طول استخوان پای این جانور 63 سانتی متر است.
به نقل از خبرگزاری فارس1402/3/4کد خبر 14023132911
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، ژوماکادیر کارامولدویف دانشمند قرقیزستانی آکادمی ملی علوم گفت که بقایای دایناسور مربوط به دوران مزوزوئیک در شهر تاش-کومیر منطقه جلال آباد کشف شده است..
به گفته وی، این فسیل ها توسط باستان شناسان آلمانی کشف شده است..
طول استخوان پای این جانور 63 سانتی متر است..
این اولین کشف ماقبل تاریخ در نزدیکی تاش کومیر نیست..
در سال 1966 استخوان های سوروپود، گونه ای از دایناسورهای گیاهی پای مارمولک، در آنجا پیدا شد..
در سال 1970-2015، بقایای یک پتروسار، استگوساروس و تروپود در قلمرو این شهر کشف شد..
واژه شناسی این خبر (قرقیزستان):
قرقیزستان ، کشوری در آسیای مرکزی با اکثریت قوم قرقیز و مسلمان است. آغاز نفوذ اسلام در بین قرقیز ها مربوط به قرن سوم هجری قمری است. اکثر شیعیان قرقیزستان از تبار آذربایجانی های شوروی سابق هستند که در سال های حکومت استالین (۱۹۲۹-۱۹۵۳م/۱۳۰۴-۱۳۳۲ش) به این مناطق کوچانده شدند. شهرهای محل اقامت شیعیان قرقیزستان عبارت اند از بیشکک (پایتخت)، قانت (کانت)، توخ ماق، اوش و قره بالتا. پنج مسجد شیعیان در بیشکک وجود دارد. در جنوب غرب قرقیزستان، ولایت بادکِند مکانی به نام «قدم جای» وجود دارد که به گمان مردم آنجا، نشان قدم های حضرت علی(ع) است. همچنین منطقه ای به نام «شاه مردان» در نزدیک قدم جای است که به ازبکستان واگذار شده و طبق داستانی، محل قبر امام علی است.
قرقیزستان در آسیای مرکزی قرار دارد. مساحت آن ۱۹۸.۵۰۰ کیلومتر مربع و بیش از سه چهارم این سرزمین پوشیده از کوه های برفگیر با رودخانه ها و آبگیرهای متعدد است. کوههای تیان شن حدود هشتاد درصد قرقیزستان را در برگرفته اند. قلل بلندی در مرز جنوبی این کشور و چین وجود دارد که مرتفع ترین آن قله جنگیش چوکوسو (پُبدا) با ارتفاع ۷۴۳۹ متر است. قرقیزستان، آب و هوای معتدل کوهستانی و دارای بهار و تابستانی معتدل و زمستان های سرد و سخت است.
جمعیت قرقیزستان در سال ۲۰۱۴م/۱۳۹۳ش بالغ بر ۵ میلیون و ۵۰۰هزار نفر با ترکیب حدودی ۶۹ درصد قرقیز، ۱۴ درصد ازبک و ۹ درصد روس بود. طبق ماده ۵ قانون اساسی، زبان رسمی این کشور قرقیزی است. زبان قرقیزی متعلق به گروه ترکی مرکزی است. زبان روسی نیز رواج دارد. در قرقیزستان حدود ۸۰ قوم و ملیت از جمله روس، قزاق، اوکراینی و کره ای وجود دارد.
(برگرفته از ویکی شیعه)
واژه شناسی این خبر (دایناسور):
دایناسورها (به انگلیسی : Dinosaurs ) گروهی از خزندگان مهره دار بودند که حدود ۲۳۵ میلیون سال پیش در دورهٔ تریاس پسین به وجود آمدند. آن ها در جریان رویداد انقراض تریاس-ژوراسیک به صورت جانوران برتر در خشکی درآمدند و سلطهٔ آن ها بر خشکی تا پایان دورهٔ کرتاسه ادامه یافت. با وقوع رویداد انقراض کرتاسه-پالئوژن بیشتر آن ها به غیر از دو تبار پرندگان و تمساح ها منقرض شدند.
بررسی بازمانده های کهن بال (آرکئوپتریکس)(نیاکان پرندگان) در ۱۸۶۱ نشان دهندهٔ رابطه ای بین دایناسورها و پرندگان است. دانشمندان امروزه در اسکلت پرندگان، یک استخوان پیدا کرده اند که فقط در دایناسورها وجود داشته است.
صرف نظر از حضور اثرهای سنگواره شده، نیاپرنده خیلی شبیه آراسته آرواره (دایناسور درندهٔ کوچک) است.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)