یکی از پیچیده ترین جنگنده های جهان که فقط در ایران پرواز می کند/ عکس
به نقل از خبرگزاری تحلیلی ایران1402/3/5کد خبر 14023168418
اف 14 تام کت یکی از مجهزترین و پیچیده ترین جنگنده های تاریخ دست است که اکنون فقط در نیروی هوایی ایران پرواز می کند..
غزال زیاری: اگر اطلاعات چندانی درباره جنگنده تام کت F14 ندارید، این مقاله مخصوص شماست تا با هم به بررسی تاریخچه، ویژگی ها و قابلیت های این جنگنده باارزش که فقط در اختیار ایران و آمریکا بوده و یکی از قوی ترین جنگنده های تاریخ به شمار می رود آشنا شوید..
تام کت F14، یک جنگنده مافوق صوت و دوموتوره با دو سرنشین ساخت شرکت نورتروپ گرومن است..
برترین ویژگی آن، طراحی ایرودینامیک، سرعت بالا و موشک دوربرد فینیکس آن است و این هواپیما، به خاطر قابلیت هایش، به عنوان تاپ گان یا سلاح برتر شناخته می شد..
تاریخچه ساخت طرح ساخت این هواپیما زمانی مطرح شد که برنامه تولید F111B به خاطر مشکلاتی با شکست روبرو شده بود و از همین رو، به فکر طراحی و ساخت جنگنده جدیدی افتادند که توانایی محافظت از ناوگان جنگی در برابر موشک های ضدکشتی شلیک شده توسط بمب افکن ها و زیردریایی های شوروی را داشته باشد و رادار قدرتمندتری نسبت به اف 4 داشته باشد و از موشک های دوربردتری بهره ببرد..
این جنگنده جدید تام کت F14 نام گرفت..
این جنگنده اولین پروازش را در سال 1970 انجام داد و از سال 1974 در نیروی دریایی آمریکا به کار گرفته شد و پس از سه دهه خدمت، بازنشسته شد..
تغییرات و به روزرسانی تام کت کمپانی گرومن در ابتدا از موتورهای به کاررفته در هواپیمای F111 برای هواپیماهای F14 خود بهره برد ولی تدریجا به سراغ موتورهای جدیدتری رفت و نیروی دریایی آمریکا نیز موتورهای جدیدتری را سفارش داد..
در دهه 70 میلادی، سامانه اکتشافی تاکتیکی هوابرد (TARPS)برای تام کت F14، در زیر بدنه هواپیما مورد استفاده قرار گرفت و این سامانه ها در دهه های بعدی بهسازی شدند و در سال 1996، این سامانه به دوربین های دیجیتالی نیز مجهز شد..
با گذر زمان، موشک های پیشرفته تری جایگزین موشک های ابتدایی این هواپیما شده و در دهه 1980، موشک های هوا به هوا با رادار فعال فینیکس، موشک هوا به هوای آشیانه یاب راداری نیمه فعال و ایم 7 اسپارو به این هواپیما اضافه شد..
ویژگی های ظاهری و قابلیت های تام کت F14 جنگنده F14 تام کت دماغه بزرگی دارد..
این هواپیما دو سرنشینه است و از تعداد زیادی از سامانه های هوانوردی از جمله سامانه سیگنال الکترونیکی مقابله، سامانه اخطارگر رادار، سامانه دقیق ناوبری اینرسی و غیره بهره می برد..
این هواپیما در عین حال سامانه ای به نام دیتالینک دارد که با بهره گیری از آن، با رادار هواپیمای آواکس لینک شده و اطلاعات این رادار را برروی صفحه اسکوپ ذخیره کرده و با دیتالینک F14 از اطلاعات منطقه حتی مناطق پشت سر هواپیما نیز مطلع خواهد شد..
این هواپیما ECM و قسمت جستجوگر بزرگی دارد و در کنار آن چندین دستگاه ردگیری و تعقیب از جمله (PDSTT و JAT)نیز داراست..
طول این هواپیما حدود 19/1 متر است و دو سرنشینه است..
حداکثر سرعت آن در ارتفاع بالا به 2485 کیلومتر برساعت می رسد و شعاع عملیاتی آن 926 کیلومتر است..
/ عکس تجهیزات تا سرویس ها و سرعت اینترنت ماهواره ای استارلینک به روایت شاهد عینی. درعین حال جنگ افزارهای متعددی برروی آن نصب می شود؛ از انواع موشک ها ( موشک هوا به هوای ایم120 آمرام، ایم 9 سایدوایندر، ایم 54 فینیکس) گرفته تا انواع بمب ها (بمب هدایت لیزری پیووی، بمب های سری ام کی 80 هدایت ناپذیر و سی بی یو 100) و توپها. این هواپیما قادر است تا همزمان 24 هدف هوایی را رهگیری کرده و به طور هم زمان به 6 هدف درحالت ردگیری به هنگام جستجو تا 100 کیلومتر موشک شلیک کند..
دیش آنتن رادار در این جنگنده در دماغه هواپیما جاسازی شده و بیشتر سامانه های هوانوردی رادار در پشت دماغه و نزدیک جایگاه خلبان قرار گرفته اند..
در جریان این جنگ هشت ساله، ایران مجموعا 200 پیروزی هوایی با این هواپیماها به دست آورد..
بر اساس برخی آمارها جنگنده های F14، در طول جنگ، دست کم 160 هواپیما و بالگرد عراقی را سرنگون کرده اند..
مهندسان ایرانی در سال های اخیر تغییرات متعددی در جهت پیشرفت و بهبود این جنگنده انجام داده اند که از جمله آنها می توان به اضافه کردن محفظه بمب برای تبدیل آن ها از جنگنده های برتر هوایی به جنگنده هایی با قابلیت تهاجم به اهداف زمینی، اشاره کرد..
واژه شناسی این خبر (جنگنده):
هواپیمای جنگنده یا هواپیمای شکاری گونه ای هواگرد نظامی با سرعت بالا و مانورپذیری بسیار است و از سلاح هایی برای از میان بردن هواپیماهای دشمن برخوردار است. جنگنده ها در درجه اول برای تضمین کنترل فضای هوایی طراحی می شوند. جنگنده ها در مقایسه با هواپیماهای نظامی دیگر اندازه کوچکی دارند، آن ها به جنگ هوایی با هواپیماهای دیگر پرداخته، بمب افکنهای دشمن را سرنگون کرده و مأموریت های تاکتیکی متنوع دیگری را انجام می دهند و دارای انواع مختلفی هستند.
جنگنده ها در سه دسته IDS و lDF و lDH دسته بندی می شوند.
تولید جنگنده ها از اوایل جنگ جهانی اول آغاز شد و نخست با بدنه های چوبی و سطح پارچه ای ساخته می شدند. ابتدا از آن ها به عنوان هواپیمای دیده بان برای راهنمایی توپخانه استفاده می شد اما بسیار زود مشخص شد که می توان آن ها را مسلح کرده و برای نبرد با هواپیماهای دشمن و مأموریت های تاکتیکی دیگر از آن ها استفاده کرد. در اواخر جنگ جنگنده هایی چون فوکر دی. ۷ آلمان و اسپاد فرانسه به سرعت ۲۱۵ کیلومتر در ساعت دست یافتند. یکی از بزرگترین خلبانان و فرماندهان نیروی هوایی آلمان (بارن_مانفرد_وانریچتون) معروف به بارن تندرو که با هواپیمای سرخ رنگ و سه بالش بسیاری از جنگنده ها و بمب افکن های متفقین و چندین کشتی هوایی جنگی را نابود کرده بود در همین دوره زندگی می کرده است.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
واژه شناسی این خبر (فناوری نظامی):
فناوری نظامی ( انگلیسی : Military technology ) به کاربرد فناوری به منظور به کارگیری در جنگ اطلاق می شود، که شامل انواع فناوری های دارای ماهیت نظامی و فاقد کاربردهای غیرنظامی باشد. اختراعات نظامی در طول تاریخ همواره مورد استفاده غیرنظامیان نیز قرار گرفته است و در مواردی نوآوری های غیرنظامی نیز با اعمال اصلاحات جزئی، توسط نظامیان به کار گرفته شده است.
فناوری های نظامی اغلب توسط دانشمندان و مهندسان فعال در این حوزه، با هدف استفاده نیروهای نظامی در جنگ، مورد تحقیق و توسعه قرار می گیرند و در طول دهه های گذشته، بسیاری از فناوری های جدید، از این مجرا و در نتیجه تخصیص بودجه های نظامی، به وجود آمده اند. تاریخچه استفاده از اشکال اولیه فناوری در نزاع میان انسان ها، به دوره پارینه سنگی بازمی گردد و نخستین ابزارهای سنگی یافت شده توسط باستان شناسان، متعلق به ۳٫۳ میلیون سال پیش می باشد.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)