قدرتمندترین سلاح جهان کجاست؟/ نگرانی بزرگ دنیای مدرن
به نقل از خبرگزاری تحلیلی ایران1402/3/5کد خبر 14023176026
مهر نوشت: رقابت بر سر توسعه هوش مصنوعی محدود به حوزه های فناوری، تجاری و بوروکراتیک نمی شود و حوزه مهم نظامی را هم در بر می گیرد..
برخی نگرانی ها حاکی از آن است که رقابت شدید کشورها بر سر هوش مصنوعی احتمالاً به حوزه نظامی هم کشیده شده و جهان را در معرض مخاطراتی مانند جنگ سرد یا حتی جنگ جهانی قرار خواهد داد..
اخیراً بسیاری از شهروندان آمریکایی پس از ادعاهایی درمورد سوگیری و حمایت ChatGPT از دموکرات ها و عقاید آن ها احساس نگرانی می کنند..
جمهوری خواهان در پاسخ به این ادعا چت بات مدافع جناح راست را وارد عرصه سیاست کردند..
سازندگان مرورگر TUSK ، چت باتی عرضه کرده اند که با دیدگاه محافظه کاران آمریکایی همسو است..
این هوش مصنوعی مولد که Gipper نامیده می شود، عملکردی مشابه ChatGPT دارد، با این تفاوت که به نحوی کدگذاری شده که بتواند مانند یک محافظه کار عمل کند..
تمامی این اتفاقات موید این موضوع است که هوش مصنوعی مولد که هم اکنون به منبع اطلاعات برای بسیاری تبدیل شده می تواند مواضع گروهی را ترویج کرده و موضع گیری های خاص خود را داشته باشد..
این ابزار فناورانه قابلیت این را دارد که در حوزه رسانه به جنگ عقیده های مخالف سازندگان آن رفته و بجای منبع اطلاعات نسبتاً بی طرف، به خدمتگزار منافع سیاسی سرمایه گذاران و سازندگان آن تبدیل شود..
چندی پیش، جین ایسترلی، مدیر آژانس امنیت سایبری و امنیت زیر ساخت ایالات متحده آمریکا (CISA)، هشدار داد که هوش مصنوعی ممکن است به صورت توأمان، قدرتمندترین قابلیت زمان ما و قوی ترین سلاح زمان ما باشد..
ایسترلی معتقد است که مزایای هوش مصنوعی نیز همراه با تهدیداتی جدی است..
ایسترلی تأکید کرد که هوش مصنوعی با تمام مزایایش ارزش به خطر انداختن امنیت را ندارد و باید تابع مقررات باشد..
او همچنین افزود: درحالی که یک نفر از قابلیت های ChatGPT برای برگزاری یک مهمانی استفاده کرده فرد دیگری از قابلیت های آن برای برنامه ریزی یک حمله سایبری یا تروریستی استفاده می کند..
یکی دیگر از نگرانی هایی که آمریکایی ها در مورد هوش مصنوعی دارند، امکان تأثیرگذاری آن در انتخابات ریاست جمهوری 2024 این کشور است..
پیت ریتکس سناتور جمهوری خواه آمریکایی هشدار داد که چین می تواند با استفاده از هوش مصنوعی، نقش عمده ای در انتخابات 2024 ایفا کند..
او در جلسه کمیته روابط خارجی سنا در مورداستفاده از هوش مصنوعی برای ایجاد تصاویر و ویدئوها جعلی مشابه افراد هشدار داد و راه حل این گونه بحران های احتمالی را آموزش مردم در حوزه رسانه و تقویت تفکر انتقادی دانست..
هوش مصنوعی اخلاق دارد؟.
ربات های مولدی مانند ChatGPT هنگام پاسخگویی بر مبنای کلان داده ها قائل به خوب و بد پاسخ های خود هستند؟.
تعریفی از اخلاق دارند؟.
در حال حاضر پاسخ این سوال ها، منفی است..
چه کسی باید این نظام های اخلاقی را پس از تدوین، اجرا کند؟.
واقعیت این است که رقابت ژئوپلیتیک و اقتصادی، محرک اصلی توسعه دهندگانی هوش مصنوعی است، درحالی که نگرانی های اخلاقی در جایگاه دوم قرار می گیرد..
بعضی دیگر نیز معتقدند تا وقتی مبنای تصمیمات هوش مصنوعی غیرقابل تشخیص باشد نمی توان مضرات هوش مصنوعی را شناسایی کرده و راه حل مناسبی برای آن یافت..
هوش مصنوعی مانند تمامی ابزارها می تواند برای خوب یا بد استفاده شود و بشر و سازندگان در نهایت کارکرد اصلی آن را مشخص می کنند..
در نهایت هوش مصنوعی امتدادی از خودمان خواهد بود و تا جایی که بتوانیم و بخواهیم جامعه ای اخلاقی تر بسازیم هوش مصنوعی اخلاقی تری خواهیم داشت در غیر این صورت هوش مصنوعی پیامدهای بی اخلاقی بشر را با ذره بین قدرتمند خود چند برابر کرده و سر راه انسان قرار می دهد..
دست کاری ذهن انسان و نابودی دموکراسی کارشناسان و محققان سر این مسئله که هوش مصنوعی نحوه کار و زندگی ما را تغییر خواهد داد اجماع دارند..
همه تغییرات میزانی از ریسک را دارد، اما مقدار و طیف این ریسک بسیار مهم است..
برخی معتقدند هوش مصنوعی می تواند تا جایی پیش برود که ذهن انسان را دستکاری کند..
بدبینانه ترین شکل ماجرا به دست آوردن قدرت و نابودی جهان است؛ اما حالت خوش بینانه آن ایجاد تصاویر نادرست، ویدئوهای نادرست است که در نهایت منجر به نابودی اعتماد می شود..
انسان در مواردی نمی تواند مطمئن باشد فلان سیاستمدار واقعاً این حرف را زده یا صدا و تصویر و متن و ویدئو ساخته هوش مصنوعی است..
جسیکا سیسیل رئیس سابق دفتر بی بی سی و موسس Trusted News Initiative که با اطلاعات نادرست مبارزه می کند در مصاحبه با پرایم تایم گفت: دموکراسی متکی بر این است که رای دهندگان بتوانند به اطلاعات واقعی دسترسی داشته و طبق بررسی و تحلیل ذهن خود آن را باور کرده یا نکنند و سپس گفتگویی مشترک پیرامون حقایق مورد توافق داشته باشند..
به عبارت دیگر هوش مصنوعی با ایجاد اطلاعات نادرست اعتماد مردم را از بین می برد و بدون اینکه افراد بدانند اطلاعاتی واقعی است یا نه نمی توانند بر اساس آن به فردی که واقعاً مدنظر آن هاست رأی دهند..
خالق هوش مصنوعی هشدار می دهد..
پدرخوانده هوش مصنوعی ، در گفته های خود ضمن تأکید بر تأثیرات مثبت هوش مصنوعی در پزشکی، علم مواد، پیش بینی زلزله و سیل و…، معتقد است که تمام این فواید اگر باعث پیشی گرفتن هوش مصنوعی بر بشر شود، نه تنها بی فایده که ویرانگر خواهد بود..
هینتون همچنین معتقد است بسیاری از همکاران وی که از باهوش ترند مانند او نگران هستند..
او معتقد است که نمی توان مطمئن بود که اهداف هوش مصنوعی به نفع انسان و هم راستا با منافع او باشد..
او همچنین تأکید کرد که ممکن است هیچ راهی برای جلوگیری از یک پایان بد نباشد؛ اما واضح است که انسان های باهوش و متخصص قادرند راهی برای مقابله با این چالش بیابند؛ اما این اتفاق باید قبل از اینکه هوش مصنوعی خیلی باهوش شود بیفتد..
داعیه داران هوش مصنوعی اگر داعیه داران هوش مصنوعی مولد را صاحبان شرکت های فناوری مانند OpenAI ، شرکت توسعه دهنده ChatGPT ، بدانیم، باتوجه به سابقه عملکرد آن ها در حوزه های دیگر می توان تشخیص داد که اولویت این شرکت ها منافع اقتصادی و رقابت با سایر شرکت هاست..
جهان در حال حاضر با بسیاری از مشکلات فناوری هایی که این قبیل شرکت ها توسعه داده اند؛ مانند نقض حریم شخصی کاربران، انتشار اخبار جعلی و اطلاعات نادرست و ارائه محتوای نامناسب به کودکان و نوجوانان، در فضای مجازی دست وپنجه نرم می کند و پر واضح است که مدیریت این شرکت ها آینده هوش مصنوعی و انسان را به مقصدی نامعلوم، با چالش هایی به مراتب بزرگ تر می برد..
اما اگر داعیه داران هوش مصنوعی را دولت هایی بدانیم که بستر شرکت های فناوری هستند می توانیم باتوجه به عملکرد سابق آن ها که مبتنی بر در نظر نگرفتن منافع کشورهای غیر همسو و در برخی از موارد همسو با آنان است، این احتمال را بدهیم که از این ابزار جهت افزایش سلطه خود بر سایر ملت ها و دولت ها و زیرسوال بردن حاکمیت آن ها استفاده کنند..
...
واژه شناسی این خبر (هوش مصنوعی):
هوش مصنوعی ( به انگلیسی : Artificial intelligence) (به اختصار : AI)، هوشی است که توسط ماشین ها ظهور پیدا می کند، در مقابل هوش طبیعی که توسط جانوران شامل انسان ها نمایش می یابد. کتاب های AI پیشرو، این شاخه را به عنوان شاخه مطالعه بر روی « عوامل هوشمند » تعریف می کنند: هر سامانه ای که محیط خود را درک کرده و کنش هایی را انجام می دهد که شانسش را در دستیابی به اهدافش بیشینه می سازد. برخی از منابع شناخته شده از اصطلاح «هوش مصنوعی» جهت توصیف ماشینی استفاده می کنند که عملکردهای «شناختی» را از روی ذهن انسان ها تقلید می کنند، همچون «یادگیری» و «حل مسیله»، با این حال این تعریف توسط محققان اصلی در زمینه AI رد شده است.
کاربردهای AI شامل موتور جستجو های پیشرفتهٔ وب (مثل گوگل )، سامانه توصیه گر (که توسط یوتیوب ، آمازون و نتلفیکس استفاده شده اند)، فهم زبان انسان ها (همچون سیری ،دستیار گوگل و الکسا)، خودروهای خودران (مثل تسلا )، تصمیم گیری خودکار و رقابت در بالاترین سطوح سامانه های بازی استراتژیک (همچون شطرنج و گو ). با بیشتر شدن توانایی ماشین ها، وظایفی که نیازمند «هوشمندی» هستند اغلب از تعریف AI برداشته می شود، پدیده ای که به آن اثر هوش مصنوعی گفته می شود. به عنوان مثال، فهم نوری کاراکتر را اغلب از چیزهایی که AI در نظر گرفته می شوند مستثنی می کنند، چرا که این فناوری تبدیل به فناوری عادی و روزمره ای شده است.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
واژه شناسی این خبر (فناوری نظامی):
فناوری نظامی ( انگلیسی : Military technology ) به کاربرد فناوری به منظور به کارگیری در جنگ اطلاق می شود، که شامل انواع فناوری های دارای ماهیت نظامی و فاقد کاربردهای غیرنظامی باشد. اختراعات نظامی در طول تاریخ همواره مورد استفاده غیرنظامیان نیز قرار گرفته است و در مواردی نوآوری های غیرنظامی نیز با اعمال اصلاحات جزئی، توسط نظامیان به کار گرفته شده است.
فناوری های نظامی اغلب توسط دانشمندان و مهندسان فعال در این حوزه، با هدف استفاده نیروهای نظامی در جنگ، مورد تحقیق و توسعه قرار می گیرند و در طول دهه های گذشته، بسیاری از فناوری های جدید، از این مجرا و در نتیجه تخصیص بودجه های نظامی، به وجود آمده اند. تاریخچه استفاده از اشکال اولیه فناوری در نزاع میان انسان ها، به دوره پارینه سنگی بازمی گردد و نخستین ابزارهای سنگی یافت شده توسط باستان شناسان، متعلق به ۳٫۳ میلیون سال پیش می باشد.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
واژه شناسی این خبر (جنگ جهانی سوم):
جنگ جهانی سوم (به انگلیسی : World War III ) منازعه ای فرضی است که مشخصاً بعد از جنگ جهانی دوم (۱۹۳۹–۱۹۴۵) رخ خواهد داد. این نبرد مقیاسی جهانی داشته و بیشینهٔ صاحب نظران بر این موضوع توافق دارند که این منازعه مسلماً نبردی هسته ای بوده و طبیعتی ویرانگر خواهد داشت.
پس از جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم ، آغاز جنگ سرد و توسعه، آزمایش ها و استفاده از جنگ افزار هسته ای ، گمانه زنی های گسترده ای در مورد جنگ جهانی بعدی به وجود آورد. مقامات کشوری و لشکری بسیاری از کشورها وقوع این نبرد را پیش بینی کرده اند و در بسیاری از کشورها این واقعه به صورت تخیلی بازسازی شده است. گسترهٔ مضامین استفاده شده دربارهٔ جنگ جهانی سوم از استفادهٔ محدود جنگ افزار هسته ای تا نابودی کامل سیارهٔ زمین متغیر می باشد.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)