فردوسی الگویی دانا در دوره معاصر است
به نقل از خبرگزاری کتاب ایران1402/3/3کد خبر 14023113310
نویسنده پهلوان در بن بست و استاد دانشگاه زنجان، شاهنامه را راهنمایی برای زندگی دانست و تاکید کرد: فردوسی الگویی دانا برای ما در دوره معاصر است..
او در شاهنامه، دانش و دین را دو ابزار کلیدی سعادت بخش برشمرده است..
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا ) در بوشهر، همایش بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی همزمان با سوم خرداد؛ سالروز حماسه آزادسازی خرمشهر به همت انجمن ترویج زبان و ادبیات فارسی ایران شعبه بوشهر با همکاری معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه خلیج فارس عصر چهارشنبه در سال رازی دانشکده نفت، گاز و پتروشیمی دانشگاه خیلج فارس با حضور روسا و اساتید و دانشجویان دانشگاه و برخی از اهالی شعر بوشهر برگزار شد..
مهدی محبتی، نویسنده و پژوهشگر ادبیات فارسی در بخشی از این برنامه با اشاره به کتاب «پهلوان در بن بست» که در سال 81 روانه بازار کتاب شده، گفت: زمانی که کتاب منتشر شد، نام آن همواره محلی برای ابهام بود تا جایی که برخی در تلاش بودند تا بدانند مقصود از پهلوان در بن بست کیست؟.
وی ادامه داد: این نام هم می تواند کنایه ای از خود فردوسی باشد که در عصر خود بسان رستمی بود که نه سپاهی داشت و نه سلاحی. فقط یک قلم داشت و جوانی و دارایی خود برای به وجود آوردن اثر سترگ شاهنامه داد..
همچنین می تواند اشاره به رستم دستان، پهلوان نامدار شاهنامه باشد که زمانی که از سوی برادرش شغاد در چاه گرفتار آمد، تقلایی برای نجات خود نکرد؛ چراکه با خود می گفت برای چه و که زنده بمانم؟.
. وقتی برادرم مرا این گونه در قعر چاه زندان می کند. افزون بر این، نام این اثر می تواند استعاره ای از برخی مفاهیم و معانی دیگر باشد..
استاد دانشگاه زنجان که تالیفات بی شماری را در حوزه ادبیات پدید آورده و کتاب «از معنا تا صورت» او به عنوان کتابِ شایسته تقدیر در مراسم جایزه جلال آل احمد و کتاب سال ایران معرفی شده، افزود: فردوسی در دوره کنونی باید الگوی ما قرار بگیرد؛ چراکه او با چشم پوشی از قدرت و لذت و منافع شخصی، علیه غریزه خود قیام کرد و بیش از 45 سال از عمر خود را صرف پدیدآوردن یک اثر حماسی بزرگ کرد و هیچ تقدیری هم ندید..
محبتی با اشاره به اینکه فردوسی از منافع شخصی خود به خاطر منافع ملی گذشت، تصریح کرد: او ثروت، جوانی و آسایش خود را از دست داد تا هویت این ملت را حفظ کند..
از این رو، او یک قهرمان است که امروز شاهکاری به نامه شاهنامه از وی به یادگار مانده که حتی نامش ما را به حرکت درمی آرد. او از منافع خود گذشت تا هویت این ملت را حفظ کند..
فرهنگ مندی این سرزمین را به رخ بکشد..
وی تاکید کرد: تلاش های فردوسی در شاهنامه هویت بخش است..
محبتی تاکید کرد: اگر جهان 10 شاعر بزرگ داشته باشد، 5 نفر ایرانی هستند؛ یعنی فردوسی، نظامی، مولانا، سعدی و حافظ. البته برخی خیام هم جزء 10 شاعر اول جهان می دانند ولی خب، چون اشعار خیام اندک هستند، اغلب او را یک شاعر فیلسوف تراز اول می دانند. وی گفت: اینکه فرهنگ ما 50 درصد ادبیات کلاسیک را تولید کرده، نشان از صلح طلبی و معناگرایی شاعران این سرزمین متمدن دارد..
این در حالی است که سازمان ملل در میان قبایل دربه در به دنبال شعرای صلح طلب و رئوف می گردد تا شاید شاعری را پیدا کند؛ اما از این شاعران و داشته های خود استفاده ای نمی کنیم و نمی دانم چرا؟.
محبتی ادامه داد: چند سال پیش برای همایشی باید زبان فارسی برای برخی از اساتید ترکیه ای آموزش می دادم. در میان صحبت های متفرقه ای که گاه با آن ها داشتم، شنیدم که 35 درصد درآمد گردشگری این کشور به قونیه اختصاص دارد؛ بهعبارت بهتر به آرامگاه مولانا. این در حالی است که سهم آرامگاه فردوسی، خیام، سعدی و حافظ در گردشگری تنها 2 درصد است و چرایش را باید متولیان امر پاسخ بدهند..
این استاد زبان و ادبیات فارسی سپس عقبه فرهنگی را مهم ترین عقبه کشور دانست و تاکید کرد: ادبیات را تنها کسانی می فهمند که از شعوری متعالی برخوردار باشند..
به گزارش ایبنا، شعرخوانی علی هوشمند، شاعر و روزنامه نگار جنوبی؛ غلامرضا ابراهیمی، شاعر و مدرس کارگاه شعر؛ نقالی گروه فرتاک و غیره از دیگر بخش های این آیین بزرگداشت بود..
محمد مدرسی، رئیس دانشگاه خلیج فارس؛ مجاهد غلامی، رئیس دانشکده ادبیات فارسی دانشگاه خلیج فارس؛ محمدرضا حاجی آقابابایی، دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی و سیاوش جعفری، استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور بوشهر نیز در این برنامه پیرامون حماسه سوم خرداد فردوسی و اهمیت زبان فارسی سخنانی را ایراد کردند.. (تصویر شماره 1)
واژه شناسی این خبر (فردوسی):
ابوالقاسم حسن منصور معروف به ابوالقاسم فردوسی ، شاعر و حماسه سرای در قرن چهارم . او در یکی از روستا های خراسان به نام باژ در ۳۲۹ق به دنیا آمد و در ۴۱۱ق در هشتاد سالگی از دنیا رفت. درباره مذهب فردوسی، سخنان مختلفی بیان شده است. عبدالجلیل قزوینی اولین کسی است که در کتاب النقض ، فردوسی را شیعه دوازده امامی معرفی می کند. یکی از آثار معروف او شاهنامه است که در آن، تاریخ زندگی شاهان ایران به شعر آمده است. مورخین گزارش کردند او تمام اموالش را در این راه صرف کرد اما تلاش او، مورد پذیرش شاه محمود غزنوی قرار نگرفت و برخی علتش را تقابل مذهبی میان فردوسی و شاه محمود دانستند. سید حسن امین ، شیوه فردوسی در سرودن شاهنامه را برگرفته از شیوه قرآن می داند. برای فردوسی بزرگداشت هایی گرفته شده که از جمله آن ها هزاره فردوسی در سال ۱۳۱۳ش بوده و همچنین آثار هنری متعددی از جمله فیلم سینمایی فردوسی درباره زندگی او ساخته شده است.
ابوالقاسم حسن منصور ملقب به فردوسی، شاعر و حماسه سرای است. او در قرن چهارم می زیسته است. تاریخ تولدش را حدود ۳۲۹ق و ۳۳۰ق دانسته اند.
(برگرفته از ویکی شیعه)
دستار فردوسی به مودب رسید
1402/3/5
در اختتامیه سومین جایزه ملی داستان حماسی ضمن تجلیل از برگزیدگان رمان و داستان کوتاه، دستار فردوسی به علی محمد مودب و نشان فیروزه نیز به هادی حاجتمند اعطا شد.. به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)،شامگاه چهارم خرداد شوری فرهنگی و در شان اسطوره حماسه ساز کشورمان، حکیم فردوسی در جوار آرامگاهش برپا شد..اختتامیه سومین جایزه ملی داستان حماسی بهانه ای خجسته شد برای یک گردهمایی فرهنگی، ابتکاری دیگر در عرصه ادبیات سهساله شده و اختتامیه ای که خود آغازی برای گشایش چهارمنی دوره است برپا شده تا این رویداد مهم و اثرگذار دوباره و دوباره شود..آن گونه که فردوسی تکرار کرد: یکی نامه بد از گه باستان فراوان بدو اندرون داستان نویسندگان و اهالی قلم امروز ایران زمین با خلق داستان ها و اشعار حماسی، ...
حمایت از طرح های مجوزداری که رونق بافت تاریخی را به دنبال دارد1402/3/4
مدیرکل میراث فرهنگی یزد با اشاره به برگزاری رویداد بزرگداشت فردوسی در یزد گفت: از طرح های مجوزداری که رونق بافت تاریخی را به دنبال داشته باشد، حمایت می کنیم..- اخبار استانها -به گزارشخبرگزاری تسنیماز یزد، احمد آخوندی در جمع خبرنگاران در ارتباط با مراسم بزرگداشت فردوسی که امشب در بافت تاریخی یزد برگزار می شود، اظهار داشت: این مراسم از سال گذشته با همکاری اداره کل میراث فرهنگی یزد و یکی از سرمایه گذاران بخش گردشگری یزد شروع شده است..وی در ارتباط با اهداف این مراسم گفت: یکی از موضوعات گردشگری استان یزد بحث گردشگری ادبی است و مسیرهای مرتبط با آن هم مشخص شده است..مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد تصریح کرد: برگزاری چنین رویدادها و مراسم هایی به رونق گردشگری یزد کمک شایانی می کند ...
کشف یک معمای هزار ساله در اعماق تونلی تاریک/ وزن «هیچ» چقدر است؟!1402/3/6
آزمایش ارشمیدس، برای کمک به حل یک معمای بزرگ کیهانی، قصد دارد تا فضای خالی را وزن کند.. پریسا عباسی-همینطور که با ماشین وارد یک تونل معدنی زیرزمینی در جزیره ساردینیا ایتالیا می شویم، انریکو کالونی می گوید:وقتی برای اولین بار وارد این تونل می شوید، تغییری در شما رخ می دهد..با پایین رفتن در تونل، در عرض چند ثانیه گرمای شدید روی زمین تبدیل به هوایی مرطوب و خنک می شود..امیدوارم شما کلاستروفوبیک نباشید(کسانی که ترس از فضاهای بسته دارند). این تونل باریک که در تاریکی مطلق تا عمق 110 متری زیر زمین پایین می رود، شاید برای همه مناسب نباشد..اما اینجا مکانی ایده آل برای انجام پروژه ای است که قصد دیدن آن را داریم: آزمایش ارشمیدس. نام این آزمایش برگرفته از پدیده ای است که برای اولین بار توسط دانشمند یونانی ...
تبلیغات مغرضانه خارجی مردمان ایرانی را ناآگاه نشان می دهد1402/3/5
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) ، علی آقاغفار؛ نویسنده و فعال فرهنگی و مطبوعاتیضمن اشاره به حضور پررنگ مردم در این نمایشگاه، بیان کرد: غرفه هایی که در حوزه نشر عملکرد بهتری داشتند، بازدیدکنندگان بیشتری هم داشتند و البته بعضی غرفه های کوچک کم مخاطب بودند. اما نباید از گرانی کتاب چشم پوشی کرد. در این شرایط، اغلب مردم برای تهیه کتاب در مضیقه قرار دارند. در عرصه نشر، نیاز به یک بازبینی اساسی و نگاه کلی نگر است. سردبیر اسبقخبرگزاری کتاب ایرانبا اشاره به اهمیت بازنگری در روند تولید کتاب، آسیب اصلی در این حوزه را فضای مجازی خواند و گفت: اطلاعاتی که در این فضا ردوبدل می شود، برای مخاطب حسی از بی نیازی را ایجاد می کند. توهم دانایی در بسیاری از مواقع مردم را از کتاب دور می کند. در طول سال ...