انجام است.
او افزود: با توجه به اینکه دو نیروگاه مربوط به بخش دولتی وارد مدار شده، پیشرفت های بخش خصوصی به بخش دولتی نرسیده، اما برنامه ریزی شده از تابستان ۱۴۰۲ نیروگاه های کلاس F بخش خصوصی هم در مدار تولید قرار بگیرند.
نصراللهی در خصوص نقش دانش بنیان ها در پروژه های نیروگاهی گفت: در پروژه هایی مثل ایستگاه های گازی یا سامانه های خنک کننده از شرکت های دانش بنیان بهره می گیریم و همکاری مستمری با دانشگاه ها داریم.
به طور کلی صنعت برق همکاری بسیار خوبی با مجموعه های دانش بنیان و دانشگاهی دارد که نمونه بارز آن در پروژه نیروگاهی شازند بود.
دریافت مجوز جایگزینی نیروگاه بعثت تا اردیبهشت ۱۴۰۲ او با اشاره به چگونگی فاز دوم احداث نیروگاه های کلاس F دولتی گفت: جایگزینی نیروگاه ها در فاز دوم برنامه ۵ هزار مگاواتی قرار دارد و جانمایی یکی از نیروگاه ها در نیروگاه بعثت تهران مشخص شده است.
با این وجود دو سال است که برای شروع این جایگزینی به مجوز زیست محیطی نیاز بوده که هنوز اعطا نشده است.
مجری طرح نیروگاه های سیکل ترکیبی شرکت برق حرارتی ادامه داد: علت اصلی این تاخیر هم تمایل سازمان محیط زیست به انتقال نیروگاه ها به خارج از شهر است، اما باید در نظر داشت انتقال بعضی از نیروگاه ها که باید در مناطق حساسی از شهر تولید توان داشته باشند به خارج از شهر مقدور نیست.
مکاتباتی انجام شده و امیدواریم تا فروردین و یا اردیبهشت ماه مصوبه لازم برای این نیروگاه را هم دریافت کنیم و نیروگاه فرسوده و کم راندمان بعثت را از مدار خارج کنیم.
سهم ۴ درصدی نیروگاه های کلاس F از توان کلی نیروگاهی به گفته نصراللهی تاکنون ۱۴ واحد نیروگاهی کلاس F در قالب بخش گاز و همینطور سیکل کامل در ۷ نیروگاه کشور با ظرفیت ۳۹۲۲ مگاوات راه اندازی شده و سهم این نیروگاه ها از کل قدرت منصوبه ۴/۳ درصد است.
نصراللهی با اشاره به میزان مصرف آب در نیروگاه بعثت در مقایسه با نیروگاه جایگزین آن گفت: نیروگاه بعثت قریب به ۷۰۰ مترمکعب آب در ساعت از منابع زیرزمینی آب تهران مصرف می کند در صورتی که اگر با یک نیروگاه جدید سیکل ترکیبی جایگزین شود در بدترین حالت مصرف آن ۳۰ مترمکعب خواهد شد از طرفی راندمان آن از ۲۹ درصد به ۵۸ درصد افزایش پیدا می کند و ۳۳۰ مگاوات برق تولید خواهد کرد.
او افزود: طبق مطالعات انجام شده که تاییدیه سازمان محیط زیست هم دارد، اگر این نیروگاه جایگزین شود، نزدیک به ۳ درصد در کاهش آلودگی هوای تهران مثمر ثمر واقع خواهد شد. (تصویر شماره 1)
واژه شناسی این خبر (نیروگاه برق):
نیروگاه (به انگلیسی : Power station )، که با نام های «کارخانه برق»، «مرکز برق» یا «ایستگاه توان» نیز شناخته می شود، مجموعه ای از تأسیسات صنعتی است که از آن برای تولید انرژی الکتریکی استفاده می شود.
وظیفه اصلی یک نیروگاه تبدیل انرژی از دیگر شکل های آن مانند انرژی شیمیایی ، انرژی هسته ای ، انرژی پتانسیل گرانشی و... به انرژی الکتریکی است. وظیفه اصلی در تقریباً همه نیروگاه ها بر عهده مولد یا ژنراتور است؛ ماشینی دوار که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. انرژی مورد نیاز برای چرخاندن یک ژنراتور از راه های مختلفی تأمین می شود و عموماً به میزان دسترسی به منابع مختلف انرژی در آن منطقه و دانش فنی گروه سازنده بستگی دارد. از دیدگاه علمی انواع نیروگاه عبارتند از:
1) نیروگاه طبیعی: در این نیروگاه با استفاده از عوامل طبیعی مانند باد برق تولید می شود.
2) نیروگاه اتمی: در این نیروگاه با استفاده از انرژی های نهفته در درون اتم برق تولید می شود.
3) نیروگاه مکانیکی: در این نیروگاه با استفاده از عوامل مکانیکی مانند یک موتور مکانیکی که میله آن می چرخد برق تولید می شود.
4) نیروگاه فیزیکی: در این نیروگاه با استفاده از عوامل فیزیکی مانند نور و حرارت برق تولید می شود.
5) نیروگاه شیمیایی: در این نیروگاه با استفاده از فعل و انفعالات مواد شیمیایی برق تولید می شود.
6) نیروگاه دریایی: در این نیروگاه با استفاده از جریان آب کِه ناشی از جَزر و مَدِّ دریا است برق تولید می شود.
7) نیروگاه زمین گرمایی : در این نیروگاه با استفاده از تغییر انرژی گرمایی لایه های زیرین زمین به انرژی محرکه برق تولید می شود.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
واژه شناسی این خبر (برق):
الکتریسیته یا برق یا نیروی الکتریکی (به انگلیسی : Electricity ) ، مجموعه ای از پدیده های طبیعی است که به حضور و جریان بار الکتریکی وابسته است. طبق توصیف معادلات ماکسول الکتریسیته با مغناطیس در ارتباط است و هر دو بخشی از پدیده الکترومغناطیس هستند. الکتریسیته آثار متنوع زیادی چون آذرخش ، الکتریسیته ساکن ، گرمایش الکتریکی و تخلیه بار الکتریکی و ... دارد.
وجود بار الکتریکی ، که می تواند مثبت یا منفی باشد، میدان الکتریکی تولید می کند. حرکت بار الکتریکی که جریان الکتریکی نام دارد میدانی مغناطیسی تولید می کند.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
واژه شناسی این خبر (باشگاه خبرنگاران جوان):
وبگاه به زبان انگلیسی
باشگاه خبرنگاران جوان یکی از رسانه های خبری منتسب به سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و از زیر مجموعه های معاونت سیاسی این سازمان می باشد که در سال ۱۳۷۸ تأسیس شد و اعضای آن با ارائه مدرک پایان دوره که از طریق برگزاری کلاس های تئوری و عملی در سطح بین المللی صورت می گیرد انتخاب و در شهرهای مختلف کشور مشغول به فعالیت می شوند.
این خبرگزاری در تمام استان های کشور دارای مراکز فعال می باشد.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)