خاطرات مستندساز خوزستانی از روزهای ترسناک بمباران/ رادیو دزفول پاسخ شجاعانه مردم به تهدیدهای رادیو عراق بود
به نقل از خبرگزاری تسنیم1402/3/4کد خبر 1402312445
کارگردان مستند الف دزفول می گوید رادیو دزفول در همان روزهای ابتدایی جنگ تشکیل شد تا نمادی از مقاومت و ایستادگی مردم در برابر تهدیدات رادیو عراق باشد..
- اخبار فرهنگی - به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، 4 خردادماه در تقویم کشورمان به عنوان روز دزفول، روز مقاومت و پایداری نامگذاری شده است..
دلیل این نامگذاری مقاومت و پایداری مردم این شهر در برابر حملات سنگینی است که رژیم بعث عراق به این شهر می کرده است..
مستند الف دزفول به کارگردانی علی شهابی بازخوانی تاریخی از اتفاقاتی است که به این شهر گذشته و تاریخچه حمله نظامی رژیم بعث عراق به شهر دزفول را در قالب خاطره گویی شاهدان، مرور می کند..
این مستند به سفارش مرکز سیمای استان ها و شبکه خوزستان ساخته شده و امروز پنج شنبه 4 خردادماه ساعت 17:30 از شبکه مستند سیما پخش می شود..
علی شهابی کارگردان این مستند در گفت وگو با خبرنگار تسنیم درباره ساخت این مستند گفت: من متولد اندیمشک هستم و به دلیل فاصله اندکی که بین دزفول و اندیمشک وجود دارد، این شهر همیشه برایم مهم بوده است..
از سویی دیگر، من متولد سال 1355 هستم و زمانی که شهرهای خوزستان بمباران می شد را کاملاً به یاد دارم..
خاطرم هست که برای در امان ماندن از بمباران به روستاهای اطراف پناه می بردیم..
بنابراین نوعی تعلق خاطر زادگاهی به این شهر دارم و تصمیم گرفتم مستندی درباره بخش مهمی از تاریخ این شهر بسازم..
نیروی هوایی ارتش چگونه برگ برندهِ آزادسازی خرمشهر شد؟.
/ همه چیز درباره حماسه سوم خرداد + فیلم وی با اشاره به مقاومت جانانه مردم دزفول گفت: به نظرم مهم ترین نکته در اتفاقات دزفول به ویژه بمباران ها، حضور مردم در شهر و عدم ترک منطقه توسط آنهاست..
با اینکه دزفول آماج حملات سنگین رژیم بعث عراق قرار می گیرد، اما بسیاری از مردم شهرشان را ترک نمی کنند و مقاومت می کنند..
همانطور که می دانید وقتی صدام وارد خاک ایران می شود، طمع جنوب خوزستان را دارد و برای رسیدن به آنجا باید از شهرهای شمالی خوزستان یعنی دزفول، اندیمشک و شوش عبور می کرد..
به همین دلیل فشار نظامی بسیار زیادی به این مناطق آورد، اما با مقاومت جانانه مردم روبه رو شد..
شهابی خاطرنشان کرد: در مستند الف دزفول سراغ جمعی از مردم این شهر هم رفتیم و با آنها مصاحبه کردیم..
عمده شان درباره جریان داشتن زندگی در شهر علیرغم بمباران ها سخن گفتند..
من فکر می کنم اگر قرار است یک کار سینمایی خوب درباره خوزستان ساخته شود، خوب است که روی این موضوع متمرکز شد..
این مستندساز درباره انتخاب نام الف دزفول برای این مستند توضیح داد: دلیل نامگذاری این فیلم، از تاریخچه دزفول و مقاومت مردم این شهر می آید..
در روزهای جنگ، رادیو عراق هر زمان که می خواست لیست شهرهایی که قرار است بمباران شود را اعلام کند، دزفول را جز شهرهای اول اعلام می کرد..
همانطور که می دانید در طول هشت سال دفاع مقدس، دزفول و اندیمیشک بارها و بارها بمباران می شوند..
به ویژه زمانی که صدام تصمیم به بردن جنگ به داخل شهرها می گیرد و جنگ شهری را آغاز می کند، دزفول بسیار بیشتر از بقیه آماج حملات قرار می گیرد..
کارگردان مستند الف دزفول درباره لزوم پرداخت هنری به همه شهرهای درگیر در جنگ اشاره کرد و گفت: به نظرم دزفول، نسبت به دیگر شهرهای خوزستان، پرداخت فرهنگی هنری بهتری داشته و آثار بهتری درباره تاریخچه آن در دفاع مقدس ساخته شده است..
شاید دلیل این موضوع این است که دزفول هنرمندان زیادی را پرورش داده و خیلی از آنها درباره تاریخ شهرشان در دفاع مقدس، دست به فعالیت های هنری در حوزه های شعر، گرافیک، عکس، سینما و غیره زدند..
شهابی درباره انتخاب فرم روایی این مستند توضیح داد و گفت: برای اینکه مستند من از یک گزارش صرف فاصله بگیرد، شیوه روایت متفاوتی را انتخاب کردم و سراغ رادیو دزفول رفتم..
این رادیو برای مردم بسیار آشناست؛ در همان روزهای ابتدایی جنگ، رادیو دزفول برای اینکه حملات هوایی و دیگر اخبار را به مردم اطلاع رسانی کند، شکل می گیرد..
از نگاهی دیگر، اگر رادیو عراق، خبر از حملات می داد، رادیو دزفول نیز مقاومت، ایثار و ایستادگی در برابر دشمن را به مردم می گفت..
وی ادامه داد: از سویی دیگر، در روزهای ابتدایی جنگ، رادیو نقش بسیار مهمی در زندگی مردم داشته و در مقطعی تبدیل به یکی از فراگیرترین رسانه ها در بین مردم می شود..
شهابی درباره مستند جدید خود توضیح داد: این روزها مشغول ساخت مجموعه مستند 5 قسمتی برای صدا و سیما آبادان هستم..
سوژه اصلی این مستند روایت معضلات اجتماعی آبادان است..
سوال اصلی ما این است که چرا این شهر طی دهه های اخیر توسعه پیدا نکرده و پیشرفت های کمی در حوزه های مختلف فرهنگی، ورزشی، اقتصادی و غیره داشته است..
فکر می کنم این مجموعه تا پایان تابستان امسال آماده نمایش شود..
همچنین مستند متروپل آخرین اثر ساخته شده من است که به ماجرای امدادرسانی ها در حادثه متروپل می پردازد..
این مستند نیز چند روز پیش به مناسبت سالگرد حادثه تلخ فروریختن متروپل آبادان از شبکه مستند پخش شد..
واژه شناسی این خبر (دفاع مقدس):
جنگ ایران و عراق یا جنگ هشت ساله که در ایران با نام جنگ تحمیلی و دفاع مقدس نیز شناخته می شود و در بسیاری از منابع عربی و بعضی منابع غربی از آن با عنوان جنگ اول خلیج یاد شده است که در زمان صدام حسین در عراق با نام قادسیهٔ صدام از آن یاد می شد، طولانی ترین جنگ متعارف در قرن بیستم میلادی و دومین جنگ طولانی این قرن پس از جنگ ویتنام بود که نزدیک به هشت سال به طول انجامید. جنگ به صورت رسمی در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ برابر ۲۲ سپتامبر ۱۹۸۰ با حمله عراق به ایران آغاز شد. در این روز درگیری های پراکنده مرزی دو کشور با یورش هم زمان نیروی هوایی عراق به ده فرودگاه نظامی و غیرنظامی ایران و تهاجم نیروی زمینی این کشور در تمام مرزها به یک جنگ تمام عیار تبدیل شد(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
واژه شناسی این خبر (سینما):
سینما (به فرانسوی : cinéma )، یک رسانهٔ مهم دیداری و شنیداری مبتنی بر فناوری است که افزون بر بعد هنری، یک فعالیت اقتصادی نیز به حساب می آید. یک اثر سینمایی که فیلم سینمایی نامیده می شود، از عناصر تصویر (به صورت مجموعه ای از فریم ها ) و صدا (گفت وگو، صدا و موسیقی) تشکیل شده است. یک فیلم بر اساس فیلمنامه و توسط کارگردان ، با هزینهٔ تهیه کننده و مجموعه ای از بازیگرها ، فیلم بردار و عوامل دیگر ساخته می شود. سینما، تازه ترین شاخهٔ هنر ، معروف به هنر هفتم است که امروزه یکی از عمومی ترین و محبوب ترین تولیدات هنری را ارایه می کند. سینما همچنین، به محل پخش عمومی فیلم سینمایی نیز گفته می شود.
واژه سینما از واژه یونانی κινῆμα, -ατος (کینِما) به معنای جنبش گرفته شده است.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)