ضرورت غربالگری نوزادان از نظر بیماری کم کاری تیروئید
به نقل از خبرگزاری فارس1402/3/4کد خبر 1402315548
به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل و به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، محمد جعفرزاده، در این خصوص اظهار کرد: با توجه به اهمیت و نقش غده تیروئید در بدن و همچنین شیوع بالای اختلالات عملکرد این غده، روز 25 می، مصادف با 4 خرداد، توسط فدراسیون بین المللی تیروئید به عنوان روز جهانی تیروئید نامگذاری شده است..
وی افزود: هدف از این مناسبت سالانه، ارتقاء آگاهی و شناخت مردم در خصوص عملکرد و اهمیت غده تیرویید و همچنین نقش تشخیص زودرس در پیشگیری از بروز اختلالات ناشی از اختلال عملکرد این غده در بدن است..
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، بیان داشت: هورمون های غده تیروئید تأثیر قابل توجهی بر سلامت افراد دارد و تیروئید موجب تنظیم سوخت و ساز بدن می شود..
جعفرزاده با اشاره به اینکه ید یکی از ریزمغذی های مهم برای تولید هورمون های تیروئید است، تصریح کرد: کمبود ید در رژیم غذایی روزانه، می تواند باعث بروز بیماری های مهمی از جمله گواتر (بزرگ شدن غده تیروئید)، کم کاری تیروئید، کوتاهی قد و عقب ماندگی ذهنی شود..
رئیس مرکز بهداشت استان اردبیل خاطرنشان کرد: یکی از بیماری های مرتبط با این غده، کم کاری مادرزادی تیروئید نوزادان یا همان هیپوتیروئیدی است که می توان با انجام یک آزمایش ساده از کف پای نوزاد در 3 تا 5 روزگی تشخیص داد، اما اگر این آزمایش در اوایل زندگی نوزاد انجام نشود و نوزاد مبتلا به این بیماری، تشخیص داده نشود یا درمان مناسب صورت نگیرد، فرد دچار عوارضی از جمله ناتوانی ذهنی، کم شنوایی، ناشنوایی و غیره خواهد شد..
جعفرزاده ضمن تاکید بر اهمیت غربالگری اضافه کرد: خوشبختانه مراکز منتخب در کلیه نقاط استان، آمادگی ارائه خدمت در این خصوص را دارند و این برنامه یکی از موفق ترین برنامه های اجرا شده در سیستم بهداشتی درمانی کشور و استان محسوب شده و علاوه بر غربالگری نوزادان، کلیه موارد شناسایی شده مورد مراقبت قرار گرفته و پیگیری درمان موارد ابتلا توسط پرسنل بهداشتی انجام می گیرد..
وی تاکید کرد: امیدواریم با افزایش آگاهی مردم عزیز در خصوص تیروئید و همچنین غربالگری و شناسایی زودهنگام اختلالات آن، از بروز عوارض این بیماری پیشگیری و گامی موثر در افزایش سلامت عموم مردم عزیز برداشته شود..
واژه شناسی این خبر (غربالگری):
غربال گری (به انگلیسی : Screening ) در پزشکی ، استراتژی ای جهت یافتن مشکلات ناشناخته یا نشان گران خطر می باشد. چنین آزمایش هایی را می توان برروی افراد یا کل جمعیت اعمال کرد. افراد تست شده ممکن است هیچ علامت یا نشانه ای از بیماری از خود نشان نداده، یا تنها یک یا دو نشانه را از خود بروز دهند که به خودی خود نشانگر تشخیص معینی نخواهد بود.
مداخلات غربالگری، جهت شناسایی مشکلاتی طراحی شده که ممکن است زمانی در آینده تبدیل به بیماری شود، ازین رو چنین غربالگری موجب مداخله زودتر از موعد شده و شرایط را به امید کاهش مرگ و میر و رنج ناشی از بیماری مدیریت می کند. گرچه که غربالگری ممکن است منجر به تشخیص زودتر از موعد شود، اثبات نشده که تمام آزمایش های غربالگری برای فرد مورد نظر فایده ای دربرداشته باشند؛ تشخیص بیش از حد (overdiagnosis)، تشخیص اشتباه ، و ایجاد حس کاذب امنیت، جزو اثرات سوء بالقوه غربالگری اند. به علاوه، برخی از آزمایش های غربالگری ممکن است به طرز نامناسبی مورد استفاده افراطی قرار گیرند. به همین دلایل، آزمایش مورد استفاده در برنامه غربالگری، به خصوص برای بیماری هایی که بروز پایینی دارند، باید علاوه بر حساسیت خوب، به میزان قابل قبولی اختصاصی باشند.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)