منافع اردوغان در همکاری با ایران بیشتر از تعارضات است
اردوغان نسبت به برخی استراتژی های سیاسی خود نسبت به منطقه تجدید نظر می کند و ارتباط نزدیک تری را با کشورهای همسایه برقرار کند، چرا که اردوغان در زمان تبلیغات انتخاباتی هم موضوع تندی را علیه غرب و آمریکا اتخاذ کرده است.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج، اردوغان در حالی دوباره به صندلی ریاست جمهوری ترکیه تکیه زده که خیلی از کارشناسان تصور می کردند که او رفتنی است، اما لابی های او با گروه های اقلیت در ترکیه توانست رای را به نفع او پایان دهد.
پیش از انتخابات بسیاری از تحلیلگران درباره خطر ادامه حضور اردوغان گفته بودند و اینکه تورم در این کشور طی سال های اخیر رشد قابل توجهی داشته می تواند به زیان مردم این کشور تمام شود، اما از آنجایی که اردوغان در قبال سیاست های ناکارآمد اقتصادیش همواره پاسخگو بوده و حقوق کارکنان دولت را در چند مرحله افزایش داده قدرت خرید مردم این کشور را تا حدودی نگهداشته است، به همین دلیل سیاست های اقتصادی او بیشتر از اینکه به زیان مردم ترکیه بوده باشد در راستای گران کردن کالاهای ترکیه ای برای مهاجران و حتی واردکننده های کالا از این کشور بوده است.
به همین دلیل چشم انداز سیاست اردوغان در اقتصاد داخلی به نظر می رسد ادامه سیاست های قبلی باشد، اما در بخش خارجی رویای او اتصال تمام کشورهای ترک زبان از شرق تا غرب بوده است، مساله ای که تا حدودی ریشه در زیاده خواهی رئیس جمهوری باکو هم بوده و او تلاش کرده با قطع ارتباط مرزی بین ایران و ارمنستان به رویای اردوغان جامه عمل بپوشاند اما در عمل تحقق آن نه تنها دور از ذهن بود بلکه غیرممکن هم هست و از طرف دیگر منافع اقتصادی ترکیه به عنوان حامی نخست آذربایجان هم ایجاب نمی کند که با همسایگان خود دچار چالش شود، زیرا در شرایط کنونی تراز تجاری این کشور با ایران به حدود 10 میلیارد دلار می رسد و بخشی از انرژی خود را هم از ایران تامین کند و این تعاملات دو سویه بیشتر از اینکه منافع اقتصادی داشته باشد به ثبات منطقه ای هم کمک کرده است.
رویکرد ترکیه در قابل غرب از طرف دیگر اروپا در سال های گذشته با وجود اصرار اردوغان به پیوستن به اتحادیه اروپا با این درخواست او موافقت نکرده است و موضوع گیری های اخیر رسانه های غربی در قبال ریاست جمهوری اردوغان هم نشان داد که در مقطع کنونی بیش از اینکه سیاست ترکیه تعامل با غرب باشد در تعارض قرار دارد.
بنابراین این کشور در کوتاه مدت به دنبال تنش زدایی از منطقه برمی خیزد و شاید روابط خود با کشورهایی همچون، ایران، ترکیه و سوریه را بهبود ببخشد.
ایران هم با توجه به اینکه سیاست توسعه روابط منطقه ای را در پیش گرفته و با عربستان هم به توافق رسیده است از افزایش تعاملات اقتصادی و سیاسی با اردوغان استقبال می کند.
هرچند نباید فراموش کرد که دیگر رقیب جدی عربستان در منطقه، ترکیه است.
به همین دلیل نزدیکی عربستان به ایران تا حدودی برای ترکیه هم حساسیت برانگیز خواهد بود به همین دلیل اردوغان احتمالا تلاش می کند به ایران نزدیک تر شود تا به نوعی توان لازم به وجود بیاید.