چوب ترموود چیست

نسل جدید چوبهای فرآوریشده با نام چوب ترموود در صنعت ساختمانسازی و طراحی معماری، حرف تازهای برای گفتن دارند. این نوع چوب که حاصل فرایند علمی و دقیق حرارتی است با حذف کامل رطوبت، مقاومت چشمگیری در برابر تغییر شکل، پوسیدگی، حمله آفات و شرایط محیطی پیدا میکند.
ترموود، زیبایی طبیعی چوب و استحکام مهندسیشده را ترکیب میکند و در طراحی نماهای داخلی و خارجی ساختمانها، دکوراسیون و فضاهای باز کاربرد قابل توجهی دارد. در این مقاله، چوب ترموود را از نظر ویژگی، مزایا، انواع، کاربرد و ابعاد متنوع آن معرفی میکنیم.
چوب ترموود چیست؟
چوب طبیعی با استفاده از حرارت کنترلشده، بدون هیچگونه مواد شیمیایی، اصلاح و تقویت میشود. به این ترتیب، چوب ترموود شکل میگیرد. در این فرآیند، ساختار سلولی چوب تحت تأثیر دماهای بالا قرار گرفته و رطوبت داخلی آن به شکل قابل توجهی کاهش پیدا می کند. این روند تا جایی ادامه دارد که میزان رطوبت باقیمانده در چوب فقط بین ۴ تا ۶ درصد خواهد بود. نتیجه این تغییر، افزایش پایداری، کاهش واکنشپذیری چوب در برابر رطوبت محیط و بالا رفتن مقاومت آن در برابر پوسیدگی، تغییر شکل و نفوذ عوامل خارجی است.
چوب ترموود، نسل جدید چوبهای مقاوم و زیبا، با فرایند حرارتی خاصی ساخته میشود. این چوب در برابر رطوبت، آفات و تغییر شکل مقاوم است و به زیبایی فضاهای داخلی و خارجی میافزاید.
ترموود، در واقع چوبی است که بدون استفاده از مواد شیمیایی، با اتکا به تکنولوژی حرارتی ساخته میشود. محصول نهایی ماندگار، زیبا و مقاوم بوده و در فضاهای داخلی و خارجی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. این فناوری نخستینبار در کشور فنلاند توسعه یافت و در حال حاضر، چوبهای ترموی فنلاندی باکیفیتترین نمونههای موجود در بازار شناخته میشوند.
انواع چوبهای ترمو
- نرمچوبها مانند چوب کاج بیشتر در نمای ساختمانها، دیوارپوشها و سطوح عمودی کاربرد دارند.
- سختچوبها همچون چوب زبانگنجشک به دلیل استحکام بالاتر، مناسب کفپوشها، سکوها و فضاهای پرتردد هستند.
خصوصیات چوب ترمووود
- کاهش قابل توجه رطوبت داخلی چوب موجب میگردد که ترموود نسبت به تغییرات دمایی و شرایط مرطوب، واکنش بسیار کمتری نشان بدهد و دچار تورم یا انقباض نشود.
- محیط درونی چوب پس از فرآیند ترمو برای رشد حشرات و قارچها نامناسب میشود. به همین علت این نوع چوب در برابر آفات بسیار مقاوم است و برای مناطق مرطوب یا جنگلی کابردی خواهد بود.
- رنگ دلنشین و طبیعی ترمووود در برابر عوامل محیطی مانند نور خورشید یا باران، پایداری بالایی دارد( به مرور زمان تغییر محسوسی نخواهد داشت).
- فرآیند اصلاح حرارتی، ساختار چوب را تقویت میکند و دوام آن را بالا میبرد. به این معنی که سالها بدون نیاز به نگهداری خاص، کارایی و زیبایی خود را حفظ میکند.
مراحل ساخت چوب ترموود
چوب خام بهصورت الوارهای منظم برش داده میشود تا آماده ورود به مراحل حرارتی گردد.
الوارها وارد کورههایی با محفظههای خاص میشوند. این کورهها، امکان کنترل دقیق دما و بخار را ممکن میسازند. دمای کوره بهتدریج افزایش بافته تا به بازهای بین ۱۸۰ تا ۲۳۰ درجه سانتیگراد برسد. این گرما موجب تبخیر رطوبت داخلی چوب و تغییر ساختار مولکولی آن خواهد شد.
به اضافه حرارت، بخار آب وارد چرخه میشود تا از ترکخوردگی، شکاف و آسیب به بافت چوب جلوگیری کند. بخار نقش عایق و محافظ را ایفا کرده و فرایند اصلاح را پایدارتر میسازد.
این فرآیند در مجموع حدود ۹۶ ساعت طول میکشد. در پایانی، چوب کاملا خشک شده و به مادهای مقاوم در برابر رطوبت، فساد، قارچ، تغییر شکل و پوسیدگی تبدیل میگردد.
مزایای ترموود؛ چرا انتخاب مناسبی برای پروژههای ساختمانی است؟
- ترموود به علت فرآیند حرارتی کنترلشده در برابر تغییرات شدید دمایی، اشعه UV، رطوبت و سرمای ناگهانی یا گرمای تابستانی دچار تغییر شکل یا افت کیفیت نمیشود.
- حذف قندها و مواد مغذی درون چوب طی فرآیند ترمو سبب میگردد که این متریال برای موریانهها، قارچها و سایر آفات، محیطی نامناسب و غیرقابلنفوذ باشد.
- ترموود در روند اصلاح حرارتی، از ترکیباتی مانند صمغ، رزین و روغنهای طبیعی خالی میشود. این خلوص بالا، ضمن اینکه کیفیت بهتر سطح چوب را به همراه داشته، ظاهر و عملکرد آن را نیز در بلندمدت بهبود میبخشد.
- ساختار متراکم و پایدار ترموود، خصوصیت عایق حرارتی طبیعی را به آن اضافه میکند. استفاده از این چوب در ساختمانها به جهت کاهش تبادل گرما و افزایش بهرهوری انرژی مهم است.
معایب ترموود
- هزینه تولید پیچیده، استفاده از تجهیزات پیشرفته و نیاز به زمان طولانی برای فرآیند اصلاح، سبب میگردد که ترموود نسبت به چوبهای معمولی قیمت بالاتری داشته باشد.
- برداشت بیرویه چوب در برخی مناطق جهان به تخریب زیستگاههای طبیعی و کاهش تنوع زیستی منجر خواهد شد.
- ساخت فرمهای پیچیده، انحناهای خاص یا طرحهای نرم با ترموود دشوار است.
کاربردهای متنوع ترمووود در معماری و دکوراسیون
پوشش کف فضای باز: برای کف تراس، حیاط، ویلا و محوطههای روباز کاربردی است. مقاومت بالا در برابر رطوبت، پوسیدگی و تابخوردگی این متریال را متمایز میکنند.
پوشش دیوار داخلی و خارجی: از این چوب میتوان در طراحی دیوارهای داخلی به منظور ایجاد فضایی گرم و لوکس یا در نمای بیرونی ساختمان برای افزودن جلوهای طبیعی و ماندگار استفاده کرد.
طراحی داخلی و دکوراسیون: ترمووود در ساخت المانهای دکوراتیو مانند قفسهها، دیوارکوبها، تریمهای تزئینی و سقفهای چوبی فوق العاده مناسب است.
پلهها و نردههای چوبی: ترکیب زیبایی بصری و استحکام عواملی هستند که موجب میشوند ترمووود برای طراحی پله و نردههای چوبی مدرن یا کلاسیک کاربردی باشد.
سازههای فضای باز ویلا، پارک و حیاط: این چوب در ساخت نیمکت، سکو، کفسازی اطراف استخر و دیگر المانهای فضاهای باز بسیار کاربردی است و در برابر عوامل محیطی دوام بالایی دارد.
آلاچیق، پرگولا و روف گاردن: ساخت آلاچیقهای چوبی، سازههای سایهبان و مبلمان روفگاردنها با ترمووود، جلوهای طبیعی به فضا اضافه میکند.
قرنیز، قاب پنجره و دربها: این متریال برای ساخت جزئیات نهایی ساختمان مانند قرنیز، قاب پنجره و حتی دربهای چوبی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
برای خرید انواع چوب ترموود می توانید از طریق لینک زیر از سایت رسام چوب اقدام کنید.
https://rasamwood.com/product/original-termwood-wood/
چوب ترموود با حذف کامل رطوبت و بهبود ساختار سلولی، مقاومت بالایی در برابر تغییر شکل، پوسیدگی و حمله آفات دارد و زیبایی طبیعی چوب را با استحکام مهندسی ترکیب میکند.
در فرآیند تولید، چوب خام بهصورت الوارهای منظم برش داده شده و در کورههایی با کنترل دقیق دما و بخار در دماهای بین ۱۸۰ تا ۲۳۰ درجه سانتیگراد قرار میگیرد تا رطوبت داخلی و قندها و مواد مغذی آن حذف شود.
چوب ترموود در پوشش کف فضای باز، دیوار داخلی و خارجی، طراحی داخلی و دکوراسیون، ساخت پله و نردههای چوبی، ایجاد سازههای فضای باز و جزئیات نهایی ساختمان مانند قرنیز و دربها کاربرد دارد.