جعفری جزی: «در کشاکش دین و دولت» فراتر از تاریخ نگاری است/ فراستخواه: موحد تلخی کودتا را در ترجمه «سفرنامه ابن بطوطه» حل کرد
به نقل از خبرگزاری کتاب ایران1402/3/3کد خبر 1402379410
استاد دانشگاه خوارزمی گفت: ویژگی مهم در کشاکش دین و دولت در این است که تاریخ نگاری محققانه، تحقیق برای تحقیق نیست در عین حال ردی از روشنفکری و شعارزدگی و نسخه پیچیدن روشنفکری در آن نیست..
موحد با زیرکی نگاهی مومنانه در بررسی موضوع اتخاذ کرده است..
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، مسعود جعفری جزی، استاد دانشگاه با اشاره به کتاب «در کشاکش دین و دولت» گفت: به نظرم نکته اساسی که در این کتاب مطرح شده، فراتر از تاریخ نگاری صدر اسلام است..
موقع چاپ کتاب سوءتفاهمی پیش آمد که بعضی از استادان فرهیخته و دوستان دانشمند فکر کردند که محمدعلی موحد در این کتاب تاریخ نگاری کرده است..
لذا در مطالبی نوشتند که بهتر بود برای نوشتن کتاب فلان منابع هم دیده یا به آثار مستشرقان رجوع می شد در حالی که موحد دنبال تاریخ نگاری صدر اسلام نبود..
او افزود: موحد در این کتاب همچنان که از عنوان روی جلد پیداست، تلاش کرد دغدغه خودش را همان سه کلمه «کشاکش، دین، دولت» را مسئله قرار دهد..
او متوجه شد که نیاز است به سرچشمه برگردیم تا دریابیم مشکل از کجاست؟.
لذا موحد نه قصد تاریخ نگاری داشت نه خواسته که مانند روشنفکران به صورت انتزاعی نظریه پردازی کند..
به عبارتی ما از صد و پنجاه سال گذشته تا امروز یعنی از زمان آخوندزاده تا الان، روشنفکرانی داشتیم که درباره نظریه پردازی سیاسی در موضوع اسلام و ایران کتاب نوشتند و نظریه دادند اما بیشتر آنها به جز استثناهایی انتزاعی بوده است..
استادیار دانشگاه خوارزمی عنوان کرد: ما در رابطه با نظریه پردازی سیاسی کسانی که پای در سیاست داشته و در عین حال درک و بینش درستی داشته باشند، خیلی کم داشتیم..
برگردم به سخن خودم درباره کتاب که باز هم تأکید می کنم تاریخ نگاری صدر اسلام نیست بلکه کتاب نظریه سیاسی است و می خواهد بگوید کشمکش دین و دولت که در جوامع اسلامی هزار سال سابقه دارد باید به سرچشمه های آن برگردیم تا دریابیم از چه نشئت می گیرد؟ مسعود جعفری جزی گفت: به نظرم نخستین ویژگی کتاب نگاه تازه به اسناد قدیمی است که هزاران بار پژوهشگران و محققان داخلی و مستشرقان دیدند اما نگاه موحد به آن تازه است مانند نگاه یک کارآگاه یا قاضی که اسناد قدیمی را دوباره زیر و رو کرده و در تمام مباحث کتاب مسئله اصلی را گم نکرده است و سه کلمه «کشمکش، دین و دولت» را رصد کرده و بارها میان این سه کلمه رفت و برگشت داشته است تا خواننده خودش به مئله پی ببرد..
چنانکه وقتی کتاب منتشر شد و محمدرضا نصیری پس از مطالعه آن به استاد موحد گفت: با دید مومنانه به موضوع نگاه کردید؟.
تنوع عالم ایرانی در صور خیالش مقصود فراستخواه در بخش دیگری از برنامه «شب صد سالگی محمدعلی موحد» گفت: موحد در زمان یأس و سرخوردگی سیاسی جامعه ایران (دوران پس از کودتای 28 مرداد) متوجه بود که جامعه ایرانی تنها در عالم سیاسی آن خلاصه نمی شود به ویژه عرصه وسیع ایران قابل فرو کاسته شدن به قطار خالی سیاست نیست..
عوالم ایرانی مانند صور خیال آن وسیع هستند..
او ادامه داد: موحد در دوران خلع ید در یک دکانی که کتاب های کهنه می فروخت، نسخه ای از رحله ابن بطوطه پیدا کرد و بعد در روزهای تلخ و ناامیدی ایران با ترجمه سخت و بسیار صعب این سفرنامه معنا می دهد. این استاد دانشگاه بیان کرد: نیاز است به برنامه پژوهشی موحد نگاه کنید که چه قدر معنادار است..
باید دید چرا ابن بطوطه را انتخاب می کند؟ این حکایت یک خودآگاهی دردناک و حسرت بار تمدنی است که نسل موحد در دهه بیست و سی با خود حمل می کرد. او ابن بطوطه را انتخاب می کند تا نشان دهد در فاصله یک تمدن خسته در جوامع شرقی و اسلامی و آغاز یک تمدن چابک در ضلع غربی جهان چه نشانه های ریز و تفصیلی از یک ذخائر عظیم تمدنی در این شرق عالم وجود دارد..
روایتگر صادق روزگار خویش سیروس علی نژاد، روزنامه نگار کهنه کار در ادامه این آیین گفت: به نظرم موحد روایتگر صادق زمانه خودش است..
چنان که در ترجمه سفرنامه ابن بطوطه یک گزارش دقیق و مفصل در احوال از ابن بطوطه است به طوری که دست خواننده را می گیرد و سیاحت تام و تمامی در سفرنامه ابن بطوطه می کند و به خواننده می گوید ابن بطوطه بازارها، مساجد، خانقاه ها، دربارها و روابط اجتماعی زمان خودش را چطوری توصیف می کند و درباره آنها چه می گوید؟ مثلا شرحی که درباره بازار تبریز و زنان ترک می دهد. او افزود: تنها در سفرنامه ابن بطوطه این خاصیت روایتگری صادقانه وجود ندارد و در «خواب آشفته نفت» که اثر بسیار مهمی است که در واقع یک گزارش تاریخی بی طرفانه تمام عیار از تمام رخدادها و اتفاقاتی است که بر قضیه نفت ایران گذشته است و همه می دانند این گزارش از چه درجه اعتبار برخوردار است و چه قدر توجه اهل تحقیق را به خود جلب کرد.. (تصویر شماره 1)
واژه شناسی این خبر (شب):
شَب (در مقابل روز ) به معنای فاصلهٔ میان غروب تا طلوع خورشید است. از دیدگاه نجومی، نیمی از سطح هر سیاره در منظومه شمسی که رو به خورشید قرار دارد روز روشن است و نیمه دیگر آن شب و تاریک است.
واژهٔ شب، ممکن است به معنای شبانه روز نیز به کار رود. یک شبانه روز برابر بیست و چهار ساعت است.
(برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا)
مواضع ضد آمریکایی «سخنگوی اردوغان» خبر ساز شد!
1402/3/10
سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه روز گذشته قبل از برقراری تماس تلفنی بین اردوغان و جو بایدن از حمایت آمریکا از شبه نظامیانقسدو سازمانفتح الله گولنانتقاد کرد.به نوشته آژانس خبری آناتولی،ابراهیم کالینسخنگو و مشاور اردوغان گفت که دو موضوع اصلی وجود دارد که به روابط ترکیه و آمریکا خدشه وارد می کند:حمایت آمریکا ازشبه نظامیاننیروهای دموکراتیک سوریه( قسد/ SDF )و همچنین حمایت از فتح الله گولن.وی ادامه داد:ما از این دو موضوع کوتاه نخواهیم آمدوبه مبارزه با این دو سازمان در سراسر جهان ادامه خواهیم داد.کالین همچنین تاکید کرد که ترکیه در تلاش است تا روابط خوب و مثبت خود را با ایالات متحده حفظ کند، اما ایالات متحده باید به اشتباه تاکتیکی و استراتژیک خود در حمایت ازشبه نظامیانقسدپی ببرد .مشاور اردوغان در ادامه اظهارات ...
جشن بزرگ خانوادگی در خیابان امام رضا(ع)/ همه به دیدار یار آمدند1402/3/10
خراسان رضوی- جشن مردمی و خانوادگی میلاد امام هشتم شیعیان با حضور پرشور مردم و موکب داران در خیابان امام رضا(ع) مشهد و حدفاصل میدان پانزده خرداد تا حرم مطهر رضوی همزمان با شب میلاد ثامن الحجج(ع)برگزار شد. سرویس استان هایخبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) : فدایی اند و شنیده اند اولین قدم برای به چشم یار آمدن، خدمت کردن به زوارش هست، برای همین نه گرما مانع شان می شود و نه خستگی و عرق ریختن های ممتد، همین می شود که یکی بار هندوانه و طالبی خالی می کند، یکی یک ریز آب هویج می گیرد و دیگ های شربت را هم می زند، گروهی تندتند ظرف های چلوخورشت قیمه دست مردم می دهند و یکی هم دستگاه بزرگ بستنی ساز موکب ش را برای آخرین بار وارسی می کند تا برای پذیرایی از زائران تا پایان شب کم نیاورد. اینجا خیابان امام رضاست؛ ...
گزارش فارس از گردهمایی بزرگ بروجردی ها برای برچیدن یک رسم غلط1402/3/10
به گزارش خبرگزاری فارس از بروجرد، غروب سه شنبه با حضور جمع زیادی از معتمدان، ریش سفیدان، بزرگان و سران ایلات، طوایف و عشایر و متنفذین شهرستان بروجرد، فرمانده انتظامی لرستان، رییس دادگستری بروجرد، فرمانده انتظامی بروجرد، فرماندار بروجرد، امام جمعه و تعدادی از مسوولان گردهمایی با عنوان پیشگیری از درگیری و نزاع و برچیده شدن رسم غلط تیراندازی در عروسی ها و گاها تشییع جنازهها در منطقه آبسرده بروجرد برگزار شد.در این مراسم که به میزبانی رضا پارسیاری از اهالی روستای پلکان سفلی برگزار شد، تمثال شهدا که تعدادی از آنها مربوط به شهرستان بروجرد بود، حس و حال خاصی به فضا بخشیده بود، در این میان نام و تمثال شهیدمیلاد بیرانونداز شهدای امنیت هم فضا را معنوی کرده بود. حضور یکپارچه مردم از پیر و جوان گرفته ...
کره جنوبی و ژاپن به «آماده باش» درآمدند/ شلیک موشک توسط کره شمالی1402/3/10
پس از اعلام خبر پرتاب ماهواره از سوی کره شمالی، آژیرهای خطر در کره جنوبی و ژاپن به صدا درآمد؛ مقامات از ساکنان خواستند در منازل خود بمانند به زیرزمین بروند یا فوراً در پناهگاه ها مستقر شوند.به گزارشخبرگزاری مهر ، منابع رسانه ای گزارش دادند که در پی پرتاب موشکی که کره شمالی آن را پرتاب ماهواره خوانده است، مقامات سئول از شهروندان خود خواسته است آماده تخلیه شهر باشند. شبکه خبری الجزیره بامداد چهارشنبه گزارش داد که در پی پرتاب موشکی از سوی کره شمالی، مقامات ژاپن هم برای ساکنان اوکیناوا آژیر هشدار صادر کردند. همزمان در سئول پایتخت کره جنوبی واوکیناوایژاپن آژیرهای خطر به صدا در آمدند. رئیس جمهور کره جنوبی اخیراً گفته است که کره شمالی برای هفتمین آزمایش اتمی خود نیز آماده می شود. کیمجونگ اونرهبر کره ...
مادر 2 شهید خراسان جنوبی درگذشت1402/3/9
به گزارش خبرگزاری فارس، بانو سلطان ساداتیان مادر شهیدان «مهدی و حسین طاوسی» در سن ۸۵ سالگی به علت کهولت سن و بیماری دعوت حق را لبیک گفت. شهید مهدی طاووسی درسال ۱۳۴۶ در شهرستان بشرویه دیده به جهان گشود و در لبیک به ندای امام به جبهه های حق علیه باطل اعزام و سرانجام در سن ۱۹ سالگی سال ۱۳۶۵ در منطقه عملیاتی شلمچه به درجه رفیع شهادت نائل آمد. همچنین شهید حسین طاووسی در سال ۱۳۳۸ در شهر بشرویه به دنیا آمد و در سن ۲۳ سالگی و در سال ۱۳۶۱ منطقه عملیاتی شوش به فیض عظمای شهادت نائل شد. پایان پیام/
واکنش درست به اولین سوال جنسی کودک چیست؟1402/3/9
گروه زندگی:مشغول چیدن سفره شام بودم که پسرم با یک سوالش مرا شوکه کرد.پرسید: مامان مگر بچه ها را مادرها به دنیا نمی آورند؟پس چرا همه می گویند من شبیه بابام هستم؟پدرش به دادم رسید و ابتکار عمل را به دست گرفت و گفت: پسرم تو نان مرا خوردی و شبیه من شدی.پسرم قانع شد و دیگر سوال نپرسید، اما من به قدری شوکه و ترسیده بودم که تا مدتها آن آدم سابق نشدم.این ها صحبت های مادری است که به مشاور خانواده مراجعه کرده است و برای تربیت جنسی از او کمک خواسته است تا اگر باز هم مورد بمباران سوالات فرزندش قرار گرفت دیگر هول نکند. فرزندان ممکن است در هر سنی با دیدن فیلم یا برنامه ای یا قرار گرفتن در جمع دوستان یا شنیدن حرف های بزرگترها با چنین سوال هایی شما را شگفت زده کنند.آرامش تان را حفظ کنید، در این گزارش قرار ...