تحلیل بازار آهن آلات؛ بهار 1404

به گزارش آهنآنلاین - بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در سه ماه فصل بهار سال جاری نشان میدهد که این بازار میزبان دو میلیون و 271 هزار و 650 تن انواع شمش فولادی بود که با استقبال دو میلیون و 108 هزار و 895 مواجه شد و تا پیش از آغاز جنگ 12 ایران و اسرائیل یک میلیون و 144 هزار و 460 تن شمش مورد معامله قرار گرفت. بررسیها نشان میدهد که در سه ماهه ابتدایی سال 1404 میانگین قیمت پایه این محصول 28 هزار 358 تومان بهازای هرکیلوگرم تعیین شد و میانگین قیمت معاملاتی شمش در بازه موردبررسی 29 هزار و 741 تومان بهازای هرکیلوگرم گزارش شد.
در این خبر تحلیلی، عملکرد بازار آهنآلات در بهار ۱۴۰۴ با تمرکز بر قیمتها، حجم معاملات، سیاستهای دولت و اثرات آن بر رکود یا پایداری بازار بررسی شده است.
در بهار ۱۴۰۴ در فصلهای فروردین تا خرداد ۱۴۰۴؛ معادل مارس تا می ۲۰۲۵ میلادی، صنعت فولاد ایران با ترکیبی از رشد نیمهامیدوارکننده و چالشهای جدی مواجه بود. براساس دادههای Trading Economics، تولید ناخالص فولاد ایران در ماه مه ۲۰۲۵ به حدود 3.4 میلیون تن رسید که نسبتبه ماه آوریل 3.3 میلیون تن افزایش داشت. همچنین براساس گزارش World Steel Association، تولید فولاد در ماه مارس ۲۰۲۵ حدود 3.3 میلیون تن بود که رشد ۳.۷درصدی نسبت به ماه مارس ۲۰۲۴ را نشان میدهد، اما مجموع تولید سهماهه ابتدایی سال ۲۰۲۵ نسبتبه مدت مشابه سال قبل 12.8 درصد کاهش یافت.
مقایسه آمار سه ماهه امسال با سال ۱۴۰۳ نشان میدهد که تولید فولاد ایران حدود ۲۶.۹ میلیون تن بود که حدود ۹.۸ درصد نسبت به سال قبل افت داشت. عمدهترین دلیل این افت، ناترازی شدید انرژی بهحساب میآید. چشمانداز ۱۴۰۴ هدفگذاری برای رسیدن به ظرفیت ۵۵ میلیون تن فولاد در سال است، اما بهدلیل محدودیتها این هدف بهطور جدی در خطر قرار گرفت و رسیدن به این آمار دور از انتظار است.
سایه انرژی بر زنجیره فولاد
بهطور کلی بخش فولاد همچون سایر صنایع در فصل زمستان با چالش کمبود گاز و در فصل گرما با محدودیت و قطعی برق مواجه است و ازاینرو مشکل تامین برق و گاز در زمستان و اوایل بهار ۱۴۰۴ جدیتر بود؛ استانها با خاموشیهای گسترده مواجه بودند و این موضوع توان عملیاتی کارخانهها را تا حدود ۵۰ درصد کاهش داد. قطع و نوسان گاز نیز بهصورت مستقیم ظرفیت تولید را کاهش داد، ازجمله در مجتمعهای بزرگی همچون فولاد خوزستان و ذوبآهن اصفهان این اثر پررنگ دیده میشود. بازار داخلی فولاد در اوایل فروردین ۱۴۰۴ عملا نیمهتعطیل و دارای عدم شفافیت بود. قیمتها نسبتا ثابت بود اما روند معاملاتی ضعیف ارزیابی شد. در نیمه اول ۱۴۰۳ صادرات فولاد ازلحاظ ارزشی حدود ۱۳ درصد کاهش داشت و فروش آهناسفنجی نیز افت قابلتوجهی را تجربه کرد. همچنین بررسیها نشان میدهد که در دو ماه نخست ۱۴۰۴ شرکت فولاد کاویان جنوب کیش سهم ۲۱ درصدی بازار بیلت را بهدست آورد و حجم قابل قبولی بهفروش رسید که نشانه مقاومت نسبی بازار بیلت بود، اگرچه تقاضا برای آهناسفنجی به دلیل کمبود انرژی ضعیف بود.
با وجود بحران انرژی، گزارش مدیرعامل شرکت خدمات عمومی فولاد تاکید کرد ظرفیت محصولات خاصی مثل آهناسفنجی و اسلب برای استفاده بهینه، اما نیازمند «تامین پایدار انرژی»، مدیریت واردات و پشتیبانی زنجیرهای هستند . بااینوجود پیشبینی میشود، درصورت حل بحرانهای انرژی، تولید سالانه تا پایان ۱۴۰۴ به بیش از ۵۰ میلیون تن خواهد رسید که علاوهبر تحکیم جایگاه ایران، منجربه ارزآوری قابلتوجهی میشود.
بهطورکلی، وضعیت بخش فولاد ایران در بهار ۱۴۰۴ یک وضعیت نوسانی بود؛ از یکسو سیگنالهایی از رشد ماهانه دیده میشد، اما ازسویدیگر مشکلات ساختاری بهخصوص بحران انرژی، باعث افت فصلی و کاهش صادرات شد. اگر حل چالش بحران انرژی در دستور کار دولت قرار گیرد، ظرفیت رسیدن به اهداف بلندمدت وجود دارد. همچنین نوسانات ارزی در سه ماهه نخست سال جاری بر قیمتگذاری آهن آلات تاثیر گذاشت و موجب افزایش قیمت شمش تا کانال 30 هزار تومان بهازای هرکیلوگرم شد، اما مشکل اصلی این زنجیره محدودیت برق در بازه مورد بررسی بود و کمبود تقاضا نیز موجب شد تا بازار داخلی فولاد ایران در وضعیت اغما بهسر برود و در نهایت جنگ باعث شد که وضعیت زنجیره بیش از پیش بحرانی شود و عملا تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران تعطیل شد و صنایع از ذخایر انبارها استفاده میکردند.
برگرفته از اخبار آهن آنلاین: