رویترز: آذربایجان و ارمنستان توافقنامه صلح امضا می کنند
به نقل از خبرگزاری تحلیلی ایران1402/3/5کد خبر 14023193812
ایسنا نوشت: منابع خبری از احتمال امضای توافقنامه صلح میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر پرونده قره باغ با آغاز ماه ژوئن خبر دادند..
خبرگزاری رویترز به نقل از لیلی عبد الله یف، سفیر جمهوری آذربایجان در فرانسه، اعلام کرد: امیدواریم در یک ژوئن در جریان اجلاس جامعه سیاسی اروپا در مولداوی، یک معاهده صلح امضا شود..
این یک لحظه تاریخی است که نباید از آن را دست داد..
رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان و الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان در حاشیه این اجلاس با امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه و اولاف شولتس صدراعظم آلمان گفت وگو خواهند کرد..
دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز در این باره گفت که امضای معاهده صلح میان ارمنستان و آذربایجان در آینده نزدیک امکان پذیر است..
"متئو میلر" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز صبح امروز در توئیتی نوشت: از اظهارات اخیر نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان درباره به رسمیت شناختن تمامیت ارضی متقابل ارمنستان و جمهوری آذربایجان و تعهد مستمر به صلح قدردانی می کنیم..
توافق نهایی در حال دستیابی است و ما مصمم هستیم که به دوستانمان کمک کنیم تا به آن دست یابند..
پاشینیان پنج شنبه گفته بود که ارمنستان و جمهوری آذربایجان در به رسمیت شناختن یکپارچگی اراضی یکدیگر توافق کرده اند و پیشرفت برای عادی سازی روابط در جریان است..
درگیری چندین دهه ای بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ در سپتامبر 2020 شدت گرفت و بدترین تنش از دهه 90 میلادی را نشان داد..
خصومت ها با یک اعلامیه آتش بس سه جانبه با میانجیگری روسیه که در نوامبر 2020 امضا شد، پایان یافت..
باکو و ایروان با استقرار نیروهای حافظ صلح روسی در منطقه موافقت کردند..
در 18 فوریه سال جاری میلادی الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان و پاشینیان مذاکرات صلحی را در مونیخ برگزار کردند..
پس از مذاکرات علی اف گفت که مساله اصلی این گفت وگوها توافق صلح بین دو کشور بوده که باید بر اساس اصول هنجارهای بین المللی باشد و هرگونه شرط و شروط درباره قره باغ غیرقابل قبول است..
واژه شناسی این خبر (جمهوری آذربایجان):
آذربایجان کشوری در شمال ایران و در غرب دریاچه خزر است. سرزمین آذربایجان در ۱۱۹۲ش/۱۸۱۳م پس از جنگ های ایران و روسیه، تحت تسلط روسیه قرار گرفت و در ۱۳۷۰ش/۱۹۹۱م در تجزیه شوروی، از آن مستقل شد. زبان و خط رسمی آذربایجان، آذری (ترکی) و لاتین است. اکثریت مردم آذربایجان مسلمان و شیعه هستند. در دوران صفویه ، مذهب شیعه در آذربایجان گسترش یافت. آذری ها و تالشی ها اکثریت شیعیان را تشکیل می دهند. قانون اساسی آذربایجان، نظام سیاسی آن را غیرمذهبی معرفی کرده است. دولت این کشور، عضو کنفرانس کشورهای اسلامی و شورای اروپا است. در حاکمیت تزارها و کمونیست ها فعالیت های رسمی برای نابود کردن فرهنگ و دیانت اسلامی در اذربایجان صورت گرفت مانند تخریب برخی مساجد ، کشتن روحانیون و ممنوعیت تحصیل دینی و مراسم مذهبی. برخی سیاست های دولت فعلی اذربایجان نیز در جهت گسترش سکولاریسم و محدودیت و یا ممنوعیت فعالیت ها و فعالان شیعه انجام می شود. شهرهای نارداران ، شماخی و گنجه از مراکز مشهور تشیع در این سرزمین است. مزار بی بی هیبت و امامزاده رحیمه خانم از زیارت گاه ها و مراکز تجمع شیعیان است.
جمهوری آذربایجان که در نوشته های مورخان باستان، از آن به آلبانیا، آردان و ارّان یاد شده است، با ۸۶۶۰۰ کیلومتر مربع مساحت در غرب دریای خزر و شمال ایران قرار دارد. اذربایجان از شمال با جمهوری خودمختار داغستان (روسیه)، از شمال غرب با گرجستان ، از غرب با ارمنستان و از طریق نخجوان با ترکیه همسایه است. اذربایجان از طریق دریای خزر با ترکمنستان و قزاقستان نیز مرز آبی دارد. این کشور از شمال به رشته کوه های قفقاز و از جنوب به رودخانه ارس محدود است. رود کُر یا کور از میان این کشور می گذرد.
(برگرفته از ویکی شیعه)
واژه شناسی این خبر (منابع):
منبع، مأخذی است که از آن سود حاصل می شود و سودمندی دارد. منابع می توانند به طور گسترده ای، با توجه به در دسترس بودن آنها طبقه بندی شوند - آنها به منابع تجدید پذیر و غیرقابل تجدید طبقه بندی می شوند. نمونه هایی از منابع غیرقابل تجدید عبارتند از زغال سنگ، نفت خام و غیره. نمونه هایی از منابع تجدید پذیر شامل هوا، آب، گاز طبیعی، باد، انرژی خورشیدی و غیره می شوند. آنها همچنین می توانند براساس سطح توسعه و استفاده به عنوان واقعیت و پتانسیل طبقه بندی شوند، بر اساس منشأ آنها می توانند به زیستی و غیرزیستی طبقه بندی شوند و براساس توزیع آنها به عنوان همه جانبه و محلی (منابع خصوصی، اجتماعی، منابع مشهور، منابع طبیعی، منابع بین المللی) طبقه بندی شوند. یک مورد با گذشت زمان و توسعهٔ فناوری به یک منبع تبدیل می شود. به طور معمول، منابع متریال، انرژی، خدمات، کارکنان، دانش یا دارایی های دیگری هستند که به تولید کنندهٔ سود تبدیل شده اند و در این فرایند ممکن است مصرف شوند یا در دسترس نباشند. مزایای استفاده از منابع ممکن است شامل افزایش ثروت، عملکرد صحیح یک سیستم یا بهبود رفاه باشد. از منظر انسانی، یک منبع طبیعی هر چیزی است که از محیط به دست می آید تا نیازها و خواسته های انسان را برآورده سازد. از منظر وسیع زیست شناختی یا زیست محیطی، یک منبع نیازهای یک ارگانیسم زنده را برآورده می کند (به منابع بیولوژیکی مراجعه کنید).
مفهوم منابع در بسیاری از مناطق تأسیس شده کار، در اقتصاد، زیست شناسی و محیط زیست، علوم کامپیوتر، مدیریت و منابع انسانی توسعه یافته است - به عنوان مثال - با مفاهیم رقابت، پایداری، حفاظت، و مباشرت. در کاربردهای جامعه بشری، عوامل تجاری یا غیرتجاری نیاز به تخصیص منابع از طریق مدیریت منابع دارند.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)