ترانزیت دریایی در خزر چگونه در حال گسترش است؟
به نقل از پایگاه خبری ایران اکونومیست1402/3/5کد خبر 14023194924
افزایش شناورهای باری در دریای خزر با ثبت سفارش ساخت کشتی از سوی کشتیرانی جمهوری اسلامی و هم زمان توسعه روابط با کشورهای روسیه، قزاقستان و عمده کشورهای شرق دریای خزر، بخشی از برنامه های ایران برای گسترش تجارت دریایی است که میزان ترانزیت در منطقه خزر را در سال گذشته تا 70 درصد رشد داد..
به گزارش ایران اکونومیست ، تجارت دریایی بین ایران و روسیه این روزها وارد مرحله شکوفایی خود شده است که در افزایش ترانزیت دریایی در خزر تاثیر گذار بوده است..
گسترش ظرفیت ترانزیتی مسیر دریایی از طریق کریدورهای دریای خزر از جمله کریدورهای شرق و غرب دریای خزر می تواند بر کاهش ترافیک زمینی سنگین قفقاز موثر باشد و در عین حال، افزایش ترانزیت کالا از دریای خزر عایدی خوبی را نصیب ایران می کند که می تواند در بخش تجهیز و نوسازی ناوگان صرف شود..
سازمان بنادر و دریانوردی، پیش تر از رشد 70 درصدی ترانزیت از دریا خزر خبر داده بود..
علی اکبر صفایی مدیرعامل سازمان بنادر توضیح داده بود: با رایزنی و نشست های کاری و هدفمند با کشورهای روسیه، قزاقستان و عمده کشورهای شرق دریای خزر و همچنین توسعه همکاری های دریایی و بندری با کشورهای هند، امارات متحده عربی و عمان، در قالب اتصال و ارتباط این کشورها از طریق بنادر ایرانی در شمال و جنوب کشور ترانزیت از دریای خزر تا 70 درصد رشد کرد..
هم زمان ترغیب کشورهای شمال دریای خزر برای سرمایه گذاری مشارکتی در مسیر ترانزیتی شمال- جنوب و اعلام وزیر راه و شهرسازی از گسترش پیشنهادات سرمایه گذاری خارجی در ایران از سوی کشورهای منطقه، چشم انداز گسترش ترانزیت دریایی در خزر را مثبت نشان داده است..
فروردین امسال، بندر نوشهر میزبان اولین کشتی باری رو-رو روسیه پس از 21 سال بود؛ مهرداد بذرپاش آن زمان این ترددها را گام بزرگی در تجارت دریایی بین ایران و روسیه برشمرد و اعلام کرد: هم زمان قراردادهای ایران و روسیه برای کشتی سازی در دریای خزر در حال پیشرفت است..
دو روز پیش نیز مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ضمن اشاره به توافق با 3 بندر روسیه برای برقراری خط منظم کشتیرانی ایران-روسیه از تجهیز ناوگان باری برای حمل کالا در خزر خبر داد..
کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران بعد از توافق ساخت راه آهن رشت- آستارا که قرار است با مشارکت مالی تهران و مسکو تا 3 سال آینده ساخته شود، اقدام به امضای موافقتنامه خرید و ساخت کشتی با باشگاه همگرایی کریدور شمال- جنوب کرده است..
در این راستا خطوط حمل ونقل دریایی در دریای خزر نیز ظرف ماه های گذشته تجهیز شده و هم اکنون این ناوگان با 26 فروند شناور جنرال کارگو، ظرفیت حمل بار 3600 تی ای یو و 104 هزار DWT را دارد..
گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی، هم زمان خرید 330 واگن ریلی جهت تقویت ناوگان ریلی در مسیرهای ترانزیتی در کنار خرید 54 هزار کانتینر جهت ورود به چرخه حمل ونقل را در دستور کار قرار داده است..
ضمن اینکه مذاکره، خرید و سفارش ساخت تعدادی کشتی برای تقویت مسیرهای کریدوری در جهت تقویت حمل بار در دریای خزر به مقصد روسیه انجام شده است..
توسعه حمل بار به مقصد روسیه البته به جز تحریم کشتیرانی خزر، موانع بزرگی هم دارد که بخشی از آن مربوط به هماهنگی های بین سازمانی در داخل می شود..
حمل بار در قالب کریدور شمال- جنوب از نظر مسافت و زمان تا 40 درصد کوتاه تر و از نظر هزینه تا 30 درصد ارزان تر است و امکان انتقال حدود یک ماهه کانتینر از بنادر دنیا به مسکو در مقابل ترانزیت 45 روزه از دریای بالتیک را فراهم می کند که از جمله مزایای حمل بار در قالب کریدور شمال- جنوب است..
مدیرکل بنادر و دریانوردی استان گیلان نیز اخیراً اعلام کرده است: حدود 52 فروند کشتی از 322 فروند کشتی موجود در دریای خزر متعلق به مالکین ایرانی است و از امیرآباد تا آستارا 80 فروند شناور در دریای خزر تردد دارند..
وی ظرفیت 52 کشتی موجود در دریای خزر را 137 هزار و 234 تن اعلام کرد و گفته است: با پیوستن کشتی های جدید به ناوگان حمل و نقل دریایی، این ظرفیت افزایش خواهد یافت..
واژه شناسی این خبر (روسیه):
روسیه (به روسی: Россия)، با نام رسمی فدراسیون روسیه (Российская Федерация)، پهناورترین کشور جهان. اسلام در قرن هفتم میلادی با اسکان عرب ها در دربند به این منطقه راه یافت. پیشینه تشیع در روسیه به قرارداد ترکمنچای برمی گردد که بر اساس این قرارداد، مناطق شیعه نشینی از ایران مانند دربند و داغستان به روسیه پیوست. شیعیان ۳٪ مسلمانان و بیش از ۱٪ جمعیت این کشور را تشکیل می دهند. جمعیت شیعیان روسیه را از ۱۶۵ هزار تا دو میلیون و ۲۱۲ هزار تن گزارش کرده اند. بخش قابل توجهی از شیعیان این کشور را مهاجران آذری تشکیل می دهند. دربند از شهرهای شیعه نشین این کشور، حدود پنجاه هزار شیعه دارد و مسجد جامع این شهر از قدیمی ترین مساجد جهان اسلام است.(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
واژه شناسی این خبر (مهرداد بذرپاش):
مهرداد بذرپاش (متولد ۱۳۵۹ در تهران )، سیاستمدار و رییس دیوان محاسبات کشور ایران است. او همچنین صاحب امتیاز روزنامهٔ وطن امروز و معاون اجتماعی و امور استان های ستاد اجرایی فرمان امام می باشد. پیش از این، بذرپاش نمایندهٔ مردم تهران عضو هییت رییسهٔ مجلس نهم شورای اسلامی، قایم مقام بنیاد تعاون سپاه ، رییس هییت مدیره بنیاد اجتماعی احسان ، مدیرعامل شرکت توسعهٔ صنعت و معدن تدبیر، معاون رییس جمهور و رییس سازمان ملی جوانان، مدیرعامل سایپا ، مدیرعامل پارس خودرو و مشاور اجتماعی رییس جمهور بوده است.
مهرداد بذرپاش در سال ۱۳۵۹ خورشیدی در تهران به دنیا آمد. پدرش منصور بذرپاش در جنگ ایران و عراق کشته شد. بذرپاش با دختر علیرضا علی احمدی وزیر آموزش و پرورش دولت نهم ازدواج کرده است.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)