گزارش و تحلیل فعالیت تولید فراورده های دارویی، شیمیایی و گیاهی
این گزارش توسط خانم مهناز کاظمی، رییس گروه صنعت و معدن دفتر انرژی، صنعت و زیر بنایی مرکز آمار ایران تهیه شده است.
مقدمه
امروزه داروها به بخشی ضروری از سیستم مراقبتهای بهداشتی در سراسر جهان تبدیل شده اند. از لحاظ تاریخی داروها با بهبود کیفیت زندگی و کاهش زمان سپری شده در بیمارستان ها نقش حیاتی در رشد انسان ایفا کرده اند. به لطف صنعت داروسازی نوآورانه امروزه تقریباً تمام اپیدمی ها و بیماریهای مزمن قابل درمان هستند. صنعت داروسازی به دلیل ارتباط مستقیمی که با رفاه و آسایش انسانها دارد، برای توسعه کشوری سالم و مولد از اهمیت راهبردی برخوردار است. در دنیای امروز صنعت داروسازی به عنوان یکی از بزرگترین و در حال رشدترین صنایع جهانی شناخته شده و یکی از منابع اصلی ایجاد اشتغال و درآمد ارزی برای بسیاری از کشورهای جهان به ویژه کشورهای توسعه یافته است.
تاریخچه صنعت داروسازی در ایران
اولین لابراتوار کشور توسط دکتر عبیدی در سال 1325 در سه راه امین حضور تهران تأسیس شد. در ادامه با مشارکت شرکتهای خارجی تعدادی کارخانه تأسیس و به تولید محصولات دارویی پرداختند که در این دوره عمده نیاز دارویی کشور از طریق واردات تأمین می شد. پس از سال 1357 و با شروع جنگ تحمیلی و خروج شرکتهای دارویی خارجی از کشور، با خرید قدرالسهم طرفهای خارجی، شرکتهای داروسازی ساخته شده قبل از انقلاب به مالکیت دولت درآمده و تمامی کارخانه های داروسازی ملی شدند. در فاصله سالهای 1370 الی 1380 با سرمایه گذاری مناسب در این صنعت، تولید داخلی داروها و مواد اولیه به سطح مناسبی رسید، در این دوره همچنین تحولات مالکیتی در این صنعت اتفاق افتاد.
مروری بر نتایج طرح کارگاههای صنعتی ده نفر کارکن و بیشتر-صنعت داروسازی
طرح آمارگیری از کارگاههای صنعتی ده نفر کارکن و بیشتر هر سال با مراجعه به تعدادی از کارگاه های صنعتی اجرا می شود. در سال 1400 طرح مذکور با مراجعه به 25393 کارگاه صنعتی در سراسر کشور و برای جمع آوری اطلاعات سال 1399 اجرا شد. در طبقه بندی فعالیت های اقتصادی (ISIC) تولید فرآورده های دارویی، شیمیایی و گیاهی در بخش صنعت قرار می گیرد. این فعالیت دربرگیرنده ی ساخت فراورده های دارویی پایه و ترکیبات دارویی، ساخت فراورده های شیمیایی و گیاهی پزشکی است...
برای مشاهده متن کامل به فایل پیوست مراجعه کنید.