دستار فردوسی به مودب رسید
به نقل از خبرگزاری کتاب ایران1402/3/5کد خبر 14023166118
در اختتامیه سومین جایزه ملی داستان حماسی ضمن تجلیل از برگزیدگان رمان و داستان کوتاه، دستار فردوسی به علی محمد مودب و نشان فیروزه نیز به هادی حاجتمند اعطا شد..
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شامگاه چهارم خرداد شوری فرهنگی و در شان اسطوره حماسه ساز کشورمان، حکیم فردوسی در جوار آرامگاهش برپا شد..
اختتامیه سومین جایزه ملی داستان حماسی بهانه ای خجسته شد برای یک گردهمایی فرهنگی، ابتکاری دیگر در عرصه ادبیات سه ساله شده و اختتامیه ای که خود آغازی برای گشایش چهارمنی دوره است برپا شده تا این رویداد مهم و اثرگذار دوباره و دوباره شود..
آن گونه که فردوسی تکرار کرد: یکی نامه بد از گه باستان فراوان بدو اندرون داستان نویسندگان و اهالی قلم امروز ایران زمین با خلق داستان ها و اشعار حماسی، نام سهراب ها، اسفندیارها، رستم ها و کاوه های زمان را زنده نگه می دارند. در این محفل، ابتدا مجید عسگری، رئیس حوزه هنری خراسان رضوی ضمن خوشامد، در سخنانی گفت: به لطف خداوند پس از سال ها از زمانی که در حوزه هنری خراسان رضوی دبیرخانه هنرحماسی راه اندازی شده با رشد جدی خلق آقار در این حوزه مواجه شده ایم و دو دوره برپایی سینمای حماسی و سه دوره داستان حماسی و نیز برپایی ده روز هنر حماسی سنت هایی هستند که کمک کرده اند گفتمان هنر حماسی از محورهای فعالیت های حوزه هنری شود..
عسگری با بیان اینکه امسال دبیرخانه هنر حماسی وارد مرحله جدیدی شده، افزود: امیدواریم هنرمندان با ورود به کارگروه های پژوهشی و نظری در تداوم این حرکت همکاری کنند..
تولید اثر هنری درباره سردار سلیمانی با اقتباس از شاهنامه طرح های داستانی متنوع نویدبخش تولیدهای مفید فرهنگی و هنری و در نهایت تقویت روحیه امید و حماسه در ایران اسلامی است..
در بخشی از این مراسم دستار فردوسی به علی محمد مودب، دستیار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امورشعر اعطا شد و این شاعر برشی از یکی از اشعارش در ستایش مشهد را قرائت کرد..
»سلام شهد حضور امام مشهد جان/ سلام پرتو خراسان سلام مشهد جان غیره » وی در این مراسم بر دستان پدر کهنسال خود بوسه زد و در سخنانی عنوان کرد: بسیار نیازمندیم که خودمان، چهره های فرهنگی مان و تاریخ و فرهنگ خود را بشناسیم و بیان کنیم..
در ادامه رضا محمدی، از چهره های نامدار موسیقی خراسان شمالی با اجرای دوتار آهنگی را به امام رضا (ع) تقدیم کرد و نیز از هادی حاجتمند، فیلمساز متعهد کشورمان قدردانی و نشان فیروزه هنر حماسی انقلاب به وی اعطا شد..
محمدمهدی سیار، از شاعران کشورمان نیز با اشاره به اینکه «هر خانه از این خاک خونین پرچمی دارد/ هر بیت از این شاهنامه رستمی دارد»، تاکید کرد: حماسه های ایرانی با دادخواهی همراه بوده و در داستان های شاهنامه بسیار از دادگری یاد شده است..
وی از مشهد به عنوان سرزمین عدالت خواهی یاد و شعری را با مطلع «یه اژدهاست یه اژدها یه اژدهای هفت سر/ یه اژدها که اشتهاش همیشه میشه بیشتر» قرائت کرد..
می سوزم و بهر تسلای جگر دف می زنم در ادامه پس از اجرای گروه دف نوازی «نوای رحمت» توسط نمایندگان حوزه هنری، محمدمهدی دادمان، رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی در سخنانی ضمن تبریک فرارسیدن دهه کرامت و نیز سالروز آزادسازی خرمشهر و روز مقاومت دزفول در سخنانی عنوان کرد: همزمانی اختتامیه سومین جایزه ملی داستان حماسی با این جشن ها را به فال نیک می گیریم. فرهنگ ایرانی در امتداد حرکت تاریخی خود مملو از حماسه هایی است که گاه و بیگاه از پرداخت هنری و ادبی به؟ان غفلت شده است..
وی افزود: یکی از ابتکارهای خوب حوزه هنری خراسان رضوی پایه گذاری دبیرخانه هنر حماسی است مه حرکتی روبه جلو برای احیای هنر حماسی در امتداد هنر انقلاب اسلامی به شمار می رود. سپس محمدرضا شرفی خبوشان، دبیرعلمی سومین جایزه ملی داستان حماسی به قرائت بیانیه هیئت داوران جایزه پرداخت..
در این بیانیه تاکید شده که 778 اثر شامل 544 داستان کوتاه و 174 رمان و 60 طرح به دبیرخانه ارسال شد که نشان دهنده استقبال پرشور داستان نویسان کشور از موضوعات مغفول مانده حماسی تاریخی و دینی است..
وجود شمار زیادی اثر محکم و سخته و قابل اعتماد در هر دو بخش داستان کوتاه و رمان و گذر شمار زیادی از این آثار از مرحله نخست به مراحل بعدی نشان دهنده بعد کمی و ارزش فنی و محتوایی بیشتر آثار رسیده به این دوره است..
در این بیانیه اخذ امتیاز بالا و نزدیک به هم یک سوم آثار نشان دهنده انجام یک رقابت سخت عنوان و اشاره شده که 60 اثر منتشر خواهد شد..
معرفی برگزیدگان سومین جایزه داستان حماسی مهم ترین بخش مراسم اختتامیه به اهدای جوایز سومین جایزه داستان حماسی اختصاص یافت..
بر اساس نظر هیات داوران، نفرات برتر این جایزه به شرح زیر معرفی شدند: الف) داستان کوتاه در این بخش 5 اثر بدون رتبه بندی به عنوان رتبه های برتر معرفی شدند: 1- «مرصع موسی الرضایی» با داستان «دستمال سرخ» 2- «وحید آقاکرمی» با داستان «برگ های درخت گردوی عزیز» 3- «احسان قائدی» با داستان «دلارام» 4- «زهرا شنبه زاده سرخابی» با داستان «روز سعد گلک» 5- «محبوبه حاجیان نژاد» با داستان «سایه سرخ ها» ب) بخش رمان: اسامی نفرات برتر بخش رمان به شرح زیر است: 1- «علیرضا محمودی ایران مهر» با رمان «بی چهرگان» 2- «محمد رودگر» با رمان «ابرشهر» 3- «مهدی زارع» با رمان «پارابان» در این بخش 3 نفر نیز به عنوان شایسته تقدیر معرفی شدند که عبارتند از: 1- «میثم فرهمندیان» با رمان «وول» 2- «حمید بابایی» با رمان «ده تن» 3- «حسینعلی جعفری» با رمان «درخت سنگستان» به هر یک از برگزیدگان بخش داستان کوتاه مبلغ 10 میلیون تومان، به افراد شایسته تقدیر در بخش رمان 15 میلیون تومان و به نفرات اول تا سوم جایزه داستان حماسی به ترتیب 100 میلیون تومان، 50 میلیون تومان و 30 میلیون تومان تقدیم شد..
پایان بخش این مراسم اختتامیه نیز رونمایی از پوستر چهارمین جایزه داستان حماسی بود تا این رویداد فرهنگی در دوره های بعدی نیز ادامه یابد.. (تصویر شماره 1)
واژه شناسی این خبر (دستار):
عمّامه یا دستار یا دولبند گونه ای سربند با سبک های گوناگون میان مردم غرب آسیا و شمال آفریقا و جنوب آسیا است. به شخصی که عمامه بر سر دارد مُعَمَّم می گویند. در هندوستان نیز عمامه بسته می شود، و نیز در میانِ همهٔ روحانیان مسلمان در جهان گونه ای از آن بسته می شود. در سده های میانه ، در جهان اسلام همهٔ مردان سعی می کردند عمامه یا دستار بر سر بگذارند؛ به طوری که نداشتنِ آن را نشانهٔ «مست بودن» «مرد نبودن» «خارجی بودن» و نابالغ و… می دانستند. پیش از اسلام، عمامه سربندِ زنان مکّه نیز بوده است. عمامه می تواند به رنگ های مختلفی مثل سفید یا مشکی یا … باشد.
ریشه لاتین و یونانی عمامه را «توربان» (Turban) می نامند که از زبان فارسی برگرفته شده. فرهنگ دهخدا آورده: «دول بند» دستار و عمّامه را گویند که توربان متداول در فرانسه به معنی عمامه مأخوذ از کلمهٔ دولبند فارسی است. «دول بند» یا «دولبند» (Dolband) در زبان ها غربی تبدیل به توربان گشته.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
واژه شناسی این خبر (فردوسی):
ابوالقاسم حسن منصور معروف به ابوالقاسم فردوسی ، شاعر و حماسه سرای در قرن چهارم . او در یکی از روستا های خراسان به نام باژ در ۳۲۹ق به دنیا آمد و در ۴۱۱ق در هشتاد سالگی از دنیا رفت. درباره مذهب فردوسی، سخنان مختلفی بیان شده است. عبدالجلیل قزوینی اولین کسی است که در کتاب النقض ، فردوسی را شیعه دوازده امامی معرفی می کند. یکی از آثار معروف او شاهنامه است که در آن، تاریخ زندگی شاهان ایران به شعر آمده است. مورخین گزارش کردند او تمام اموالش را در این راه صرف کرد اما تلاش او، مورد پذیرش شاه محمود غزنوی قرار نگرفت و برخی علتش را تقابل مذهبی میان فردوسی و شاه محمود دانستند. سید حسن امین ، شیوه فردوسی در سرودن شاهنامه را برگرفته از شیوه قرآن می داند. برای فردوسی بزرگداشت هایی گرفته شده که از جمله آن ها هزاره فردوسی در سال ۱۳۱۳ش بوده و همچنین آثار هنری متعددی از جمله فیلم سینمایی فردوسی درباره زندگی او ساخته شده است.
ابوالقاسم حسن منصور ملقب به فردوسی، شاعر و حماسه سرای است. او در قرن چهارم می زیسته است. تاریخ تولدش را حدود ۳۲۹ق و ۳۳۰ق دانسته اند.
(برگرفته از ویکی شیعه)