ثبت ۳ زلزله بزرگتر از ۴ در کشور
به نقل از پایگاه خبری ایران اکونومیست1402/3/6کد خبر 14023213722
در هفته گذشته 3 زلزله بزرگ تر از 4 در استان های آذربایجان شرقی، یزد و خراسان رضوی به ثبت رسید..
به گزارش ایران اکونومیست، در هفته گذشته سراب استان آذربایجان شرقی زلزله ای به بزرگای 4/9 را تجربه کرد..
به اعتقاد محققان زلزله شناس، گسل جنوب "بزقوش"، ادامه شرقی گسل تبریز است که به گسل بناروان در شمال میانه منتهی می شود. این گسل از گسل های فعال و مهم در این بخش بوده و در فاصله حدود 15 کیلومتری شمال شهر میانه قرار گرفته است و طول حدود 40 کیلومتر دارد..
گسل شمال "بزقوش" نیز در فاصله تقریبی 15 کیلومتری جنوب شهر سراب قرار گرفته و مرز دامنه شمالی رشته کوه بزقوش با دشت سراب را به وجود آورده است..
خرانق استان یزد نیز با زمین لرزه ای به بزرگای 4/1 لرزید. ثبت تعداد بیش از 10 هزار زلزله در محدوده به شعاع 300 کیلومتر از شهر یزد در فاصله زمانی 17 سال یعنی از سال 1998 تا 2015 نشانگر آن است که استان یزد را نمی توان از نظر لرزه خیزی منطقه آرام و کم خطر دانست..
وجود مناطق لرزه خیزی مانند بهاباد، بافق، طبس، خرانق و گسل هایی مهم مانند گسل انار(شرق یزد) گسل دهشیر(غرب یزد) که از پتانسیل لرزه ای بالایی برخوردار است می توان استان یزد را جزو مناطق با خطر نسبی بالا در نظر گرفت..
در هفته گذشته همچنین بار دیگر شاهد رخداد زلزله در سفید سنگ استان خراسان رضوی با بزرگای 4/4 بودیم..
این منطقه در صبح روز چهارشنبه 16 فروردین ماه سال 1396 زلزله ای با بزرگی 6٫1 را تجربه کرد و این زمین لرزه باعث لرزش شهرهای مشهد، تربت جام، صالح آباد، تربت حیدریه، خواف، سنگان، بخش زیرخان، نیشابور، کلات و کوهسرخ شد. پس از مدتی آرامش این منطقه مجددا به مدار زلزله بازگشته است..
جزئیات زمین لرزه های هفته گذشته به این شرح است: شنبه 30 خرداد در کنگ استان هرمزگان زمینلرزه ای به بزرگای 3/6 در عمق 14 کیلومتری به ثبت رسید و کانون این رخداد در 34 کیلومتری کنگ، 40 کیلومتری بندر لنگه و 42 کیلومتری بندر خمیر این استان بوده است..
نایبند استان خراسان شمالی با زمین لرزه ای به بزرگای 3/8 در عمق 6 کیلومتری لزید و رومرکز آن در 47 کیلومتری نایبند، 55 کیلومتری دیهوک و 101 کیلومتری ارسک این استان به ثبت رسید..
خرانق استان یزد زمین لرزه ای به بزرگای 4/1 در عمق 7 کیلومتری به ثبت رسید و کانون این رخداد لرزه ای در 23 کیلومتری خرانق، 47 کیلومتری ساغند و 62 کیلومتری یزد این استان گزارش شد..
یکشنبه 31 اردیبهشت در سفیدسنگ استان خراسان رضوی زلزله 2/7، دیهوک استان خراسان جنوبی زلزله 2/9، بندر ترکمن استان گلستان زلزله 2/6، راین استان کرمان زلزله 2/7 به ثبت رسید..
تسوج استان آذربایجان شرقی زلزله 2/9، سلامی استان خراسان رضوی زلزله 2/5 را تجربه کردند..
چهارشنبه 3 خرداد لنده استان کهگیلویه و بویر احمد زلزله 2/5، خواجوی استان آذربایجان شرقی زلزله 2/6 به ثبت رسید..
پنج شنبه 4 خرداد در دهرم استان فارس زلزله 2/9 رخ داد..
جمعه 5 خرداد سعدآباد استان بوشهر زلزله 2/5 و لامرد استان فارس زلزله 2/7 را تجربه کردند..
...
واژه شناسی این خبر (زمین لرزه):
زمین لرزه (به انگلیسی : Earthquake ) یا زلزله ، بومهن، لرزش و جنبش و تکان خوردن زمین است که به دلیل رهش انرژی تخلیه شده از سنگ ها در گسل های پوسته زمین در مدّتی کوتاه روی می دهد. محلّی که منشأ زمین لرزه است و انرژی از آنجا خارج می شود را هایپوسنتر ، و نقطهٔ بالای کانون در سطح زمین را مرکز سطحی زمین لرزه می گویند. پیش از وقوع زمین لرزهٔ اصلی معمولاً زلزله های نسبتاً خفیف تری در منطقه روی می دهد که به پیش لرزه معروف اند. به لرزش های بعدی زمین لرزه نیز پس لرزه می گویند که با شدّت کمتر و با فاصلهٔ زمانی گوناگون میان چند دقیقه تا چند ماه رخ می دهد.
هرچقدر تعداد پیش لرزه ها بیشتر باشد، مقدار ریشتر زمین لرزهٔ اصلی، کمتر می باشد.
زمین لرزه نتیجهٔ رهایی ناگهانی انرژی از داخل پوسته زمین است که امواج ارتعاشی را ایجاد می کند. زمین لرزه ها توسط دستگاه زلزله سنج یا لرزه نگار ثبت می شوند.
هر چقدر، کانون زلزله عمیق تر باشد، آسیب رسیدگی هم، کمتر می شود.
مقدار بزرگی یک زلزله متناسب با انرژی آزاد شده زلزله است. زلزله های کوچک تر از بزرگی ۳ ریشتر اغلب غیر محسوس و بزرگ تر از ۶ ریشتر خسارت های جدی را به بار می آورند، البته ریشتر که هر واحد اضافه آن حدوداً ده برابر قبلی است (مثلاً ۵ نسبت به ۶) فقط واحد اندازه و شدت انرژی تخلیه شده است اما عوامل متعدد دیگری از فاصله گرفته (عمق بیشتر تأثیر کمتر از زیر ده کیلومتر تا ۷۰۰ کیلومتر همین طور فاصله بیشتر افقی از رومرکز ) تا جهت لرزش (عمودی یا ضربه ای) و نوع طول موج لرزش [ نیازمند منبع ] (فاصله جابجایی مکانی رفتی و برگشتی در هر لرزش) در میزان تخریب تأثیر دارند. امواج زلزله سه نوع P و S (امواج بدنی) و سطحی دارند که نوع P که اول می آید به امواج فشاری یا طولی مشهور است زیرا امواجش ضربه ای بوده و در جهت انتشار می لرزانند (مانند بازی کشیدن طناب) و در پوسته زمین با سرعت ۱٫۵ تا ۸ کیلومتر در ثانیه پیش می روند برعکس امواج S یا امواج قیچی تا ۱٫۷ بار سرعتشان کمتر است و در جهت عمود بر خط انتشار می لرزانند (مانند تکاندن سفره) اما نمی توانند از مایعات مثلاً آب یا سنگ مذاب مثل هسته بیرونی زمین رد شوند. زمین لرزه شدید در عمق با زاویه ای ۱۰۵ درجه نواحی سطحی را می لرزاند و نواحی ورای این زاویه منطقه سایه نامیده می شوند و از این رو تجربه نشان داده که امواج P فشاری نسبت به S دامنه بسیار وسیع تری از منطقه سایه را پوشش می دهند و موج P می تواند با تغییر جهت و گذر از گوشته یا هسته بیرونی زمین منطقه ای بسیار دور از رومرکز را بلرزاند.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
لزوم همکاری شهرداری برای ایجاد پارک های آبخیز
1402/3/7
مدیرکل اداره منابع طبیعی استان تهران ضمن اشاره به احداث 21 بوستان روستایی در تهران تا پایان سال جاری، درباره وضعیت پارک های آبخیز گفت: هنوز پارک آبخیزی راه اندازی نکرده ایم چراکه این اقدام باید حتما با همکاری شهرداری ها انجام شود.به گزارش ایران اکونومیست،استان تهران از جمله استان هایی است که با آلودگی هوا، کم بارشی و کمبود آبی، کمبود فضای سبز، تصرف زمین های ملی و سیل هنگام بارندگی های شدید دست و پنجه نرم می کند بنابراین اقداماتی همچون برای کاهش مشکلات زیست محیطی آن اقدئاماتی مانند رفع تصرفاراضی ملی و ایجاد پارک های آبخیز و بوستان های روستایی در دستور کار قرار گرفته است. بهمن سال 1399 بود که علینقی حیدریان - مدیرکل سابق منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران - به اهمیت احداث بوستان های روستایی جهت ...