نگهداری ۵ میلیون شی ء در موزه ها/ تمایل جاعلان به ساخت اشیاء فلزی با استفاده از طلا/ اتمام کارشناسی آثار اصلی و جعلی توقیفی از فرودگاه امام
به نقل از خبرگزاری ایلنا1402/3/6کد خبر 1402321858
مدیرکل امور موزه های کشور در خصوص ساخت اشیاء جعلی توسط جاعلان و قاچاقچیان اشیاء تاریخی و اینکه بیشترین گرایش این گروه به سمت ساخت چه نوع آثاری است، گفت: سه نوع جعل آثار تاریخی داریم و بیشترین گرایش برای ساخت اشیاء فلزی و استفاده از طلا است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، چندی پیش فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی اعلام کرد که در سال 1401 بالغ بر 19 هزار اقلام فرهنگی و تاریخی اصل و تقلبی از دست قاچاقچیان و یا حفاران غیرمجاز خارج و توقیف شده است که از میان آنها حدود 8 هزار مورد اصل و حدود 11 هزار قلم تقلبی هستند.
بیشتر موارد مکشوفه و ضبط شده با مشارکت مجموعه فراجا و نیروهای یگان حفاظت میراث فرهنگی اتفاق افتاده است و بخشی از آن مکشوفات، که بالغ بر 434 قلم و آثار تاریخی مکشوفه از دو استان تهران و اصفهان است، در معرض دید قرار گرفته که به دلیل محدودیت در محل نمایشگاه و جابه جایی اشیاء تاریخی، نمایشگاه کشفیات اشیاء فرهنگی و تاریخی توقیفی به دو استان محدود شد.
لازم به ذکر است که بخشی از اقلام به نمایش گذاشته شده در این نمایشگاه تقلبی هستند.
مرتضی ادیب زاده (مدیرکل امور موزه های کشور) با اشاره به آسیب هایی که آثار تقلبی می تواند به حوزه میراث فرهنگی وارد کند، درخصوص اصل یا تقلبی بودن آثاری که در موزه های کشور نگهداری می شوند، گفت: از آنجا که کار کارشناسی آثار توقیفی توسط یگان حفاظت میراث که در موزه ملی به نمایش گذاشته شده، با ارسال و نمایش این آثار همزمان شد از این رو شاهد نمایش آثار اصل و تقلبی همزمان با هم در یک نمایشگاه هستیم اما نباید فراموش کرد که جعل آثار تاریخی آسیب زیادی به حوزه میراث فرهنگی وارد می کند. نکته قابل توجه آنکه تمام آثاری که در موزه های کشور نگهداری می شوند، اصل هستند و بارها توسط کارشناسان در پروژه های مختلف ساماندهی اموال تاریخی فرهنگی مجدد کارشناسی و اصالت سنجی و تایید اصالت شده اند. او ادامه داد: عمده اشیائی که در کشفیات یگان حفاظت و نیروی انتظامی بدست می آیند، جعلی و تقلبی هستند.
وجود اشیاء جعلی به اموال تاریخی و فرهنگی و میراث فرهنگی کشور در عرصه داخلی و بین المللی آسیب وارد می کند. چراکه این آثار وارد چرخه خرید و فروش اموال تاریخی و فرهنگی می شوند و معمولا کسانی که قاچاقچی هستند و در این حوزه فعالیت دارند، آنها اشیاء اصل را در کنار سایر اشیاء تقلبی قرار می دهند تا اصالتی جعلی را برای همه اشیائی که در اختیار دارند، ایجاد کنند درحالی که آن مجموعه اصالت ندارد.
به گفته ادیب زاده، قانونگذار درحوزه قوانین حفاظت و حراست از اموال فرهنگی و تاریخی مواردی را در نظر گرفته چنانکه افرادی که اموال جعلی درست می کنند مشمول قانون 566 مکرر مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) می شوند. بر اساس این ماده قانونی، هرکس نمونه تقلبی آثار فرهنگی- تاریخی اعم از ایرانی و خارجی را به جای اثر اصلی بسازد یا آن را به قصد عرضه، قاچاق یا فروش، معرفی، حمل یا نگهداری کند یا با آگاهی از تقلبی بودن؛ اثر را خریداری کند به حبس از نود و یک روز تا شش ماه و جزای نقدی معادل نصف ارزش اثر اصلی با اخذ نظر کارشناس از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری محکوم می شود. حتا اگر نمونه اصلی آنچه جعل شده وجود نداشته باشد، بر اساس نظر کارشناس ارزشگذاری و جریمه نقدی منعقد می شود. او درخصوص سرانجامی که در انتظار اموال توقیفی کشفیات یگان حفاظت میراث فرهنگی است، گفت: اموالی که در این کشفیات توقیف می شوند، تفکیک می شوند و نمونه های اصل بسته به گونه شناسی آن شی ء راهی موزه های مختلف می شوند و بسته به محتوای موزه ها بین آنها تقسیم می شوند و بر اساس صورت جلسه، تحول امنای اموال موزه ها می شوند. اشیاء جعلی نیز هر ساله با دستور بالاترین مقام دستگاه که به او اختیار قانونی داده شده، امحاء می شود تا به هر دلیل نگهداری نشوند چراکه این آثار فاقد اصالت و جعلی هستند.
مدیرکل امور موزه های کشور در پاسخ به این سئوال که هر چند وقت یکبار اشیاء اصل و تقلبی مورد بررسی قرار می گیرند و از هم تفکیک می شوند، گفت: هر ساله پروژه های در قالب ساماندهی اشیاء داریم که مجموعه های توقیفی را نیز در بر می گیرد و در این پروژه های ساماندهی اشیاء اصل و بدل تفکیک می شوند و در نهایت اشیاء جعلی امحاء می شوند. هر شی ء موزه ای برای خود پرونده دارد او در پاسخ به سوال دیگر خبر ایلنا، مبنی بر آنکه آثار موجود در موزه های کشور چگونه اصالت سنجی و کارشناسی می شوند و آیا این کار به طور مداوم انجام می شود، گفت: تمام گنجینه های موجود در موزه های کشور که طی این سال ها ثابت بوده، کارشناسی شده اند و هر شی ء برای خود پرونده ای دارد.
این اشیاء نیاز مجدد به اصالت سنجی ندارند چراکه احراز هویت شده اند. در این میان 2 هزار شی ء در زمره آثار منقول در کشور ثبت ملی شده اند. اما آنچه در سامانه جام ثبت شده است، ثبت اولیه حدود 780 هزار قطعه شی و ثبت نهایی 670 اثر است را شاهد هستیم.
ادیب زاده درخصوص چرایی پیشروی کند روند کارشناسی آثار تاریخی، گفت: کار کارشناسی یک فرآیند زمانبر است.
معمولا یک فرد به تنهایی یک شی ء را کارشناسی نمی کند بلکه یک هیات چند نفره کار کارشناسی را انجام می دهد و معمولا در مرحله نخست در قالب هیات کارشناسی و در سطح بالاتر هیات عالی کارشناسی در وزارتخانه انجام می شود. مدیرکل امور موزه های کشور ادامه داد: نمونه های توقیفی فرودگاه امام خمینی که چندی پیش شاهد کشف و ضبط آن بودیم توسط هیات عالی کارشناسی، مورد بررسی قرار گرفته و کار کارشناسی آثار تمام شده و به زودی گزارش آن برای مقامات قضایی ارسال خواهد شد.
در این محموله نیز شاهد آثار اصل و تقلبی هستیم.
به محض اتمام پرونده اطلاعات بیشتری در این خصوص ارائه خواهد شد.
زیرساخت های سامانه «جام» نیازمند توسعه است او درخصوص چرایی پیشروی کند ثبت آثار و اشیاء موزه ای در سامانه «جام» نیز گفت: سامانه جام یک سامانه تحت وب است.
مشکلاتی در حوزه زیرساخت ها داریم و مستندسازی اشیاء و وارد کردن آن در سامانه طی سال های اخیر شتاب بیشتری پیدا کرده امیدواریم که با توسعه زیرساخت های سامانه جام و ارتقاء فنی آن سرعت ثبت آثار را افزایش دهیم و طی یک و دو سال آینده کار را به پایان برسانیم.
در موزه های کشور حدود 5 میلیون شی فرهنگی تاریخی وجود دارد که حدود 3 میلیون از این اشیاء، اشیاء مطالعاتی حاصل از کاوش های باستان شناسی هستند که در قالب باکس های مطالعاتی در موزه ها و مخازن نگهداری می شوند و حدود 2 میلیون شی ء نیز وجود دارد که بیشتر آنها قابلیت ثبت در فهرست میراث ملی را دارند و اکثر آنها در ویترین های موزه ها نمایش داده می شوند. این آثار در اولویت ثبت در سامانه جام قرار دارند.
گروهی از اشیاء تقلبی، عین به عین از روی اشیاء موزه ای یا از روی کاتالوگ ها و تصاویر برداشت شده از روی ویترین موزه ها در حین بازدید یا تصاویر منتشر شده در مجلات و غیره ساخته می شود. معمولا افرادی که در این حیطه فعایت می کنند به لحاظ هنری و فنی توانایی بالایی در جعل کردن دارند.
گروه دیگر اینگونه است که نمونه اصلی اثر وجود دارد و نمونه تقلبی با ایجاد تغییراتی در آن با کیفیتی پایین تر و حتا بعضا کیفیتی متفاوت و سبکی بالاتر از نمونه اصل اجرا می شود. برای مثال تبر مفرغی از لرستان داشتیم که نمونه جعلی آن ساخته شده و حتا جاعل تکه ای طلا برای آنکه وجه اصل به آن ببخشد، به شی ء افزوده است تا به نوعی احتمال بدل بودن را برای مال خر ها و خریداران کمتر کند.
واژه شناسی این خبر (موزه):
موزِه (به فرانسوی : musée ) و (به انگلیسی : Museum ) و (به فارسی تاجیکی : آثارخانه ) به مکان خاصی گفته می شود که در آن مجموعه ای از آثار باستانی ، صنعتی ، هنری و اشیاء باارزش را به معرض نمایش می گذارند. ۱۸ می مصادف با ۲۸ اردیبهشت "روز جهانی موزه" است.
شورای بین المللی موزه ها که زیر نظر یونسکو فعالیت می کند در بند سه و چهار اساسنامه خود موزه را این گونه تعریف کرده است:
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
واژه شناسی این خبر (عتیقه):
عتیقه یا آنتیک (به فرانسوی : Antique ) به هر چیز قدیمی که قابل گردآوری در کلکسیون ها باشد اطلاق می شود. اشیاء عتیقه به دلیل زیبایی، کم یابی، وضعیت، کاربرد، احساسات انسانی مربوط به آن یا هر ویژگی دیگری مورد توجه هستند. به طور معمول شی ای عتیقه شمرده می شود که پنجاه سال دیرینگی داشته باشد.
جای معمول برای خرید و فروش عتیقه ، عتیقه فروشی است.
این کلمه در زبان فارسی از کلمهٔ عتیق در زبان عربی گرفته شده است. کلمه عتیق در زبان عربی معنی قدیمی، کهنه یا کهنه دوست را می دهد.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
واژه شناسی این خبر (گنج):
گنج ، مجموعه ای است که از اشیای با ارزشی تشکیل شده و معمولاً پنهان یا گم گشته است. گنج در باستان شناسی ، به اکتشافی گفته می شود که در یک مکان حداقل دو قطعهٔ نقدی یافت شود. گنج در دریاها و مکان های قدیمی وجود دارد.
قسمت عمده ای از گنج ها به صورت مدفون شده در زمین هستند که این خود به دو دلیل عمده است:
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
جزئیات برگزاری پنجمین دوره مسابقات ملی مردمی قرآن کریم «مشکات»
1402/3/9
مدیرعامل موسسه قرآنیمشکاتبا تشریح جزئیات برگزاری پنجمین دوره مسابقات قرآنی مشکات گفت: ثبت نام پنجمین دوره مسابقات مردمی مشکات در سطح ملی با شعارتجلیل از قهرمانان قرآنیدر رشته های قرائت تقلیدی، ترتیل، مفاهیم و اذان از اول خرداد آغاز و تا 25 خرداد ادامه خواهد شد. وی ادامه داد: شعار این دورهتجلیل از قهرمانان قرآنیاست که برداشتی از بیانات رهبر معظم انقلاب بود که فرمودند بایستی قهرمانان قرآنی را احترام کنید، این دوره از مسابقات به شکل ترکیبی و مجازی و مرحله نهایی آن به شکل حضوری برگزار می شود. وی خاطرنشان کرد: مسابقات این دوره در رشته های قرائت تقلیدی، ترتیل، مفاهیم و اذان برگزار می شود، البته امسال رشته حفظ تغییراتی داشت چراکه افرادی هستند که ابتدای کار حفظ هستند و ما به جهت تشویق برای این افراد ...
موزه هنرهای معاصر کدام آثار را از گنجینه بیرون آورد؟1402/3/8
نمایشگاههایپر رئالیسم: از تصویر تا واقعیتبا نمایش 32 اثر از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران در حال برگزاری است.در همین راستا کیوریتور این نمایشگاه محتوای این رویداد هنری را تشریح کرد و گفت که 10 اثر از سه هنرمند از میان آثار این نمایشگاه برای اولین بار به معرض نمایش گذاشته شده است. او اظهار کرد: هایپررئالیسم، گرایشی است که اواخر دهه 60 و ابتدای دهه 70 میلادی، بیشتر در کرانه غربی آمریکا شروع به ظهور کرد.این گرایش در کنار جنبش پاپ و جنبش مفهومی، واکنشی بود به تسلط مطلق هنر انتزاعی یا انتزاع اکسپرسیونیستی که در آن زمان به صورت یک ارزش و جنبش تمام و کمال به صحنه هنری آمریکا تسلط داشت.هنرمندان هایپررئال مانند جنبش پاپ به سراغ المان هایی رفتند که در جامعه در دسترس آنان قرار داشت و از طریق مشاهده، به ...
۱۲ مردی که قاچاقچیان سوراخ سوراخ کردند1402/3/6
یک فعال میراث فرهنگی از تعرض قاچاقچیان به نقش برجسته دوهزارساله در دشت شیمبار شهر اندیکا در خوزستان خبر داد.به گزارش ایران اکونومیست، سیاوش آریا با انتشار تصاویری درباره وضعیت نقش برجستهتنگ بتاگفت: قاچاقچیان اموال تاریخی به نقش برجسته بسیار ارزشمندتنگ بتادر زمانی نامعلوم یورش برده و به بخش هایی از آن آسیب رسانده و حتی بخش هایی از آن را شکسته اند.همچنین کنار سنگ نگاره را با مواد منفجره و باروت سوراخ سوراخ کرده و به آن دستبرد زده اند. به گفته او، سنگ نگارهتنگ بتا ، منسوب به دوره الیمایی در ایران است که پیکره 12 تن را در یک قاب زیبا در بلندی های کوه دلا در دشت شیمبار نشان می دهد که از دیدگاه تاریخ اجتماعی و مطالعات باستان شناختی دارای اهمیت بسیار فراوانی است.با این همه، گذشت زمان و بی توجهی متولیان ...
موزه هنرهای معاصر کدام آثار را از گنجینه بیرون آورد؟1402/3/8
نمایشگاههایپر رئالیسم: از تصویر تا واقعیتبا نمایش 32 اثر از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران در حال برگزاری است.در همین راستا کیوریتور این نمایشگاه محتوای این رویداد هنری را تشریح کرد و گفت که 10 اثر از سه هنرمند از میان آثار این نمایشگاه برای اولین بار به معرض نمایش گذاشته شده است. او اظهار کرد: هایپررئالیسم، گرایشی است که اواخر دهه 60 و ابتدای دهه 70 میلادی، بیشتر در کرانه غربی آمریکا شروع به ظهور کرد.این گرایش در کنار جنبش پاپ و جنبش مفهومی، واکنشی بود به تسلط مطلق هنر انتزاعی یا انتزاع اکسپرسیونیستی که در آن زمان به صورت یک ارزش و جنبش تمام و کمال به صحنه هنری آمریکا تسلط داشت.هنرمندان هایپررئال مانند جنبش پاپ به سراغ المان هایی رفتند که در جامعه در دسترس آنان قرار داشت و از طریق مشاهده، به ...
مرتضی پورعلی گنجی برای مهدی طارمی پیغام فرستاد + سند1402/3/7
به گزارش خبرگزاری برنا، مرتضی پورعلی گنجی در پیامی اینستاگرامی به ستاره سابق پرسپولیس تبریک گفت. استوری تبریک پورعلی گنجی برای آقای گلی مهدی طارمی در لیگ پرتغال با پیراهن پورتو را می توانید در زیر ببینید: